Converge, Godspeed You! Black Emperor és Colin Stetson a 2018-as Roadburn fesztiválon

2017.10.23. 10:04, rerecorder

roadburn.jpg

Európa vitán felül egyik legfontosabb extrém- és metálzenei fesztiválja, a tilburgi Roadburn nyilvánosságra hozta a jövő évi lineup első neveit: a kurátor 2018-ban a Converge frontembere és a Deathwish Records egyik alapítója, Jacob Bannon lesz, a zenekar pedig két különleges lemezújrajátszó szettel készül – az idén megjelenő The Dusk In Us mellett a karrierjük egyik csúcsművének tartott You Fail Me-t is elnyomják majd teljes egészében. Szintén duplázik majd az experimentális posztrock legenda Godspeed You! Black Emperor, valamint az ökotudatos black metál ikonikus alakja, Austin Lunn, azaz Panopticon. Utóbbi ráadásul alig pár koncertet adott eddigi karrierje során, így mind a hamarosan megjelenő duplalemezt, a The Scars Of Man On The Once Nameless Wilderness-t magába foglaló, mind pedig a teljes karriert átfogó program igazi különlegességnek ígérkezik. Akárcsak a Bell Witch vagy az EX EYE fellépése.

converge_you_fail_me.jpgA két évvel ezelőtti Roadburn után megint lemezújrajátszó koncerttel készül a Converge: 2016-ban Jacob Bannonék karrierük magnum opusát, a Jane Doe-t nyomták el elejétől a végéig, jövőre pedig a 2004-es You Fail Me-t fogják. „Számunkra a lemez mindenképp egyfajta fordulópont volt és sokan innentől datálják a modern korszakunkat. Egyszeri esemény lesz, kizárólag a Roadburnön adjuk majd elő, sehol máshol.” - kommentálta a bejelentést a frontember. A hetedik album (és az első, ami már az Epitaph-nál jelent meg) bár nem ért a már említett klasszikus ihletett brutalitásának nyomába, nem csak demonstrálta, hogy a zenekar mit sem vesztett zsigeri agressziójából (a címadó szám riffjével operálni lehetne), de új utakat is mutatott polírozottabb hangzásával és eklektikusabb megoldásaival. Egy ideje már csak egy-egy számot (Eagles Become Vultures, In Her Blood, Hanging Moon) játszanak róla élőben, szóval a lehetőség, hogy egy alkalom erejéig élőben halhassuk a metálos hardcore egyik legfontosabb dalcsokrát, túlzás nélkül kihagyhatatlan.

Ráadásul hasonló módon mutatják majd be az idén megjelenő új lemezüket, a The Dusk In Ust. „Öt évünkbe telt megírni a legújabb albumunkat. November harmadikán jelenik majd meg a Deathwish és az Epitaph gondozásában. Nagyon erős érzelmek fűzik az egész zenekart hozzá. Mind a négyünk sok nyomorúságon és megpróbáltatáson ment át az utóbbi pár évben és ezt a dalok is tükrözik, úgy kapcsolódnak az életünkhöz, ahogy azt nehéz lenne szavakba önteni. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Roadburnön teljes egészében eljátszhatjuk majd. Reméljük, számotokra is olyan különleges élmény lesz, mint számunkra” - mesélte a főhős, aki mellesleg a négy nap kurátoraként is részt vesz majd a fesztiválon. Az eddigi gyakorlathoz hűen április 20-án (pénteken) a 013 nagyszínpadának, huszonegyedikén (szombaton) pedig a Het Patronaat programjáért felel majd. Tekintve, hogy John Baizley-hez hasonlóan ő is keresett illusztrátor/grafikus, egy újabb kiállítás lehetőségét sem zárnánk ki.


ILYEN VOLT A 2016-OS ROADBURN FESZTIVÁL. KÉTRÉSZES BESZÁMOLÓNK MÁSODIK FEJEZETE.

godspeed_sunday.jpgEddigi két évtizedes fennállása és hat lemeze alatt a Godspeed You! Black Emperor ugyan nem kerülte a poszt-rock önismétlésbe fulladó csapdáit, de mindig ki is tudott törni belőle és megújulni. Sajátos romanticizmusuk és punkos esztétikájuk markánsan elkülönítette őket a zsáner többi zenekarától, idei Luciferian Towers című albumuk alapján pedig még mindig tudnak váratlant húzni, legyen szó egy klezmeres motívumról, Ennio Morricone filmzenéit idéző szonikus tájképekről, zajos anarcho rockról vagy metálosabb elhajlásokról. Ráadásul a kollektívaszerűen működő, élőben egyfajta orkesztrává kibővülő tagság koncertjein mindig fontos volt a vetítés is, igazi összművészeti élménnyé fokozva az amúgy is híresen intenzív fellépéseiket. Április huszonegyedikén és huszonkettedikén egy-egy koncertet adnak majd a 013 nagyszínpadán, dehogy milyen programra, felállásra és számokra számíthatunk majd, az rejtély marad – de valószínűleg úgy sem tudnánk felkészülni rá.

„Colin Stetson olyan az avantgárd zenében, mint Federer a teniszben.” - nyilatkozta Alex Green és ezzel nehéz is lenne vitatkozni. A michigani születésű Stetson teljesen újraértelmezte a szaxofonjátékot, levegőkezelése és körkörös légzési technikája egészen rendkívüli, így dinamikai- és hangszínspektruma egyaránt lenyűgöző és tekintélyt parancsoló. Idén életre hívott EX EYE nevű zenekarában ráadásul a Liturgy, a Zs vagy a Guardian Alien dobosa, Greg Fox, a Secret Chiefs 3-ban vagy a Marc Ribot’s Ceramic Dogban is basszusgitározó Shahzad Ismaily és a Fred Firth-tel vagy John Zornnal többször is együtt fellépő Larval-gitáros Toby Summerfield játszik. Önmagában már emiatt megérdemelnék a figyelmet, de a cím nélküli debütálás is erős lett: jazz és metál eksztatikus fúziója, elképesztően komplex, közben mégis magával ragadó, dramatikus és az érzelmekre ható fúzió.

Austin Lunn az ökotudatos black metál egyik legfontosabb alakja, akit a fanzine-ok és a szunkultúrákra specializálódott blogok helyett már olyan oldalak éltetnek, mint a Stereogum vagy a Pitchfork. Ezért is meglepő, hogy a Panopticon tavalyig megmaradt stúdióprojektnek, amellyel akkor foglalkozott, mikor nem a Bathory által inspirált főzdéjét, a minnesotai HammerHeart Brewingot igazgatta. Az önként vállalt izolációja nem a stílusra jellemző mizantrópikus dühként manifesztálódott: ő inkább kitekint a bluegrass, a poszt-rock, az európai death metál és többek közt Henry David Thoreau költészete felé. Epikus, de mégis természetközeli, progresszív, de a gyökereit tisztelő black metálja két alkalommal is képviselteti majd magát a Roadburnön: április huszadikán a Het Patronaatban a The Scars Of Man On The Once Nameless Wilderness című, elvileg hamarosan megjelenő duplaalbum, másnap pedig a teljes életmű lesz a fókuszban, a már említett bluegrass-elemekben bővelkedő Kentucky-tól a korai dalokat összegyűjtő ...On The Subject Of Mortality-ig.

36264317652_f2d4da4898_h.jpg


Szintén két koncertet ad majd a monolitikus doom metáljáról ismert Bell Witch: míg az első alkalommal az idén megjelenő, mindössze egyetlen egy nyolcvanhárom perces dalt tartalmazó Mirror Reapert játsszák majd el teljes egészében, addig másodszorra a – szintén fellépő – Aerial Ruin-tag Erik Moggride-dal kiegészülve döngölnek majd a földbe mindenkit. Rajtuk kívül pedig az első bejelentettek közt van még a The Heads, Igorrr, a Sangre De Muerdago és a Hugsjá is, ami az Enslaved-gitáros Ivar Bjørnson és a Warduna-frontember Einar Selvik (aka Kvitrafn) közös projektje, amely a kőkorszaktól napjainking minden érából származó hangszerekkel ad elő kortárs és az északi népeknél őshonos zenéket, melyeket norvég költemények kísérnek majd.

A jegyelővétel október 19-én indult – és még további új előadókat is bejelentenek majd. Érdemes lesz sietni, mert a bérletek hamar elfogynak és tavaly szinte az összes napijegy is elfogyott.

Roadburn.com

Kollár Bálint

Címkék: fesztivál roadburn
https://recorder.blog.hu/2017/10/23/converge_godspeed_you_black_emperor_es_colin_stetson_a_2018-as_roadburn_fesztivalo
Converge, Godspeed You! Black Emperor és Colin Stetson a 2018-as Roadburn fesztiválon
süti beállítások módosítása