Nemzeti Kulturális Alap: nem tudtuk, mi lesz Majkáék támogatott klipjében

2017.10.12. 09:50, RRRecorder

u_u_u.jpg

A Senkise x Majka klip a szexről szól, és az elején feltűnik a Nemzeti Kulturális Alap logója. Hogy lehet ez? Az NKA közleményben magyarázza.

Mint azt részletesen itt elemeztük, a Senkise, vagyis ByeAlex és Tembo duója, valamint Majka közös száma, az u, u, u a sztriptízklubokból indult trap műfajhoz tartozik, és roppant szókimondó, klipjében pedig feltűnik néhány mell. Valamint a legelején a Nemzeti Kulturális Alap avagy NKA logója. (A klip megnézhető a fenti link túlvégén.)

Az NKA közleményt adott ki, ami ezt magyarázza. Érezhető a távolságtartás, de nem ítélik el teljes egyértelműséggel a klipet: "a Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást, ugyanakkor tiszteletben tartja a művészi szabadságot".

NA ITT VAN OBSZCENITÁS: EGY ÉV LEGNÉZETTEBB KORHATÁROS KLIPJEI

Az nyilvánvaló, hogy a jövőben szeretnék elkerülni az ilyen eseteket: "az ügy kapcsán a jövőben bővítjük, pontosítjuk a pályázati dokumentáció tartalmát. Emellett azt is haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy milyen arányú támogatás esetén, milyen formában indokolt az NKA logójának használata." Mint kiderül, a kliphez 100 ezer forint támogatást nyertek el az alkotók, ami nyilvánvalóan a költségeknek csak egy kis részét fedezte. Feltehetően erre utal az, hogy megfontolják, ilyenkor kötelező-e kirakni a logót - jelenleg az a szabály, hogy a videó elején, minimum három másodpercig kell látszódnia, ha valaki bármilyen támogatást elnyer.

Az biztos, hogy előzetesen nem kellett a kuratóriumnak az "obszcenitás vs. művészi szabadság" nehéz kérdését mérlegelnie, hiszen a "pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását". Itt megtalálható a kiírás; látható, hogy ismertetni kell az alkotók eddigi pályáját, szakmai díjait stb., valamint a szereplőktől kell szándéknyilatkozatot kérni és egyéb jogi nyilatkozatokat adni, de a tervezett klipet nem kell ismertetni.

Akkor mi alapján nyújtott támogatást az NKA? A közlemény szerint "ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium." Összefügg ezzel ez a mondat: "A Könnyűzene Kollégiuma által megítélt támogatások az Artisjus által kezelt zenei jogdíjakból származnak, mely bevételeket nagymértékben sikeres előadók tevékenysége biztosít, mint például a klip alkotói." Ez arra utal, hogy 2013 óta, vagyis mióta az üres hordozó díjakból származó bevételek 25%-át a Nemzeti Kulturális Alap kapja meg és ostzja ki, azóta a kritikákra válaszul sokszor elhangzott, hogy teljesen helyénvaló befutott zenészeket támogatni az NKA pályázatain, hiszen annak az összegnek a nagy részét, amit az Alap kioszt, pont ezek a befutott művészek termelik meg.

Ez az összeg egyébként jelentős: 2017-ben az Artisjus 1 666 044 402 forintot utalt át az NKA-nak. Ebből az NKA könnyűzenei pályázatait, a Cseh Tamás Programot és a nép- és világzenével foglalkozó Halmos Béla Program pályázatait finanszírozzák.

Címkék: majka nka senkise
https://recorder.blog.hu/2017/10/12/nemzeti_kulturalis_alap_nem_tudtuk_mi_lesz_majkaek_tamogatott_klipjeben
Nemzeti Kulturális Alap: nem tudtuk, mi lesz Majkáék támogatott klipjében
süti beállítások módosítása