Három tapasztalt jazzmuzsikus, akik mindig számíthatnak egymásra. Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade a CAFe Budapesten.

2017.10.10. 16:30, RRRecorder

children_of_the_light.jpg

A Wayne Shorter Quartet háromnegyede a közös improvizációban is fenntartja az erős egységet. A CAFe Budapest összművészeti fesztivál a jazzrajongók által talán legjobban várt koncertje október 22-én lesz. Pontosabban kettő, de az egyik már telt házas.

Tulajdonképpen ajánlónak elég lenne a három név is: Danilo Pérez zongorista, John Patitucci bőgős és Brian Blade dobos. Külön-külön is jól ismertek, hárman együtt pedig a jazz egyik legnagyobb, ma is élő legendája, Wayne Shorter mellett játszanak már 2000 óta a Wayne Shorter Quartet háromnegyedeként. Ezt a hatást a trió le sem akarja tagadni, hiszen nevük, illetve máig egyetlen közös albumuk, a 2015-ös Children Of The Light címe egy Shorter-szerzeményre, a Children Of The Nightra utal.

Az albumot, illetve a trió koncertjeit lelkesen fogadták a kritikusok. "Három zenész, akik a mai jazzben a lehető legtávolabb tartják magukat a közhelyektől" - fogalmazott az All About Jazz újságírója, hozzátéve, hogy a trióval szemben hatalmas elvárások voltak, és ők meg is feleltek ezeknek. A Guardian kritikája szerint "hatalmas tapasztalat" hallható a játékukban, amit viszont "minden erőlködés nélküli lazasággal" mutatnak be.

A legtöbb méltatás azt emeli ki, hogy míg mindhárman hangszerük mesterei, mégis, magamutogatás helyett erős egység van közöttük. Különösen színes hasonlatokat találunk az NPR kritikájában: "az élettel teli improvizációk olyanok, mint egy családi ebéd, amikor mindenki egyszerre beszél, és mégis, mindenkit meghallgatnak"; "amikor Danilo Perez hirtelen az absztrakcióról a groove-os játékra vált, Brian Blade dobjátéka pontosan követi, mintha olyan légtornászokat látnánk, akik szabadon el mernek rugaszkodni, mert tudják, hogy mindig elkapja őket egy ügyes kéz."

A Children Of The Light trió munkamódszeréről Danilo Pérez a következőt mondta: "Képesek vagyunk sűrű harmonikus és melodikus formákkal 'komprovizálni' [a komponálás és az improvizáció szavakból - a szerk.], vagy akár egy egyszerű harmónia szépségét kibontani. Ha meghallgatod a dalainkat, hallani fogod, hogy mindannyian a legjobb tudásunkat raktuk beléjük."

A Children Of The Light trió október 22-én, vasárnap lép fel kétszer is a Budapest Jazz Clubban; az elsőre már elfogyott az összes jegy, a 21 órakor kezdődő koncertre jegyek itt kaphatók.

Az október 6-tól 22-ig tartó CAFe Budapest fesztivál további programjai itt böngészhetők.

Koncertfelvétel a Blue Note fesztiválról:


Az album címadó dalának stúdiófelvétele:


A zenekar tagjai mesélnek a közös munkáról:

https://recorder.blog.hu/2017/10/10/harom_tapasztalt_jazzmuzsikus_akik_mindig_szamithatnak_egymasra_danilo_perez_john_patitucci_es_brian
Három tapasztalt jazzmuzsikus, akik mindig számíthatnak egymásra. Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade a CAFe Budapesten.
süti beállítások módosítása