Hipnózis, feminizmus és macska az űrből - az UH Fest programjai a Trafóban

2017.09.30. 11:35, RRRecorder

my_cat_is_an_alien.jpg

(X) Az UH Fest sok helyszínes programjában ismét fontos szerepet kap a Trafó. Október 1-én itt kezdődik a fesztivál a legendás berlini Monika Enterprise jubileumi műsorával. Az utolsó napon itt lép fel többek között a szintetikus hangok mestere, Kara-Lis Coverdale és az űrbéli My Cat Is An Alien - akiket ha talán nem is hallottál, legalább egy kedvenceddel biztos készítettek már közös lemezt.

Az UH Fest történetében kivételesek voltak azok az alkalmak, amikor egyetlen helyszínen zajlott az egész fesztivál, jellemzőbb, hogy a város ismert és felfedezésre váró helyeit járja végig egy hét alatt. Ugyanakkor a Trafó is régóta állandó partnere a zenei kalandoknak. Idén is így lesz: itt tartják a nyitó napot október 1-én, vasárnap; és a záró szombaton, október 7-én is itt indul az este.

Az első napot a stockholmi orgonista-drone-művész Ellen Arkbro nyitja hétkor (az ő koncertje alatt zárva lesz az ajtó), majd a legendás berlini avantpop kiadó, a Monika Enterprise húszéves jubileumi műsora következik. Előbb szólóban, majd együtt zenél a Neue Deutsche Welle-veterán, egykori Malaria!-tag, feminista agitátor Gudrun Gut; Danielle De Picciotto, aki a Love Parade és a Tresor alapításánál is ott volt, Alexander Hacke (Einstürzende Neubauten) állandó alkotótársa; a kiadó egyik ikonikus művésze, Barbara Morgenstern és csapathoz nemrég csatlakozott Sonae.


Október 7-én, szombaton kifejezetten sokszínű program várható. A My Cat Is An Alien duót az olasz Maurizio és Robert Opalio testvérpár alkotja, részben saját építésű hangszereikkel pszichedelikus, kozmikus zenét játszanak, a zajongástól a szépségig minden várható, filmkölteményekkel kísérve. Thurston Moore-ral, Jim O'Rourke-kal, Keiji Hainóval, Mats Gustafssonnal egyaránt játszottak már együtt. (Ők láthatók a nyitóképen.) Szintén olasz Andrea Belfi dobos, aki hipnotikus struktúrákat épít valahol az elektronikus zene, az ambient, a minimalizmus és az improvizáció határvonalán.

A kanadai Kara-Lis Coverdale templomi orgonista, Tim Hecker Virgins című albumán is közreműködött; sajátos zenéjében nagyon művi hangokat használ, szintetikus kórusokat, csengettyűket, orgonát stb., egyszerre idegen, szép és idézőjeles. Okkyung Lee dél-koreai származású csellista együttműködői listája a leginkább impozáns: még Laurie Anderson is rajta van, továbbá Kim Gordon, Jenny Hval, John Zorn és ismét Jim O'Rourke stb. Nyers zaj, érzékeny improvizáció, a New York-i free jazz és a koreai hagyományos és populáris zene: ez mind benne van.


A Trafóban tartott nyitónapra itt lehet jegyet venni; a szombati koncertekre pedig itt. Az UH Fest részletes programja itt böngészhető. Az UH Fest programjából itt mutattunk korábban ízelítőt. A fesztivál alapítójával készült interjúnk itt olvasható.

https://recorder.blog.hu/2017/09/30/hipnozis_feminizmus_es_macskak_az_urbol_az_uh_fest_programjai_a_trafoban
Hipnózis, feminizmus és macska az űrből - az UH Fest programjai a Trafóban
süti beállítások módosítása