Ez lesz az új Despacito: Beyoncé segít a Mi Gentének

2017.09.29. 15:11, RRRecorder

beyonce_mi_gente.jpg

Igazándiból a hurrikán áldozatainak is segít. De a Mi Gente már nélküle is rendkívül népszerű volt.

Mint az minden elsöprő sikernél lenni szokott, rengeteg cikk - no és persze zeneipari guru - találgatta, hogy "mi lesz az új Despacito", vagyis a következő világhódító latin sláger. Már eddig is sokan J Balvin és Willy William Mi Gente című számára tippeltek, már csak azért is, mert nyáron a Spotify globális listáján egy darabig a Despacito mögött állt, aztán augusztus közepén meg is előzte, a YouTube-on jelen pillanatban már 900 millióhoz közelít a nézettsége (vagy ha így jobb: 0,9 milliárdhoz), és számos országban a rádiókban is fut (a Mahasz rádiós listájára nem került fel) - de azért még nem dominál annyira a világon mindent, mint Luis Fonsi és Daddy Yankee. Mondjuk úgy, hogy a Pamkutya még nem készített belőle paródiát.

Talán majd most: ugyanis készült egy remix, amin nem más, mint Beyoncé vendégeskedik; spanyol és angol nyelven egyaránt énekel. Mint arról minden lap beszámolt, Beyoncé a dalból származó bevételt a Mexikóban, Puerto Ricóban és más karibi szigeteken pusztító hurrikán áldozatainak megsegítésére ajánlotta fel (és a honlapján itt felsorol több szervezetet, aminek lehet adakozni).


Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a Despacito karrierjével: az is már rendkívül népszerű volt, előbb a spanyol ajkú közönség körében, aztán azon túl is, de a Justin Biebert felvonultató remix (amit nem az eredeti alkotók, hanem Bieber kezdeményezett) még lökött rajta egy jót. Úgyhogy alig néhány órával a Mi Gente-remix megjelenése után már meg is született a Forbes cikke, ami hasonló karriert jósol ennek a dalnak is, bár biztosra azért nem meri venni.

A Mi Gente egyébként már önmagában is egy remix, hiszen a kiindulópontja Willy William francia producer-énekes száma, a Voodoo Song, aztán a kolumbiai J Balvinnal átírták és újra kiadták. A kolumbiai J Balvin a reggaeton új műfajokkal való keverésével, illetve az eredetileg keményebb szövegvilág jóval romantikusabbra cserélésével lett sztár Dél-Amerikában.

A latin zene új térhódításában hatalmas szerepe van a streamnek, de nem abban a leegyszerűsített formában, hogy "minden zenét a világon mindenhol meg lehet hallgatni". A Spotify és a major kiadók hatalmas összegeket fektettek abba, hogy a stream áttörjön a dél-amerikai piacokon. A kiadók közül főként a Universal költött sokat a latin zenére, nem eredménytelenül, hiszen a Despacito és a Mi Gente egyaránt náluk - vagy sublabeljüknél - jött ki. Ha valakit érdekel a témának ez a vetülete, a Billboardot olvasgassa.

Ha valakit zavar Beyoncé, itt van az eredeti verzió:


Ez pedig Beyoncé mókásan kinéző bejelentése a remixről:

https://recorder.blog.hu/2017/09/29/ez_lesz_az_uj_despacito_beyonce_segit_a_mi_gentenek
Ez lesz az új Despacito: Beyoncé segít a Mi Gentének
süti beállítások módosítása