Kultúrák jótékony keveredése - Budapest Ritmo fesztivál az Akváriumban

2017.09.24. 10:03, corecorder

bpritmo.jpg

A Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésű világzenei fesztiválja ezúttal az Akváriumban lesz október 5. és 8. között. Ingyenes csütörtöki showcase-nappal, zenei konferenciával, a Frank Ocean-kollaborátor Chassollal, Transglobal Undergrounddal, Mokoombával és további izgalmas fellépőkkel vár mindenkit a második Budapest Ritmo Fesztivál.

Budapest Ritmo Fesztivál

Időpont: október 6-8., péntek-vasárnap

Helyszín: Akvárium, Szimpla

Belépő:4000 / 4500 Ft a napijegy, 10 000 Ft a bérlet

Facebook-eseményoldal

Részletes program a Budapest Ritmo oldalán

a csütörtöki showcase nap programja erre


Ahogy már nyáron bejelentettük, a közép- és kelet-európai nép- és világzene mellett Dél-Afrikát és -Amerikát is elhozza a fővárosba a CAFe Budapest keretein belül megvalósuló októberi Budapest Ritmo. Megint eljön Magyarországra a Transglobal Underground, de lesz többek között Shefita, Äl Jawala, Lura, Mokoomba, Chassol és Authentic Light Orchestra – az alábbiakban sorra vesszük a három nap általunk legjobban várt fellépőit.


Transglobal Underground & Fanfara Tirana feat. Harcsa Veronika

Az angliai Transglobal Undergroundra több okból is érdemes figyelni: ők hozták létre az etno-techno műfaját (de legalább a legmeghatározóbbak voltak a stílus történetében), és majdnem harminc éves fennállásuk alatt számtalan izgalmas és érdekes kollaborációban is részt vettek. Olyanokkal, mint például a hasonló stílusban alkotó Fun-Da-Mental és a Loop Guru, vagy épp egykori tagjuk, Natacha Atlas. Az utóbbi időben az albán rézfúvós Fanfara Tiranával álltak össze, a balkáni fúvósok pedig jobban passzolnak az egykori brit birodalom népeinek hangjaihoz, mint bárki hitte volna. A Budapest Ritmón ehhez csatlakozik az egyik legsokoldalúbb magyar jazzénekes, Harcsa Veronika, egyedi és megismételhetetlen este lesz.

AZ ALBÁN ZENÉRŐL ÉS A TRANSGLOBAL-TIRANA KÖZREMŰKÖDÉSRŐL ITT ÍRTUNK MÁR.


Äl Jawala

Az Äl Jawala igazi stílusokon átívelő kavalkád, zenéjüket leggyakrabban a balkáni szóval fémjelzik, azonban tartalmaz popos, electro- és soulelemeket, sőt, játszanak klezmert is. Az úgynevezett radikális diverzitás hívei, eksztatikus hangulatú koncertjeik során a kultúrákat egybeolvasztva hirdetik, hogy zene = szeretet, kihagyhatatlan élmény mindenkinek, aki néhány óra felszabadult táncra vágyik.

Authentic Light Orchestra

Valeri Tolstov örmény multiinstrumentalista zenekarának, az Authentic Light Orchestrának ötlete akkor született meg, mikor svájci zenei tanulmányainak végén huszonöt diáktársával együtt neki is elő kellett adnia Mozart ugyanazon darabját – ekkor jött rá, hogy mindenképp a saját hangját szeretné megtalálni karrierje során. Ennek már több mint tíz éve, azóta visszatért gyökereihez, további zenészeket gyűjtött maga köré és népe múltjának fáradhatatlan felfedezőjévé vált. Az Authentic Light Orchestra hangzása pedig elképzeléséhez híven valami olyan, amit senki sem csinált még előtte: az örmény népzenét modernizálják és vegyítik jazzel, rockkal és klasszikus zenei elemekkel.

Mokoomba

Gimis zenekarok mindenhol vannak – és igaz ez Zimbabwére is, a Mokoomba éppen ennek egy példája, a fővárostól tizenkét órás autóútra fekvő Harare kisvárosból elindult zenekar legfiatalabb tagja, Abundance Mutori még csak tizennégy éves volt, mikor iskolatársaival zenélni kezdtek. Ami jó, az eléri a vágyott sikert, csak egy kis szerencse kell hozzá, és természetesen így is lett: szülői tiltást, a hangszerbeszerzés nehézségeit és a nyelvi akadályokat leküzdve a Mokoomba immáron külföldön turnézik, így hozzák el Budapestre is tonga nyelvű népi fúziós örömzenéjüket.

Lura

Lura ugyan portugál születésű, de szülei a Zöld-foki-szigetekről származnak így a portugál fado helyett a gyökerekhez fordulva, a szigetek morna stílusában lett belőle énekes. Hogy aztán a műfaj messze legismertebb sztárjával, Cesaria Evorával is énekelhessen később duettet. Lura funanát és batuque-t, a két másik ismert zöld-foki zenét is játssza (a szigetek zenéjének történetéről Világrecorder rovatunkban írtunk részletesen), dalaiban a tradicionális nyugat-afrikai stílusok jelennek még meg. 1996 óta ad ki nagylemezeket, amelyeken a fő fegyvere kiemelkedő énekhangja, hallgassuk csak meg a fenti dalt, ez a koncert is kihagyhatatlan lesz.

Chassol

Christophe Chassol francia zeneszerző négy éves kora óta zongorázik, forgatott már filmet, írt filmzenét, de kollaborált Frank Oceannal is. De hogy mi hozza egy világzenei fesztiválra? Az ultrascore, ami saját szavaival a "valóság harmonizálása", hiszen ennek megteremtőjeként a világ különböző pontjairól gyűjt hangokat és azokat simítja zenévé. Érdekes példa erre Obama egyik beszéde vagy épp indiai kísérletezései – az experimentális jazz, pop és elektronika megfoghatatlan, szokatlan elegyét hozza létre, nem is kérdés, hogy a Budapest Ritmo egyik legérdekesebb koncertje lesz az övé.


ILYEN VOLT A TAVALYI BUDAPEST RITMO A MÜPÁBAN.

https://recorder.blog.hu/2017/09/24/kulturak_jotekony_keveredese_budapest_ritmo_fesztival_az_akvariumban
Kultúrák jótékony keveredése - Budapest Ritmo fesztivál az Akváriumban
süti beállítások módosítása