A klezmer-barokk-jazztől Fela Kutin át Carl Craigig – a CAFe Budapest 10 legizgalmasabb fellépője

2017.09.22. 11:47, rerecorder

17_10_21_jerusalem_my_love_k.jpg

A budapesti ősz mindig tele van figyelemre méltó koncertekkel, de a szezon egyik csúcspontja szokás szerint azért évek óta a CAFe Budapest, ami ugyan nem kimondottan popzenei fesztivál, azért mégis rendre különleges eseményeket hoz tető alá. Az idei évad sem kivétel, olyannyira, hogy egyáltalán nem volt könnyű kiválasztani az október 6. és 22. között zajló rendezvények közül a tíz legjobbnak ígérkezőt. Mi azért megtettük.

171018_carlcraig_c_pierreemmanuelrastoin_1.jpgHa valakit elsősorban a komolyzene érdekel, az természetesen tucatnyi jobbnál jobb előadást láthat-hallhat az idei összkulturális programsorozaton, de mi inkább a klasszikusokat kis csavarral átdolgozó Jazzical Trio koncertjére szavazunk. A zenekar Szőke Nikoletta énekesnő és Balog József zongoraművész közreműködésével egyedi Bartók- és Kodály-átiratokat játszik majd a Zeneakadémián (10.16., Programoldal).

Szintén a jazz és a klasszikus zene elemeit vegyíti, erős világzenei ihletéssel Avi Avital és Omer Avital. A csak névrokon duó produkciójában minden általuk jól ismert hatás felfedezhető Észak-Afrika és a klezmer tradícióitól a barokk zenén át a jazzig (10.12., Uránia, Facebook-eseményoldal).

Továbbra is jazz, de ugyancsak csavarral Lukács Miklós cimbalmos legfrissebb projektje, az Eric Harland dobossal és – most a CAFe-n – Harish Raghavan bőgőssel előadott Cimbalom Unlimited, ami mindenképp felírandó (10.11., BMC, Facebook-eseményoldal).

A jazzszekció legizgalmasabb eseményének Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade triójának koncertje ígérkezik. A könnyed dallamok és komplex hangképek között tökéletesen egyensúlyozó ritmusszekció fellépése iránti várakozást jól jelzi, hogy egyazon estén kétszer is előadják első lemezük anyagát (10.22., Budapest Jazz Club, Programoldal).

A kortárs klasszikus szcéna is jelen lesz a fesztiválon, annak egyik legizgalmasabb fiatal zeneszerzője a német Martin Kohlstedt személyében. Kohlstedt, akinek szerzeményeit hallva felváltva ugorhat be Philip Glass, Brad Mehldau vagy akár Chilly Gonzales emléke, szokásához híven az A38 koncerttermében sem a színpadon, hanem a nézőtéren játszik majd (10.18., Facebook-eseményoldal).

Az idei CAFe egyik legnagyobb dobásában is a billentyűsöké a főszerep, legalábbis Carl Craig (fent) technoisten mellett, aki Versus című munkáját a Synthesizer Ensemble nevű alkalmi zenekarral kiegészülve adja elő (10.18., Akvárium, Facebook-eseményoldal).

Akik kevésbé a jazz és komolyzene, hanem inkább a könnyűzene iránt érdeklődnek, semmiképp se hagyják ki az izraeli Lola Marsh (lent) koncertjét. A debütáló lemezét nemrég kiadó indie-folkos, popos együttes a kritika (és a YouTube-számlálók) alapján már ott toporog a nemzetközi siker küszöbén (10.19., A38, Facebook-eseményoldal).

1_michael_topyol.jpg

Szintén a popzene felől érdemes közelíteni a multiinstrumentalista csodagyerek, Jacob Collier felé is. A lazaságában leginkább Jamie Cullumot idéző angol srác egészen különleges multimédiás one-man show keretében prezentálja stílusokon átívelő zenéjét a MÜPÁban (10.17., Facebook-eseményoldal).

Valószínűleg jóval kevesebb vizuál, cserébe annál több ember lesz egyszerre a színpadon a Fela Kuti halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezett Felabration emlékesten. Sena és az Akkezdet Phiai mellett több mint egy tucatnyi hazai zenész adózik majd az afrobeat atyaúristenének emléke előtt a Trafóban. Csak jó lehet (10.14., Programoldal).

 A leginkább exkluzív program viszont bizonyára az Anima Sound System (nyitóképen) és Heidi Vogel közös koncertje lesz. A fáradhatatlan zenekar a Cinematic Orchestra énekesnőjével együtt Jerusalem, My Love címen készülő műsora black work songokra, spirituálékra épül, Prieger Zsolt szavai szerint “egy ószövetségi alapvetésű zenei és irodalmi mű lesz, ahol Izrael lesz a fő téma”. A jövőben lemezen is megjelenő Jerusalem, My Love-nak ez lesz az ősbemutatója, úgyhogy ennél többet nem tudunk róla, de különlegessége előre borítékolható (10.21., Akvárium, Facebook-eseményoldal).

Aki pedig hazai poppal tetőzné be a fesztiválélményeket, vegye az irányt a Kuplungba, ahol a CAFe utolsó négy estéjén remek magyar zenekarok játszanak majd. 

CAFe Budapest hivatalos oldal a részletes programokkal
https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial/


egy szintén készülő Anima Soound System-anyag előzetese: 


Jacob Collier önmagát képben is loopoló szobajazze: 


ilyen monumentális Carl Craig Versusa: 


és egy megnyerő Lola Marsh-dal, Lana Del Rey-hatásokkal: 

https://recorder.blog.hu/2017/09/22/a_klezmer-barokk-jazztol_fela_kutin_at_carl_craigig_a_cafe_budapest_10_legizgalmasabb_fellepoje
A klezmer-barokk-jazztől Fela Kutin át Carl Craigig – a CAFe Budapest 10 legizgalmasabb fellépője
süti beállítások módosítása