Szükségtelen eltakarni a repedéseket – ARONS Land Cargo Co.-lemezpremier

2017.09.21. 14:00, rerecorder

cracks.jpg

Cracks And Scratches címmel, mindössze kilenc hónappal a szintén a Recorderen debütált első albuma után jelenik meg az ARONS Land Cargo Co., Hajba Áron (ex-Jazzékiel, The BlackBirds) szólóprodukciójának új nagylemeze. A Klinik gondozásában megjelent, Cross Desert Blues című dallal felvezetett folytatásnak erősebben kortárs a megszólalása, számos vendégzenész szerepel rajta és önironikus a borítója. A lemezbemutató október 5-én lesz a Gödör Klubban a Soulbrakers és a Papaver Cousins társaságában.

album_cover_2.jpgAz új album eléggé eklektikus lett, és kicsit könnyedebb, emészthetőbb, kevésbé befelé néző, mint a tavaly megjelent Always Closer Never There. Erősebben megjelennek rajta a folk- és a countryhatások, mégis maiabb a hangzása. Úgy érzem, sikerült továbblépni úgy, hogy az előző lemez pozitívumai megmaradtak, egyúttal sok új szín jelenjen meg az albumon” – mesélte a Cracks And Scratches nagylemezről Hajba Áron. Az új lemez lendületességét és fésületlenségét annak is köszönheti, hogy egy zeneileg és a dalszövegeket tekintve is aktuális számokat bemutató anyag, míg az első album dalai évekig gyűltek, csiszolódtak és formálódtak.

A Cracks And Scratches-t Hajba Áron most is a fivéreivel együtt vette fel, egy-egy dalban vendégzenészek közreműködésével (Hajba Mátyás: gitár, vokák, Krolikowski Dávid: ütőhangszerek, Kutasi Zsolt: pedal steel gitár). Az albumot ugyanaz a Fejér Dániel rögzítette és keverte, akivel a zenekar az első lemez anyagán is dolgozott; míg a debütalbum dalait egyszerre játszva vették fel, a Cracks And Scratches dalait sávonként rögzítették, ami szabadabb, változatosabb hangszerelést tett lehetővé. A látványos, egyúttal önironikus albumborító – amelynek fő motívuma a repedések és karcolások (angolul cracks and scratches) elfedésére használható polírpasztás doboz – Áron korábbi, Jazzékielbeli zenésztársa, Jakab Péter munkáját dicséri.


Dalról-dalra kommentár Árontól:

arons_lcc_2017_press_v1.jpg01. Those Days

Ez egy kissé westernes köntösbe öltöztetett ballada az egók viszályáról: gondolkodás a személyes konfliktusok kialakulásáról, elmélyüléséről és kezelésének lehetőségeiről.

02. Cross Desert Blues

Rázós blues egy kalandos roadtripről, amely Phoenixben, Arizonában kezdődött, és máig is tart. A dal a Cracks And Scratches-ről kimásolt első kislemezként néhány hete itt, a Recorder oldalán debütált.

03. Rusty Old Wreck

Kijön a gyárból sok-sok ezer pontosan ugyanolyan, és pár évtized használódás, kopás, törés, javítás, rozsdásodás lassan mindegyiket egy utánozhatatlan, egyedi karakterré változtatja. Ezért szeretem a régi járgányokat, hangszereket, tárgyakat, embereket. Ez a dal mese egy ilyen karakterről.

04. River Of Ease

Nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorul egy altatódal. A dal bridge részét loptam, de aztán kaptam rá engedélyt. Ennek a lopott résznek a szerzője végül szerepel is a lemezen.

05. Multiverse

Hányféleképpen alakulhatnának a dolgok? Mennyi ajtót nyit ki és csuk be egy-egy döntésünk? Érdemes-e megpróbálni a kezünkben tartani az irányítást? Ilyesmin töprengtem a dal megszületésekor.

06. Expert Beginner

Egy folkdal arról, hogy miközben időnként könnyedén válik külső tényezők áldozatává mindaz, amiért megküzdünk, mégis értéket hordoz maga a küzdelem. Nyilván felemelő érzés büszkének lenni arra, amit elér az ember, de a kárba veszett munka jellemformáló ereje pont ugyanolyan erős, mint a sikeresé.

07. Rainy Road

A visszaesők dala a helytelen döntés pillanatáról.

08. Venturing High

Záróakkordnak egy ívesebb balladát szántam. Ez a kép bármiről szólhat; nekem arról szól, hogy milyen furcsa és összetett érzés visszacsöppenni a normális kerékvágásba egy átlagon felüli élményből.

09. Reprise

Csak egy kis friss levegő a lemez végére.


A Klinik gondozásában megjelent új album már meghallgatható és megvásárolható az ARONS Land Cargo Co. Bandcamp-oldalán, valamint napokon belül az ismert online zeneáruházakban is elérhető lesz. Fizikai formátumban az új lemez először az október 5-i, Gödör Klubbeli lemezbemutató koncerten lesz megvásárolható, ahol a zenekar vendége lesz a Hollandiából érkező Aldo Spadaro gitáros, valamint fellép a Cream-örökséget ápoló Soulbrakers zenekar – akik szezonnyitó koncertjüket tartják ezen az estén – és a folkrock-testvérduó, a Papaver Cousins, Facebook-eseményoldal


és akkor a másodszorra is kiválóan sikerült friss lemez: 


fotó
Jakab Péter + Kósa Péter

ARONS Land Cargo Co. Facebook-oldal
Bandcamp: aronslandcargoco.bandcamp.com
Klinik Label: www.kliniklabel.com

https://recorder.blog.hu/2017/09/21/szuksegtelen_eltakarni_a_repedeseket_arons_land_cargo_co_-lemezpremier
Szükségtelen eltakarni a repedéseket – ARONS Land Cargo Co.-lemezpremier
süti beállítások módosítása