Lemeztáska – Takács Zoltán Jappán

2017.09.21. 16:00, rerecorder

jappan.jpg

Brutális nyarunk volt, amit a Sooeri & Poolek azonos című dalának remixével húzott alá, de a zenekar egyik fele, Takács Zoltán Jappán az őszt is kegyetlenül kezdi; többszörösen benne van a keze a Rühös Foxi alkalmi formáció napokban megjelent abszurdpop-lemezében. De vajon a zenei ízlése mennyire vad az ország egyik legkeresettebb producer-hangmérnökének?

Első zenei emléked

Gyakorlatilag az egész gyerekkorom úgy telt, hogy vasárnaponként apámmal az ebéd és a Forma-1 közvetítés / Walt Disney bemutatja között lemezeket hallgattunk a szobámban lévő, akkor ultimátnak tűnő, mai szemmel leírhatatlanul gagyi hifin. Ebből nehéz az elsőt kiemelni, de talán ABBA vagy Fleetwood Mac lehetett.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

Ez könnyű: Pop Tari Top '86 kazetta. Nem hiszem, hogy bármit hozzá kell fűznöm.


Zene, ami zenélésre inspirált

Faith No More. Igaziból bármelyik lemezüket mondhatnám, de a Live At Brixton Academy volt az, amikor felfogtam, hogy így is lehet élőben játszani. A másik a Pink Floyd. Tizeniksz éves koromban volt egy ilyen álomszerűségem, és reggel azzal a leküzdhetetlen kényszerrel ébredtem, hogy el kell játszanom a Shine On You Crazy Diamondot. Meg is tanultam, persze borzasztó bénán. Pár hónapig próbálgattam, aztán beszálltam a HS7-be. LOL


Meghatározó koncertélmény

Sexepil, még bőven Mickkel (Mick Ness énekes – a szerk.), a Bakáts téren, amikor leöntötték őket a lakók a háztetőről... Illetve volt egy Aerosmith-koncert valamelyik stadionban (1993. november 13-án a Budapest Sportcsarnokban – a szerk.), ahol a Faith No More-hoz hasonlóan megvilágosodtam.


Kedvenc magyar lemez

Sexepil: Sugar For The Soul.


Kedvenc magyar dal

A régi nagyöregektől nem ismerek sokat, a maiak közül meg szinte mindenkit ismerek személyesen, senkit nem szeretnék megbántani azzal, hogy nem az ő dalát mondom. Ha nagyon muszáj, akkor egy frissen megjelent dalt mondok, ami biztosan sokak kedvence lesz: a Rühös Foxitól A lány.


Kedvenc Heaven Street Seven-dal

Ez könnyű: Faun


Kedvenc Sooeri & Poolek-dal

Ez nem könnyű. Talán a Vigyél egy buliba. Egyrészt, mert imádom a Jucit (Németh Juci - a szerk.) benne, másrészt mert imádom a Gerdesits Faszit, ahogy dobol benne, harmadrészt pedig ennyi akkordot lehetetlenség szerintem egy popdalba belerakni. Egyébként meg simán az egyik legjobb dal, amihez valaha közöm volt.


BRUTÁLIS INTERJÚNK SOERII & POOLEKKEL.

Kedvenc általad producelt lemez

Supernem: Tudományos Fantasztikus Pop. Nem hiszem, hogy meg kell indokolni, mindkettőnket (mármint a zenekart és engem mint producert) kvázi rárakott a térképre. Plusz, megelőlegezem Apey-nek, hogy a következő szólólemeze, amin együtt dolgozunk, szintén a kedvenceim között lesz.


Kedvenc szintetizátoros lemez

Jarre-tól az Oxygéne. Nem vagyok nagy "szintimágus", soha nem hallgattam ilyesmiket, de ezt a lemezt a mai napig előveszem néha.


Kedvenc elektronikus zenei lemez

Ez megint csak nehéz. Mikori? Anno a Fischerspooner #1 szerintem meglehetősen érezhető hatással volt ránk, nagyon szeretem a mai napig. Az elmúlt négy-öt évben talán ami utoljára tényleg letaglózott, az a Bloody Beetroots-tól a Hide volt.


Kedvenc rocklemez

faith_no_more_angel_dust.jpgTalán az Angel Dust. Vagy az Album Of The Year. Ez olyan, mintha azt kérdeznétek, mi a kedvenc nőm.


Kedvenc indie/alternatív lemez

Hát, nem Kispál, az biztos.


Kedvenc mainstream poplemez

A mainstream popban vannak még lemezek? Ha igen, veszek párat és megmondom.


Minden idők legjobb lemeze

Mr. Bungle: California.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Ezt a kérdést nem értem.


Bűnös zenei örömöd

Minden, ami Kylie. Főleg az Abbey Road Sessions, de  anno azt a Pauly Shore-filmet is megnéztem vagy harmincszor miatta. (Az amerikai komikus és az ausztrál énekesnő a Kő kövön című 1996-os filmben szerepelt együtt, állítólag fél évig jártak is - a szerk.).


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Asszem a Dél-Amerika.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Például az All Saints-től a Never Ever.


Zene, amitől boldog leszel

Clutch. Arra jöttem rá, hogy az ilyen stoner cuccok tulajdonképpen tök vidámak. Imádok iszonyú gyorsan vezetni és közben a Blast Tyrant albumot ordíttatni.


Legjobb zene szexhez

Ezt Gerryson említette egyszer, és tiszta szívből mondom, hogy teljesen igaza van: Nine Inch Nails.


Íme a Rühös Foxi bemutatkozó anyaga, mely egy gyors, spontán stúdiózásból született, Szűcs Krisztián (ének, gitár), Baksa-Soós Attila (ének, fuvola), Horváth Kristóf (basszusgitár, gitár), Vazul Császár (kalimba, hugyhang), Jappán (szinti, zongora, felvétel, keverés, masterelés) és Horváth Botond Barnabás Barnsz (dob, stadiongitár, felvétel, keverés, masterelés) pihent szellemi konstellációjából: A Minőségi üzenet élő lemezbemutatója szeptember 26-án a Várfok utcai Fest;tisztít Galériában lesz, Facebook-esemény.


és a Brutális nyár 2017-es remixe:

https://recorder.blog.hu/2017/09/21/lemeztaska_takacs_zoltan_jappan
Lemeztáska – Takács Zoltán Jappán
süti beállítások módosítása