A Bush-kormány főgonosza feltalálta az Euro Tech Popot

2017.09.14. 19:34, RRRecorder

the_national_sleep_well_beast.jpg

Az egész onnan indult, hogy a National felvett a lemezére egy rémisztő idézetet arról, hogy a valóság vizsgáltása elavult. Több csavar után a történet eljutott Karl Rove mini National-kritikájáig.

A National új, Sleep Well Beast című lemezén, a Walk It Back című számban hallható egy hosszabb szövegrészlet, amit - legalábbis az Egyesült Államokban - sokan felismertek. Nagyjából arról szól, hogy vannak, akik a "valóságra alapozók közösségébe" tartozinak: akik azt hiszik, hogy a problémákat úgy kell megoldani, hogy "alaposan megvizsgáljuk a megfigyelhető valóságot. No de a világ már nem így működik: mi [az USA] már egy birodalom vagyunk, úgyhogy mi magunk teremtjük a valóságot a tetteinkkel. Aztán amíg mások vizsgálják ezt a valóságot - akármilyen -, mi újra cselekszünk, új valóságot teremtünk. Történelmi szereplők vagyunk."

A szöveg a New York Times 2004-es cikkéből való, ahol egy meg nem nevezett "vezető tanácsadónak" van tulajdonítva. A legtöbben úgy gondolják, hogy ez Karl Rove, akinek kulcsszerepe volt George W. Bush választási győzelmében; és akit az (amerikai értelemben vett) baloldalon az egyik főgonoszként szokás ábrázolni. Ő azonban mindig is tagadta ezt. Ettől függetlenül az idézet amolyan emblémája lett a Bush-kormányzatnak.

Nyilvánvaló, hogy miért jutott eszébe sokaknak ismét Donald Trump hatalomra jutásáról. Matt Berninger, a National énekese is köztük volt. Mint mondta: "Ebben az idézetben valaki hangosan kimondja azt, amitől a legjobban félünk - hogy a hatalom határozza meg, hogy az emberek mit gondolnak igaznak, valóságosnak, és így azt csinálnak, amit csak akarnak."

A Nationalt megkereste a New York Times idézett cikkének újságírója, Ron Suskind, hogy igényt tart a szerzői jogdíj egy részére; Berninger megkérte őt, hogy egy részét utalja tovább Karl Rove-nak, főképpen azért, hogy "a csekk emlékeztesse arra, hogy tudjuk ám, mit mondott." (Amúgy az összeg nagyságrendjéről ezt mondja: "húsz év alatt össze fog jönni párszáz dollár.")

NATIONAL-INTERJÚ A RECORDEREN, 2011-BŐL

A legcsodásabb csavar a történetben az, hogy a Newsweek írt egy e-mailt Karl Rove-nak, aki tíz percen belül válaszolt. Továbbra is tagadja, hogy ő - vagy bárki más - mondta volna ezt a "nagyon fura" dolgot; az kizárólag az újságíró fantáziájának szüleménye. Ráadásul "off the record" írt néhány keresetlen mondatot a National-számról! Miszerint: "Olyan Euro Tech Pop dologként kezdődik, aztán kicsit energikusabb lesz, amire könnyebb táncolni. Gyanítom, nem fog bekerülni a Casey Kasem's Top 40-ba." (Nevezett Casey Kasem sokáig tényleg műsorvezetője volt a slágerlistás műsornak, ám 2014-ben elhunyt.)

A National viszontválasza pedig a következő: "Bazd meg, Karl."

LÁTTUNK EGY FILMET, AMI A NATIONALRŐL SZÓL, MAJDNEM

Címkék: the national
https://recorder.blog.hu/2017/09/14/a_bush-kormany_fogonosza_feltalalta_az_euro_tech_popot
A Bush-kormány főgonosza feltalálta az Euro Tech Popot
süti beállítások módosítása