Dizőzök és sármőrök – A 10 legnagyobb magyar popsztár a popőskorban

2017.09.03. 19:30, rerecorder

nagykovacsi_ilona_2.jpg

A popőskor Magyarországon elképesztő pezsgést hozott, tömött lokálok, bárok, kávéházak, még a második világháború alatt is pazar lemezboltok működtek Budapesten, ahol rengeteg lemezcég futtatta a kívánatos dizőzöket és snájdig sármőröket. A sztárénekesek sokszor sztárszínészek is voltak és egymást csillogták le a címlapokról. Ők voltak a legnagyobbak. Pop 1854-1954 fókusztémánk magyar vonatkozása.

Karády Katalin

karady.jpg

Inkább búgott, mint énekelt, de a negyvenes években pont erre volt szükség. Rajongói országszerte klubokba tömörültek. Ridi-radi-rádió.

Nagykovácsi Ilona

nagykovacsi_ilona.jpg

Széles repertoárjába a sanzon, a tangó, a népdal, a sláger és a megzenésített vers mellé még a Lili Marleen is belefért. Nem kell a szó.

Rácz Vali

racz_vali.jpg

Az irodalmi dizőz. A Hangli Kioszk sztárja volt, sok filmben szerepelt. Az idős Lehár Ferenc komolyan rajongott érte. Csak egy nap a világ.

Mezey Mária

mezey006.jpg

Kivételesen nagy tehetség, kivételesen gyenge idegrendszer. A franciás slágerek hozzá tartoztak. Egy lokálban fedezték fel, de sztárszínésznőként is visszajárt énekelni bárokba. Bűnös vagyok.

Kelly Annie

kelly_anna.jpg

Tinisztárként tűnt fel, táncdalt, filmslágert, operettet is énekelt. És a háború alatt sok indulót. 1945 után eltiltották a színpadtól. Miért szerettem bele magába.

POPŐSKOR - A POPULÁRIS ZENE ELSŐ 100 ÉVE 1854-1954.


Weygand Tibor

weygand_tibor.jpg

Elsőként érzett rá a jazzre, a Columbia, az Odeon és a Patria kiadónál is jelentek meg lemezei. Közel 1500 felvételt készített. A Meseautó filmslágert is ő énekelte. A bankban nincsen betétem.

Jávor Pál

javor.jpg

Nem élhetett muzsikaszó nélkül. Filmvásznon, magánéletben egyaránt húzatta. Élete utolsó hónapjában a kórház kertjébe is muzsikus cigányokat rendelt. Már énnekem beborult az ég.

Sárdy János

sardy_janos.jpg

Opera, operett, zenés film; Sárdy mindenhol rekordokat döntött. Hatalmas hang, vidéki sárm és ízes akcentus, a rózsalevél nála „rouuzsalevél” volt. Nem csoda, hogy imádta a közönség. Tevéled szeretnék élni.

Lantos Olivér

lantos_3.jpg

Mindig tudta, honnan fúj a szél, magabiztosan hozta a legfrissebb angol, amerikai slágereket. Karády Katalinnal sikeres duót alkotott. Ilyennek képzeltelek mindig.

Kalmár Pál

kalmar.jpg

Tangókirálynak nevezték, de énekelt mindent, a rádióslágertől az operettig. Az elegáns pesti kávéházak sztárja volt, külföldön is turnézott. Ne nézzen úgy rám.

Fábián Titusz

https://recorder.blog.hu/2017/09/03/dizozok_es_sarmorok_a_10_legnagyobb_magyar_popsztar_a_poposkorban
Dizőzök és sármőrök – A 10 legnagyobb magyar popsztár a popőskorban
süti beállítások módosítása