masfel_2.jpg

A 2012 óta hibernált állapotban létező Másfél a magyar zenei élet, a kilencvenes-kétezres évek egyik legegyedibb és jelentősebb formációja, amelynek életműve digitálisan (értsd: online, letölthető formátumokban) eddig hivatalosan elérhetetlen volt. A Mana Mana Records azonban vállalkozott az értékmentésre, felvételgondozásra és a hazai viszonyok között ritkaságnak számító remaszterelt újrakiadás formájában jelenteti meg a Másfél életművét, először a két első, legendás lemez (az 1993-as Mese és az 1994-es Kínai nátha) anyaga jött ki áprilisban, májusban az 1996-os Viperagarzon és az 1998-as Katasztrófamámor, júliusban az 1998-as Villamos EP és a 2000-es Angyaltojás album és most zárásként a két utolsó lemez, az újramaszterelt Ballast (2003) és az En garde! (2005).

A nyolcvanas évek legvégén létrejött, a kilencvenes évek elején koncertezni kezdett Másfél sajátos megszólalást képviselt a korszak zenei életében, instrumentális, nagyon sok mindent mixelő magatartása gyorsan kiemelte az eredetileg ötfős, kétbasszusgitáros formációt a korabeli alternatív színtér megszólalásából. Az alternatív rock instrumentális változata mellett eleinte funkrock-, posztpunk-, pszichedelikus rock- és acid jazz-hatások jellemezték (Ozric Tentacles, Primus, Kong), a világban ekkoriban bontakozó posztrock sem lenne távoli analógia velük kapcsolatban, főleg, hogy idővel egyre több elektronika, jungle- és drum'n'bass-ritmusok szűrődtek be dinamikus váltásokra és az egyedüli alapító tagként mindvégig másfeles Lukács Levente szaggatott szaxofonjátékára erősen építő dalaikba. A zenekar jól táncolható, sodró groove-os zenéje hamar népszerű lett, eleinte az FMK-ban és a Tilos az Á-ban léptek fel a leggyakrabban (sokszor a hasonlóan instrumentális Korai Öröm társaságában), kvadrofon hangzású koncertekkel is kísérleteztek, külföldön is nagy sikerrel turnéztak, sőt a Sziget nagyszínpadáig is eljutottak.

masfel_ballast.jpgElső lemezanyaguk az 1993-as magánkiadású Mese volt, amit az 1994-ben élőben rögzített Kínai nátha követett, majd az 1996-os Viperagarzonon már Salamon Eszter csellós is közreműködött, aki az 1998-as Katasztrófamámor és a 2000-es Angyaltojás lemezeken is zenélt. Filmzene- (Villamos, 1998), remix- (Rádióbarátnő maxi, 2000, Moni, 2001), és további koncertlemez (Ballast, 2003) is napvilágot látott a 2005-ös En garde! című utolsó nagylemez előtt. A zenekart mindvégig jellemző egyedi színpadi jelenlét a kilencvenes-kétezres évek legnépszerűbb élő formációi közé jogosítja az együttest, amely 2012-es utolsó koncertje után azt fogalmazta meg, hogy csak akkor lép újra színpadra, ha új műsort állítanak össze. 

A Másfél kazettái, cd-i ma már nagy ritkaságnak számítanak, csak használt állapotban, drágán tudnak gazdát cserélni és (a Ballast című koncertlemezt kivéve) digitálisan (online, hivatalos letöltésként) sem elérhetők. Ennek az áldatlan állapotnak vetett véget a Mana Mana Records, amelynek mindkét alapítója, Kürtössy Nándor Savages és Lakatos Sándor Suefo is nagy rajongója a Másfélnek. Szándékuk találkozott a zenekaréval, hiszen a Másfél meg a megjelent felvételek minőségével nem volt teljesen elégedett. Mindennek eredményeként – számos bürokratikus akadály és gondos, a zenekart is bevonó, Párizs által végzett újramaszterelés után – a Mana Mana kiadja az összes lemezt, amit majd "karácsony környékére" egy válogatás-vinyl koronáz meg.

masfel_en.jpgA sorozat zárásában tehát itt 2003-as koncertlemez: „2002-ben kilépett a csellós Salamon Eszter, majd a basszusgitárosi poszton az alapító tag Hegedűs Jánost váltotta Sabák Péter. Sabák akkoriban a Kamu zenekarban és a Rewind partik hangszeres vendégeként volt aktív szereplője a pesti éjszakának. Ezek a jelentősnek mondható tagcserék nyilván kihatottak a zenekar hangzására. A Ballast lett az új felállás első lemeze, ami a kezdetekre utalva, a Kínai náthához hasonlóan ismét egy koncertalbum. A felvételt az A38 Hajón készítették 2003. október 9-én és több Másfél sláger 2.0-ás verzióját is tartalmazza.

És az utolsó stúdióalbum: „az új felállás első stúdióalbuma és ez idáig egyben a zenekar utolsó nagylemeze, az En garde! 2005-ben jelent meg. A korábbi albumokhoz képest sokkal több az elektronika, de ami igazán feltűnő különbség, az az emberi hang megjelenése a Másfélben. A Deti Picassóból ismert Gaya Aratyunyan énekel az Aerosoulban, MC Fuevlas Gamma reppel visszafelé a Demó bunyóban, a Piedonéban pedig egy ismeretlen olasz vokálozik.”

A Mana Mana Records ezzel azonban teljesen még nem zárta le Másfél-sorozatát, ugyanis a tél folyamán egy vinylen megjelenő válogatáslemez várható a zenekar legjobb dalaiból.


Az anyag újramaszterelését az NKA támogatta.

a Ballast című 2003-as koncertlemez újramaszterelt 2017-es kiadása (a kiadó Bandcamp-oldaláról mindenféle formátumban megvásárolható): 


az En garde! című 2005-ös lemez újramaszterelt 2017-es kiadása (a kiadó Bandcamp-oldaláról mindenféle formátumban megvásárolható):  


Másfél Facebook-oldal
Mana Mana Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/09/01/ujrakiadas_masfel_ballast_en_garde
Újrakiadás! Másfél: Ballast + En garde!

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr5412796320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása