Az idei OFF-on sem lesz offon a jó zene – OFF fesztivál augusztus elején

2017.06.21. 15:00, rerecorder

off_poster4.jpg

A tavaly már a 10. jubileumát ünneplő OFF fesztivál a zenei felhozatal tekintetében hosszú ideje Kelet-Európa legaktuálisabb, legizgalmasabb rendezvénye. Mondhatni az elérhető Primavera, hiszen közelségebn, árban, sőt, sokszor zenei felhozatalban is előnyösebb és üdítőbb, mint Barcelonában. Talán emiatt is van, hogy az idén augusztus 4 és 6. között zajló esemény az elmúlt egy-két évben már elkezdte kinőni magát, ez viszont egyrészt elkerülhetetlen, másrészt a már bejelentett nevek idén is kárpótolnak az apróbb kellemetlenségekért. A három nap alatt ugyanis ismét láthatunk legendás előadókat (a Szigeten is fellépő PJ Harvey, az utolsó koncertjeinek egyikét adó Swans vagy Feist), mint a szaksajtó által frissen felkapott előadókat (Anna Meredith vagy a Batushka).

OFF Festival

Időpont: augusztus 4-6.

Helyszín: Lengyelország, Katowice

Jegyár: a bérlet 310 złoty (kb. 23 000 forint), a kemping 60 złoty (kb. 4000 forint); a kombinált bérlet, amely érvényes a Pohodára is, 650 złoty (kb. 48 000 forint)

BESZÁMOLÓNK A 2013-AS OFF-RÓL ÉS A 2014-ESRŐL ÉS A 2015-ÖST IS AJÁNLOTTUK ÉS A 2016-OST IS.

A három napos fesztiválon idén is négy színpadon zajlanak majd a koncertek, szám szerint 87, általában délután három-négytől hajnalig – lássunk hát pár példát a zenei kínálatra.

A legnagyobb név minden bizonnyal az elmúlt negyedszázad egyik legfontosabb dalszerző-énekese, az aktuális turné során a Szigetet is útba ejtő PJ Harvey. A folyamatos csúcsformát mutató, a tízes években is ragyogó lemezekkel jelentkező ikon tavaly a Pohodán lehengerlő volt, most sem számítunk kevesebbre. Ott a két utolsó csúcslemez szinte teljes egészében megszólalt (természetesen a régi klasszikusok mellett), de ha Lengyelországban nem így lesz majd, akkor sincs ok aggodalomra: kevés művész válogathat egy olyan erős és terjedelmes életműből, mint ő. Vele ellentétben a kanadai indierock kollektíva, a Broken Social Scene egyik énekesnője, a Mastodonnal is közösködő, saját jogán is kiemelendő Feist viszont most is elkerül minket. Ami a hosszas szünet után kiadott új lemez (Pleasure, szerettük) fényében különösen szomorú, ugyanis ismét erős és minőségi.

Szintén elkerüli Magyarországot az egykori Big Black-tag Steve Albini legendás noiserock zenekara, a Shellac. A gitár-basszus-dob trió, ha nem is állította feje tetejére a műfajt, megbízhatóan hozza a spártai és kompromisszummentes zaj-attakokat, akármelyik színpadon is áll. Arról nem is beszélve, hogy a frontember átkötői szövegei sokszor még maguknál a daloknál is jobbak. Ha ez valakinek mégis túl sűrű lenne, jó alternatíva lehet a japán Boris, akik egy-az-egyben eljátsszák majd a klasszikus lemezüket, a Pinket. A magát egy Melvins-szám után elnevező banda sludge-ambient-shoegaze-noise hibridje egy évtized után sem vesztett erejéből, mindenki találhat benne olyan elemet, ami megfogja. Vagy ahogy egy kritikus fogalmazott: „mintha összegyúrnánk a Kyuss-t, a Black Sabbathot, a Karma To Burnt és a The White Stripes-t”. Persze akad ellenpólus is: John Dwyer garázsrock erőműve, a Thee Oh Sees a tavalyi Flow fesztivál egyik legintenzívebb koncertjét adta, és ha most sem lassítanak majd a tempón, az első sorban állva érdemes lesz kikapcsolni a pacemakert.

off_festival_data.jpg


A This Heat anno egyike volt azoknak a brit zenekaroknak, akik mondhatni ott és akkor, még a térhódítás idején reagáltak a német krautrock műfajára. Hogyan? Fogták a posztpunkos gitárokat, ötvözték őket a dubra jellemző produkciós technikákkal, magnószalagokkal, sújtó ritmusokkal és az avantgárd iránti érdeklődésükkel és ezzel olyanokat inspiráltak, mint a Sonic Youth, Caribou vagy a Radiohead. Negyven évvel a feloszlásuk után pedig a rájuk sokban hasonlító The Pop Group után ők is visszatérnek. Pontosabban az alapító Charles Bullen és Charles Hayward (a harmadik tag, Gareth Williams 2001-ben meghalt), akik This Is Not This Heat néven folytatják tovább a hetvenes években megkezdett történetet.

Idén az experimentális zenei színpad egyik napjának a kurátora Michael Gira lesz, aminek keretében a jelenlegi felállásában hamarosan feloszló Swans mellett egy szólókoncertet is ad. Az énekes-dalszerző tavaly az A38-on sokadszorra is bizonyította, hogy zenekara még mindig letaglózóan erős élőben, így az utolsó fellépéseik egyike túlzás nélkül kihagyhatatlan. Csak arra érdemes figyelni, hogy mivel a fellépés hangereje várhatóan maga mögé utasítja az összes többi fellépőét, ne tervezzünk utánuk semmi mást – legalább egy darabig. A kevésbé bátraknak jó alternatíva lehet az egyszálgitáros verzió, ami várhatóan a saját, valamint az Angels Of Light neve alatt megjelent lemezek anyagából szemezget majd. „Mintha Dylant elnyelné a pokol” - írta a The Guardian, szóval az anyabanda léleknyúzó súlya valószínűleg nem vész el, csak átalakul. Ráadásul a The Glowing Man turné nyitófellépője, a sötét és súlyos orgonazenét négy oktávnyi hanggal és lassú metálriffekkel ötvöző svéd Anna Von Hausswolff szintén ott lesz az OFF-on, így aki mindkettőjüket kihagyta az OFF-on, az most pótolhat.

Az okkult Joanna Newsomhoz képest teljesen más felé viszi majd a liturgikus zenét a lengyel Batushka: az anonimitásba burkolózó együttes a szláv egyházi szertartások jellegzetesen mormogó hangon eldalolt énekeit ötvözi a klasszikus black metál tremolókaros riffjeivel. Leírva talán inkább komikusnak hathat, de aki ott volt a kámzsás zenészek Dürer Kertes koncertjén, vagy hallotta a két évvel ezelőtti Litourgiyát, tisztában van vele, hogy nem véletlenül ők az elmúlt pár év leginkább körülrajongott extrémzenei együttese. Ráadásképp ott lesz Katowicében az a zenekar, aki többek közt nekik is kitaposta az utat: a Wolves In The Throne Room túlzás nélkül a hipszter black metál origója, amely ráadásul a Roadburn fesztiválon új dalokat is játszott – a már kanonizálódott klasszikusok mellett.

Levezetésként pedig jó opció lehet például a japán Kikagaku Moyo, vagy épp Kornél Kovács. Utóbbi dj-producer a neve ellenére svéd, a Studio Barnhus egyik alapítója és fülledt, sokszínű house-ban utazik, előbbi pedig japán és a krautrockon át az indiai ragákig (a tagok közt akad egy szitáros is) sok mindent old fel az őket körülölelő pszichedelikus füstben. (A fesztivál beharangozó videója alatt is az ő egyik daluk szól.) És akkor még Talib Kweliről, Conor Oberstről, a Kolorádót is megjárt BEAK>-ről vagy az Arab Strapről még nem is beszéltünk...

Kollár Bálint

https://recorder.blog.hu/2017/06/21/az_idei_off-on_sem_lesz_offon_a_jo_zene_off_fesztival_augusztus_elejen
Az idei OFF-on sem lesz offon a jó zene – OFF fesztivál augusztus elején
süti beállítások módosítása