Idén októberben is összművészeti kavalkáddá alakul Budapest

2017.06.09. 11:07, rerecorder

cafe.jpg

A hagyományokhoz híven idén is megrendezik az őszi programtúltengésből is kiemelkedő CAFe Kortárs Művészeti Fesztivált, amely az Akváriumban tartott beharangozó sajtótájékoztatón elmondottak szerint a régió egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát - benne a Budapest Ritmo világzenei fesztivállal.

A tizenhét napon át, október 6-ától 22-ig tartó rendezvényen a műfaji határokat átlépő programok több mint harminc helyszínen zajlanak majd, szerte Budapesten. A sokszínűség érzékeltetéséül álljon itt csak néhány, eddig ismertetett név a fellépő művészek közül: Tan Dun, Oscar-díjas kínai-amerikai zeneszerző (például Tigris és Sárkány), hazánkban először kortárs darabbal, Eötvös Péter Multiversum című művével az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra, Jacob Collier angol “jazz-csodagyerek” vagy épp az amerikai Bandaloop kortárs táncegyüttes. Mindez persze csak töredéke a majdnem háromhetes programsorozatnak, de a szervezők hozzáállását és a minőséget mindenképp érzékelteti. Ahogyan Káel Csaba, a fesztivál szervezésében résztvevő MÜPA vezérigazgatója is elmondta, számukra a kortárs egyet jelent azzal, hogy a művészet napjainkra reflektál, párbeszédet hoz létre, akár a régmúlt témáival kapcsolatban is. Ennek mentén a CAFe Budapest is - az elmúlt években már - több akar lenni egyszerű kortárs fesztiválnál és komoly összművészeti indíttatással szerveződik minden esztendőben. Idén a rendszeresen jelen lévő Bartók-ihletés mellett a Kodály-emlékévhez kapcsolódva utóbbi zeneszerző is helyet kap majd a programban, amelynek másik hangsúlya az izraeli művészetre és kultúrára esik. Utóbbit olyan különleges programokon keresztül ismerhetjük meg, mint például az Anima Sound System és a brit énekesnő Heidi Vogel Jerusalem My Love című közös koncertje.

A CAFe fontos jellemzője továbbá az is, hogy más, önálló értékkel bíró fesztiválok is a program részét képezik. Ilyen “fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd a képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár és a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe. De nekünk itt a Recordernél alighanem a legfontosabb a másodszor startoló Budapest Ritmo világzenei fesztivál lesz, amely a tavalyi MÜPA helyszín után az Akváriumban költözik. A teljes program még nem ismert, de az már biztos, hogy több különleges produkció is lesz: Lajkó Félix például a lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a Volosival fog koncertet adni, a világzenei szcénában a legjobb együttesek között számon tartott Söndörgő az Amsterdam Klezmer Banddel, Miczura Mónika „Mitsou” pedig a tunéziai Jawhar-ral lép fel közösen.

Minden további információért érdemes felkeresni a CAFe honlapját, de persze mi is beszámolunk róla, ha már teljes lesz a program.

https://recorder.blog.hu/2017/06/09/iden_oktoberben_is_osszmuveszeti_kavalkadda_alakul_budapest
Idén októberben is összművészeti kavalkáddá alakul Budapest
süti beállítások módosítása