Doom metal a Hold sötét oldaláról

2017.06.09. 18:44, Frontrecorder

thesword.jpg

Számtalanszor, a legkülönfélébb stílusban feldolgozták már a Pink Floyd emblematikus The Dark Side Of The Moon albumát, de a doom metal valahogy kimaradt. Eddig.

Készült belőle többek közt progrock- (Return To The Dark Side Of the Moon), dub reggae- (Easy Star All-Stars: Dub Side Of The Moon) és bluegrass-átirat (a Poor Man's Whiskey Dark Side Of Moonshine szvitje), a cappella-verzió és vonósnégysre hangszerelt változat, Flaming Lips-féle remake, de legyen az poénra vett, vagy nagyon is komolyan tisztelgő feldolgozás, a Pink Floyd legismertebb, legsikeresebb albuma mindent el-/kibír. A texasi The Sword zenekar gitárosa, Kyle Shutt új próbatétel elé állította a korszakos lemezt, és elkészítette annak stoner/doom metal átértelmezésését, az első közzétett dal alapján ezt a stjlusgyakorlat sem hoz végromlást az eredetire, hogy stílszerűek legyünk.

Az ötlet egyébként saját bevallása szerint durván betépett állapotban fogalmazódott meg Shutt fejében, és ugyan eredetileg  csak a Time című dal metálverziójáról képzelgett, de innen gyorsan eljutott a teljes album feldolgozásának víziójáig - majd meg is valósította. Összeterelt hozzá egy alkalmi formációt, benne a Sword basszusgitárosával és dobosával, Alex Marrero énekessel, szaxofonossal, billentyűssel, akikkel felvette az általa áthangszerelt Pink Floyd-lemezt. Az anyag az eddigi tradícióhoz hűen természetesen a stílusra utaló szóvicces címmel - Doom Side Of The Moon - érkezik augusztus 4-én, ugyanazon a napon, amikor a Pink Floyd első albuma megjelent ötven évvel ezelőtt. 

Shut elsőként a Money átiratát osztotta meg, nem véletlenül, ez volt ugyanis az első meghangszerelt dal, amely gyakorlatilag sínre tette a projektet. A lemez megjelenésének másnapján, augusztus 5-én Texasban élőben is előadja az alkalmi formáció a Doom Side Of The Moont, külön hozzá tervezett lézershow-val kísérve, ebből ad ízelítőt a Money klipje:

https://recorder.blog.hu/2017/06/09/doom_metal_a_hold_sotet_oldalarol
Doom metal a Hold sötét oldaláról
süti beállítások módosítása