Mit tippelsz, kik azok? - Itt a Le Guess Who? fesztivál pazar fellépőnévsora

2017.05.30. 15:00, rerecorder

25331721149_bb9a4d0868_z.jpg

Idén novemberben immár tizenegyedszerre rendezik meg Utrechtben az egyik legsokszínűbb zenei fesztivált, a Le Guess Who?-t. A november 9-12. közötti négy nap alatt közel százötven fellépő koncertezik majd a város legkülönfélébb helyszínein: templomokban, galériákban, raktárépületekben és persze klubokban és koncerttermekben. A hajtás után pedig azt is elmondjuk, ki a 2017-es felvonás négy kurátora és kikre esett a választásuk.

A tavalyi évhez hasonlóan négy különböző kurátor lesz, eltérő elképzelésekkel és fellépőkkel. Ishmael Butler és Tendai Maraire scifi-free rap duója, a Shabazz Palaces nem csak egy új lemezzel készül az idei évre – ők felelnek majd a program egy részéért is. Egyelőre csak a jazzlegenda Pharoah Sanders, Natasha Kmeto és az Ocnotes koncertje kötődik hozzájuk, de nem lennénk meglepve, ha ismét holland színpadra állna a Digable Planets is. Mike Hadreas, művésznevén Perfume Genius pedig már meg is jelentette negyedik albumát: a No Shape pedig az év és az amúgy is erős dalszerzői karrier egyik legkiemelkedőbb lemeze, bátran túlzó és dekadens, eksztatikus pop, amitől talán még Prince is elpirult volna. A Too Bright minimalizmusa és törékeny agóniája már a múlté, Hadreas és barátja kiléptek a fényre és tizenhárom csodálatos(an érzéki) dallal ünneplik a szerelmet és az elhivatottságot. Az ő koncertjéről biztos nem lesz érdemes lemaradni, hát még az általa meghívott művészekről: Weyes Blood, Mount Eerie (aki egy megrázóan esendő és emberi lemezzel jelentkezett idén), Pharmakon, Aldous Hardling és a bolgár asszonykórus, a Le Mystère des Voix Bulgares már önmagában kitenne egy egynapos fesztivált.

A legendás holland dobos, Han Bennink a Le Guess Who?-n ünnepli majd hetvenötödik születésnapját, kivel mással, mint a legkedvesebb zenészbarátaival: az ICP Trio és Peter Brötzmann is színpadra áll majd. Végül, de nem utolsósorban a magányos és fájdalommal telített drone ambientjével hipnotizáló Liz Harris, aka Grouper meghívására a fesztivál vendége lesz az ambient élő legendája, William Basinski (akivel tavaly mi is interjúztunk), a japán art/noise-rock egyszemélyes intézménye, a többek közt Pándi Balázzsal is közös lemezt jegyző Keiji Haino és a GAS. Emellett külön színpadot kap majd a Basilica Soundscape: Jenny Hval, Greg Fox és a Protomartyr mellett a Perfect Pussy frontembere, Meredith Graves tart majd egy felolvasóestet.

30803056692_a349e75ce6_z.jpg


A látnoki filmrendezó, Alejandro Jodorowsky felügyelete alatt King Kahn és a Trónok Harca designere, Michael Eaton előálltak a „The Black Power Tarot” paklival. A huszonkét kártya különböző prominens afrikai-amerikai szereplőket mutat majd be. A Le Guess Who? ideje alatt hatalmas méretben megtekinthető lesz majd mindegyik, emellett King Kahn tarot jósol is majd a látogatóknak. Ráadásképp levetítik majd a The Invaders-t, egy dokumentumfilmet a Memphis Black Power Group 1967-es felemelkedéséről, ami az egész projekt ötletét adta.

Ha pedig ez nem lenne elég, a fesztivál saját programjaként Utrechtbe érkezik majd a Sun Kil Moon, a Shabaka & The Ancestors, tUnE-yArDs, Julie Byrne, Ben Frost, a Les Amazones d’Afrique, a Zeal & Ardor, a Liars, a Pissed Jeans, Yves Tumor és a The Bug vs Dylan Carlson of Earth is. A teljes lineup megtalálható a Le Guess Who? honlapján.

A fesztiválra már kaphatók a jegyek 110 eurós (kb. 34 000 forintos) áron. A napijegyek értékesítése később kezdődik majd.


fotók: Le Guess Who? flickr

https://recorder.blog.hu/2017/05/30/mit_tippelsz_kik_azok_itt_a_le_guess_who_fesztival_pazar_felleponevsora
Mit tippelsz, kik azok? - Itt a Le Guess Who? fesztivál pazar fellépőnévsora
süti beállítások módosítása