Disco A Modernitá - az újvonalas italo disco legjava egy mixben

2017.05.30. 16:00, Frontrecorder

sinclarindex.jpg

Az italo disco a szívünk csücske, épp ideje, hogy - a műfaj történeti áttekintése, egy rejtélyes hazai kuriózum feltárása, illetve a Recorder-közeli bulik után - a nyolcvanas évekbeli aranykor örökségét egyszerre ápoló és továbbvivő újvonalas hangzással is foglalkozzunk. Tesszük most ezt egy exkluzív mixen keresztül, melyet a zsáner itthoni zászlóvivője - és a most pénteki Super Italo parti egyik vendég dj-je - Max Sinclair készített nekünk.

mxsinclair-photoby-ottokraanen.jpgMax Sinclair - akárcsak közeli barátja, Galactic Jackson  - az italo disco szerelmese, nála viszont a műfaj iránti rajongás lemezek gyűjtésén és bemutatásán túl (bulikban, vagy a Tilos Rádióban) lemezek kiadására is kiterjed, a 2015 óta harmadmagával működtetett Dalmata Daniel label révén. Nem ragad le az italo múltjánál, sokkal inkább előre, az új (vagy régi-új) hangzásokra figyel; nyugodtan nevezhetjük az újvonalas italo első számú hazai aktivistájának. Elkötelezettségét bizonyítja, hogy az elmúlt néhány évben több bulit szervezett Budapestre az irányzat legfőbb bástyájának számító holland Bordello A Parigi kiadónak, míg a Dalmata Daniellel a nemzetközi színteret erősíti. Nem volt kérdés, hogy őt kérjük fel, hozza képbe a mostani, modern italo discót egy nekünk készített mix formájában, melyhez rövid bevezetőt is fűzött az irányzattal kapcsolatos személyes meglátásaival.

"Bár nagyon sokfajta elektronikus zenét hallgatok és játszom, de az italo disco az örök kedvenc, imádom a régi vonalas alapokat, ugyanakkor nagyon sok szerelmem van napjaink italójából is. Azok a melódiák, a sokszor banálisnak tetsző szövegek, a riviera- vagy épp az űrhangulat, na meg a rengeteg érzelem könnyen megérintenek, és szerintem másokat is egyszerűen elkaphat és buliban táncra ösztönözhet.
Napjaink, sőt az elmúlt évek újvonalas italo disco zenéje természetesen a nyolcvanas évek italójának köszönhető, ami ha hosszú évekre el is tűnt az előtérből, mégis megszakítás nélkül inspirálta a fogékony producereket. Én úgy látom - és ez kicsit vicces -, hogy manapság az olasz diszkózene igazából holland. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy ott a nyolcvanas évek után is elég erős szubkultúrája maradt meg ennek a zsánernek, és rengeteg helyi producert inspirált (olyanokat is, akik inkább acid, house, techno, electro és más stílusban alkottak). Talán mennyiségben és minőségben is Hollandia a legerősebb és legkoncentráltabb ezen a vonalon, olyan meghatározó kiadókkal, mint a Clone, a Moustache Records, vagy a Bordello A Parigi. Utóbbi kiemelkedő abból a szempontból, hogy már az alapítástól kezdve az italo disco szellemében indult, egyaránt gondozva újrakiadásokat és friss anyagokat, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ismét közkedvelt legyen ez a zenei irányzat.
A hollandok mellett persze a világban sokfelé kultiválják az újvonalas italót, a mixben így igyekeztem átfogó körképet adni a színtérről, persze a teljesség igénye nélkül. Az elmúlt tíz évből szemezgettem, természetesen erős holland jelenléttel mind előadók, mind kiadók tekintetében, de nem hiányoznak az angol, amerikai, belga, francia, német, és olasz, sőt magyar remekek sem!"

MAX SINCLAIR LEGKÖZELEBB JÚNIUS 2-ÁN A BEAT ON THE BRATBEN JÁTSZIK ÚJ ÉS RÉGI ITALÓKAT.


Íme tehát Max Sinclair újvonalas italo disco mixe, a borító és a számlista után:

sincaircover.jpg


Max Sinclair: Disco A Modernitá


Tracklist:

01 S.C.D – Vox [RC004/2010]
02 Marco Segreti – La Decisione [BAP036/2016]
03 Anosphere – Epsilon Hunter Part2 Remix [RC004/2010]
04 Stijn Sadée – Incas On Acid [BAP084/2017]
05 Alden Tyrell Feat. Fred Ventura – Memories (State Of Art Remix) [MST007/2008]
06 DMX Krew – Disco Theme [PERMVAC069-1/2011]
07 Keen K Feat. Kinky Roland – Love Robot [RCSD02/2011]
08 The Problems – Moustache Italo Anthem [MST023/2014]
09 Pauli Vs. Tyrell – Little (S.Y.D. Remix) [C#45.2/2007]
10 Nouvelle Phénomène – Cruel Game (Vanzetti & Sacco Remix) [BAP054/20015]
11 Infinity Night – Flashing On The Space [DD004/2017]
12 Bell-Towers – I'm Obsessed With You [PP-UTI-05/2015]
13 Keen K – From The Outside [RC003/2009]
14 Void Vision – Sour (Vanzetti & Sacco Remix) [MNQ049/2014]
15 Machinegewehr – Carradine [BAP034/2014]
16 The Hasbeens – You And Me [CWCS 03/2009]
17 Unit Black Flight – Shortwave Radio Antenna Down (Antoni Maiovvi Remix) [MST026/2017]
18 Diane Vain – Barbara Allen [BAP084/2017]
19 Odessa – Private Disco Show [BAP056/2016]
20 Alba Feat. Fred Ventura – Without You [AUBE011/2011]
21 Alden Tyrell – Exit ([C#CD7/2016]


A mixben hallható egy kis ízelítő a Dalmata Daniel soron következő, június elején várható kiadványából, melyet a Nouvelle Phénomène-nel feltűnt Dziba Zsolt francia kortársa és rokon lelke, Frederic Bergamaschi jegyez Infinity Night néven. Az analóg spacesynth/space italo EP-be - melyre Charles B. Barkin (Balogh Gallusz, a Mayberien Sanskülotts gitárosa) is készített egy remixet  itt lehet belefülelni, a Dark Energy című szám klipje - Kristóf Márton (12z) rendezésében - alább:
Max Sinclair-fotó: Otto Kraanen

mix borítóJani Dániel

https://recorder.blog.hu/2017/05/30/disco_a_modernita_az_ujvonalas_italo_disco_legjava_egy_mixben
Disco A Modernitá - az újvonalas italo disco legjava egy mixben

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr9312550515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása