Albumpremier! The Somersault Boy: Come On Feel The Misery

2017.05.30. 10:00, rerecorder

somersault_zenekarifoto2017.jpg

Sallai László ugyan nemrég jelentette meg Felső Tízezer nevű zenekarának friss EP-jét (Új városok épülnek), de úgy jött ki a lépés, hogy másik saját együttese, a korábban indult The Somersault Boy is most jelentkezik új kiadvánnyal: a Normafa Records gondozásában érkező második nagylemezével. Ám ezt mi cseppet sem bánjuk, hiszen ez is igen kiváló LP lett!

come_on_feel_the_misery.jpgSallai László 2009-ben indította The Somersault Boy nevű projektjét, ami egy lemezanyag (This Year I'm Lost 2009-2011), két EP (a hálószobapop színtérről nyitott "sickpop"-ot zsánerdefiniáló 2012-es Herminamező Sickpop EP, és a személyesebb, 2013-as Spread The Love) után 2014-ben az év egyik legjobb albumát adta ki How To Do Somersault címmel, már triófelállásban (Sallai mellett: Horváth Zoltán (Terrible Ted, Broken Cups, Summer Schatzies stb.) basszusgitáros és a finn Mika Sundholm dobos - ő Sallai korábbi zenekarában a Pay My Milk!-ben is zenélt). A zenekar aztán némileg csendesebb éveket tudott maga mögött (a saját formációiban gitáros-énekes Sallai az időközben indult Felső Tízezer mellett beszállt basszusgitározni a Szabó Benedek és a Galaxisokba és a Zombie Girlfriendbe, valamint Dessert For Dinosaurs néven egy jópofa artprojektet is indított), de szinte napra pontosan három év szünet után itt a második Somersault Boy-album is. És nagyon jó, ugyanaz a megszokott sosemvolt magyar Hüsker Dü/Lemonheads powerpop hangzáskoktél jellemzi, mint a korábbi anyagokon, és ami így már nem is sosemvolt. Ugyanazzal a producerrel is készült, mint az első LP, Balázs Bence (The Challenger In Pieces) pluszban még billentyűzött is, a hangszereket pedig Polyák Eszter (Naked Woods) rögzítette. Egy dal már ismerős lehet a Normafa Records kiadóindító válogatásáról.

A zenekar nem kapkodott sem a dalokkal, sem a felvétellel: eredetileg tavaly tavasszal szerettek volna stúdióba vonulni, de végül különböző egészségügyi és életvezetési problémák miatt csak idén márciusban jutottak el az Echo Hangstúdióba, ahol a hangszereket rögzítették Polyák Eszterrel. Így viszont egy nagylemezre és egy ősszel megjelenő EP-re való anyagot is fel tudtak venni. Sallai László ezt mesélte a felvételekről: "az utóbbi másfél évben gyakran megkaptam a kérdést, hogy feloszlottunk-e, mert tényleg nem koncerteztük szét magunkat mostanában. Noha nem vállaltunk nagyon sok koncertet, a próbateremben kifejezetten aktívak voltunk, így egy elég termékeny dalszerzői periódus után vagyunk: egyre színesedett a lemezanyag és kicsit távolodott is az első albumtól, sokkal inkább bolondozósabb és lényegre törő lett a Come On Feel The Misery."

A lemezcím viszonylag hamar megvolt és valóban nem a legszerencsésebb körülmények kísérték az anyag születését, mégsem lehet azt mondani, hogy nagyon deprimált lenne a hangulata. Az egyik dalt például Galactic Jackson és DJ Mesterházy szettje ihlette (The Acid Party), a másikat egy szakítás utáni lemezgyűjteményen való osztozkodás (Jazz Records), de fontos ihletforrás volt a Simpson-család is (Grow Up Maggie). A Sallai által írt és közösen befejezett dalok mellett önálló szerzőként bemutatkozott a zenekar dobosa, Mika is (Every Night, Building Our House). "Amennyire nehéznek éreztem azt az időszakot, amiben a Come On Feel The Misery készült, annál inkább érzem a lemezen a felszabadultságot és a sztoikus tudomásulvételét a körülöttünk levő dolgoknak. Vannak rajta szívbemarkoló pillanatok, de az a fajta infantilis-tinédzser hozzáállás, ami az első lemezt is jellemezte, nem tűnt el."

A lemezborítóra került fotót Mika finn barátja, Kalle Pajamaa találta egy finn kukában, lomtalanításon (ő volt egyébként a Pertti Kurikan Nimipäivät mentora, a Punk Syndrome filmben is mindig ő van a srácokkal). "Tőle kaptuk ezt a képet, ami annyira megbabonázott minket, hogy bár fogalmunk sincs, ki csinálta a képet és ki ez az idős hölgy, de megtettük borítónknak."


a The Somersault Boy holnap, május 31-én mutatja be új lemezét a Bankrupttal közös koncerten a A38-on, Facebook-eseményoldal


és akkor a remek címével a Lemonheads-t és Sufjan Stevens-t is megidéző, remek borítójú remek album, a Come On Feel The Misery, mely a The Somersault Boy Bandcamp-oldalán meg is vásárolható: 


a lemez a YouTube-on is: 


lemezborító:
Balogh Gallus (ismeretlen fotós):

The Somersault Boy Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/05/30/albumpremier_the_somersault_boy_come_on_feel_the_misery
Albumpremier! The Somersault Boy: Come On Feel The Misery
süti beállítások módosítása