„Mindig a legrosszabbra készülünk, mert a DM-rajongók nagyon elkötelezettek” – F.O.X-interjú

2017.05.22. 10:00, rerecorder

fox_04.jpg

Csak pár éve létezik az F.O.X nevű elektropoptrió, de már második alkalommal indulnak turnéra a Depeche Mode társaságában, hogy ma este, május 22-én a Groupama Arénában ők legyenek az előzenekar. Mitzi Fox frontemberrel beszélgettünk a F.O.X lényegéről, a Depeche Mode-rajongókról és arról is, hogy miért kezd el valaki videóklipeket készíteni zenészként.


ALAN WILDERREL HOSSZÚ INTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK, TERMÉSZETESEN A DM-RŐL IS SZÓ VOLT.


Ti is Essex-i zenekar vagytok, mint sok meghatározó formáció: a Prodigy vagy a Depeche Mode. Mesélj kicsit az ottani zenei szcéna mostani állapotáról.

fox_02.jpgEssex ebben mindig is nagyon erős volt. Óriási kreatív energiák mozognak a városban és a környékén és én úgy látom, hogy a legtöbb zenekar valami különlegest, valami mást akar csinálni. Van egy remek rádióműsor, a címe BBC Introducing. Olyan Essex környéki zenészeket mutat be, akiket még nem szerződtettek le. Ezeket az adásokat hallgatva mindig elcsodálkozunk, hogy mennyi remek zene születik ebben a régióban. Ez az egyik oka, hogy megalapítottuk a Dot2Dot Records nevű lemezkiadót. Az első formáció, akit leigazoltunk, a Reno And Rome. Nagyon szépen haladnak előre.


Úgy értsem a saját kiadót, hogy azt ti hárman üzemeltetitek?

Így van, mi hárman vagyunk benne. Mindent mi csinálunk a zenekarok kiválasztásától kezdve a lemezfelvételeken keresztül egészen a promócióig. Az egészet azért csináljuk, hogy segítsük azokat a zenekarokat, akiket szeretünk.


Nem az idei az első olyan turnétok, ahol a Depeche Mode előtt léptek fel, ugyanis már a 2013-as
Delta Machine koncertkörút egy szakaszán is együtt voltatok. Hogyan ismerkedtetek meg a zenekarral?

Nagyon egyszerű: írtam egy emailt Dave Gahannek, amelyben elküldtem néhány dalunkat. Ekkor még csak hat hete létezett a zenekar (2013 januárjában alakultak – a szerk.), de mindenképp meg akartam őt keresni, hogy megtudjam, mit gondol rólunk. Nem nagyon mertem bízni abban, hogy választ kapok, de reagált és azt írta, hogy tetszik neki, amit csinálunk. Nagyjából itt kezdődött a barátságunk. Azóta is folyamatosan támogat bennünket és igyekszik lehetőségeket teremteni számunkra, amiért elmondhatatlanul hálásak vagyunk. Fantasztikus lehetőség egy olyan zenekarral játszani, amely ennyire fontos számunkra és sokmillió ember számára.


MINDEGYIK DEPECHE MODE-LEMEZRŐL MEGMONDJUK, HOGY MENNYIRE JÓ.

És mit szólnak hozzátok a Depeche Mode-rajongók? Éreztétek a Delta Machine turnén való részvétel hatását?

Mindig a legrosszabbra készülünk, mert mint tudjuk, a Depeche Mode-rajongók nagyon elkötelezettek, ezért az előzenekarok sok esetben nagyon fagyos reakciókat kapnak tőlük. Ezzel ellentétben minden koncerten, amin ott voltunk, akár a Delta Machine-os, akár a mostani turné során, mindenki nagyon kedves volt velünk és úgy vettük észre, hogy az emberek élvezik, amit csinálunk a színpadon. A legutóbbihoz képest teljesen új, a Hypoxia című új lemezünkre épülő koncepcióval készültünk a mostani koncertekre. Klassz dolog ilyen sok embernek megmutatni az új műsorunkat.

HÁT IGEN, A DM ELSŐ BUDAPESTI KONCERTJÉN IS MÉG MEG IS DOBÁLTÁK AZ ELŐZENEKART. ÍME AZ 1985-ÖS BULI EMLÉKEI.


Mit lehet tudni erről az új műsorról?

fox_01.jpgMegpróbálunk 100%-os energiával végigcsinálni minden egyes koncertet, ez a legfontosabb számunkra. Ha ezt nem teszed meg, nem tudod átadni a dalok valódi üzenetét. A mostani koncertek ezért sokkal nyersebbek, magasabb fordulatszámon zajlanak és ez remélhetőleg érezhető lesz a nézőtérről is. Magunkat mostanában úgy definiáljuk, hogy óriási VS minimál, mármint ami az akkordokat illeti, amelyeket használunk.


Mik voltak számotokra a 2013-as DM-turné fő tanulságai?

Volt pár: például, hogy aludjunk többet és igyunk kevesebbet. Illetve, hogy mindig bánj jól az emberekkel és tiszteld őket, nem számít, hogy mekkora zenekarrá váltok közben.


Milyen a kapcsolatotok a DM tagjaival?

Egyszerű: remek emberek, akikkel jó, baráti a viszonyunk.  

Emlékszem egy popzenekarra, akiknek Fox volt a nevük. A hetvenes években voltak aktívak. Elég hasonló a ti nevetek is. Van valami mélyebb jelentés a rövidítés mögött?

Nem igazán, inkább csak a vezetéknevem miatt választottuk ezt. Viszont van egy utólagos bölcsesség ennek kapcsán: mást kellett volna választanunk, mert nehezen találnak ránk az emberek online.


A YouTube-csatornátokon vettem észre, hogy te készítetted az
Untouchable című dalotokhoz a videót. Szintén te vágtad a Fall From Grace klipjét is.

Az Untouchable kapcsán volt a fejemben egy nagyon tiszta kép arról, hogy mit szeretnék és tudtam, hogy magamnak kell megcsinálnom. Előtte soha nem készítettem ilyesmit, de vettem egy Mac számítógépet és autodidakta módon megtanultam az alapokat. Nem tartom magam ügyesnek ebben és nagyon sok idő, ha én készítek videót, de mindig büszke vagyok a munkámra és elégedettséggel tölt el, ha sikerül a fejemben lévő képeket megalkotni és megosztani azokat másokkal. Nagyon vizuális személy vagyok, ezért a videók elkészítése fontos számomra, mert így tudom legjobban átadni mindazt, amit látok és érzek. Ezt nagyon élvezem.


A DEPECHE MODE-RAJONGÁS MAGYARORSZÁGI TÖRTÉNETE.


Fel tudsz sorolni néhány lemezt, amelyek nagyon fontosak számodra vagy számotokra? Akár vegyesen régiek és újak is lehetnek.

Ez nagyon nehéz, de íme néhány kedvencünk:

Jeff Buckley: Grace,
Lana Del Rey: Honeymoon,
White Lies: To Lose My Life,
Bob Marley: Legend,
Muse: Showbiz,
Editors: In This Light And On This Evening,
Jay Z/Kanye West: Watch The Throne.


Mi a következő lépés a
Global Spirit turné után?

A nemrég megjelent Hypoxia lemezünket szeretnénk tovább népszerűsíteni, így önálló turnéra indulunk otthon, az Egyesült Királyságban. Nagyon bízunk benne, hogy Európa többi országába is vissza tudunk majd térni még idén.

interjú: Reszegi László


HA A HANGOS ÉLETMŰ NEM VOLNA ELÉG - ITT ÍRTUNK A KÉPESRŐL.


a F.O.X Pozsonyban: 


Az Untouchable videója: 


A Fall From Grace videója: 

https://recorder.blog.hu/2017/05/22/_mindig_a_legrosszabbra_keszulunk_mert_a_dm-rajongok_nagyon_elkotelezettek_f_o_x-interju
„Mindig a legrosszabbra készülünk, mert a DM-rajongók nagyon elkötelezettek” – F.O.X-interjú
süti beállítások módosítása