Az Ed Banger Records tíz legjobb kiadványa Urbán Dániel (Bermuda) szerint

2017.05.07. 15:40, Frontrecorder

edbangergroup.jpg

A 2003 óta működő francia elektrobástya, a kétezres évek második felében a bloghouse-divatot is diktáló, kezdettől a Justice otthonának számító Ed Banger Records mostanra érkezett el a 100. kiadványához, melyet egy válogatásalbummal ünnepel a kiadó.  Az Ed Banger hazai "nagykövete" a Bermuda zenekarból Urbán Dániel, aki partiszervezőként annak idején a kiadó több előadőját, köztük a főnököt, Busy P-t is elhozta Budapestre, és a mai napig lelkes rajongójuknak számít. A május 12-én megjelenő Ed Rec 100 elé válogatta össze tíz kedvenc kiadványát kedvenc francia elektronikus zenei istállójától.

Urban Dániel több síkon, személyesen, szakmailag, és zeneileg egyaránt kötődik az Ed Banger kiadóhoz, erről így vall:  "Emlékszem, a 2000-es évek közepén, amikor Londonban éltem és egy kiadónál dolgoztam, a legnagyobb gitározós indie-hullám közepén is mindenki felkapta a fejét egy új francia kiadóra, amelynek dolgait ugyanúgy bírták a rock felől érkező arcok, mint az elektronikus zene rajongói. Ez volt az Ed Banger Records. Később aztán sikerült a kiadótól jópár arcot Budapestre hívnom dj-zni (járt itt Busy P, So-Me de Mr. Flash is), majd amikor a Bermudával a bemutatkozásra készültünk, és épp a Monte Carlót vettük fel, a háttérben akkor is ott volt az Ed Banger, mint hatás - vegyítsük a franciás, popos, picit elektronikus hangzást gitáros poppal és magyar szövegekkel.

Bár a menedzserek általában a háttérben megbújó figurák, az igazán nagyot robbantó zenekarokat felfedező legkülönlegesebb arcokat mégis mindenki ismeri. Elég csak Brian Epsteinre gondolni a Beatles kapcsán, de ilyen volt az egykor Budapesten is sokat megforduló Alan McGee is az Oasis mögött. Busy P (polgári nevén Pedro Winter) szintén hasonló figura, ráadásul neki a duplázás is összejött: nem elég, hogy felfedezte, majd csúcskorszakig juttatta a Daft Punkot, de tíz évre rá megismételte ezt a Justice pályára állításával. Pedro saját állítása szerint mégsem ezekre a legbüszkébb: igazi szerelemgyereke, az Ed Banger kiadó, mely a mai napig a francia elektro megkerülhetetlen kúl központja. Idén májusban jelenteti meg századik kiadványát. Busy P műhelye, amely szinte hiba nélkül tartotta a minőséget éveken át, számomra mégis ez a top10 megjelenésük:"


Justice vs Simian: Never Be Alone (single)

Az első Ed Banger-mérföldkő. Egy remixversenyre adta be a francia duó, ahol persze nyerniük nem sikerült, de Pedro megjelentette kislemezen. Máig megkerülhetetlen partyhimnusz, amit azóta számtalan single és három nagylemez követett, a többi meg már (pop)történelem.



A JUSTICE LEGUTÓBBI ALBUMÁT ITT VÉLEMÉNYEZTE URBÁN DÁNIEL.


2. SebastiAn: Ross Ross Ross
(EP)

Noha az Ed Bangert és a hozzá kapcsolódó soundot sokan a Justice-hoz kötik, azonban a trademark hangzásvilág alapjait egyértelműen SebastiAn tette le ezzel az EP-vel. Zaklatott szinti + metálos kalapálás + Jackós funk - ez a recept a mai napig működik.


3. Busy P: Rainbow Man
(single)

A menedzselés és dj-zés mellett hamarosan a főnök is elkezdett producerkedni, nem is akárhogy. Debütáló kislemezdala úgy illeszkedik a tipikus Ed Banger-hangzásba, hogy közben megidézi a Daft Punk korai hangázát.


4. Uffie: Pop The Glock / Ready To Uff
(single)

Az Ed Banger üdvöskéje a legendárium szerint a stúdiójuk körül lófráló groupie-ból vált a 2000-es évek tinijeinek ikonjává. És talán ez a legelső megjelenése lett a legerősebb; noha később albuma is kijött ugyanitt, többek közt Pharrell vendégszerelpésével, e single szintjét nem tudta megugrani. A két dalban minden benne van, amit a 2000-es évek végének popkultjáról érdemes elmondani.


5. Mr. Oizo & Gaspard Augé: Rubber
(album)

Ha francia vagy és elektronikus zenét csinálsz, előbb-utóbb az Ed Bangernél kötsz ki. Nem tudom van-e ilyen szabály, de a kattant elektromágus Mr. Oizo is Pedrónál kötött ki, miután alábbhagyott a Flat Eric-őrület, és azóta az Ed Bangernél jelenteti meg az expermintálisabb dolgiat. A Justice csendesebbik felével összehozott Rubber (amely egyébként az általa rendezett azonos című film sountrackje) mondjuk pont Oizo picit emészthetőbb arcát hozza. Jean Michel Jarre on acid.

6. DJ Mehdi: Lucky Boy (album)

A kiadó szuper vidám és sikeres évei talán csak egyszer torpantak meg, 2011-ben, amikor egy balul elsült házibulin lezuhant és fiatalon elhunyt a kiadó talán legszerethetőbb figurája. DJ Mehdi. A b-boy-ból lett producer számtalan zenét hozott ki az Ed Bangeren, de egyértelműen szerzői albuma a legerősebb. 


7. Mickey Moonlight: Interplanetary Music
(single)

Ha az Ed Banger adja ki a zenédet, révbe értél, pénz, siker csillogás - gondolhatnánk. De nyilván itt is voltak olyan producerek, akiknek valamilyen oknál fogva ez nem jött össze. Ilyen Mickey Moonlight is, akinek ez a single-je az egyik abszolút személyes kedvencem. Zakatoló metálos gitárok és a francia elektró? Dehogyis, karibi sci-fi pop kis törzsi tánccal. Méltatlanul alulértékelt darab. 


8. Breakbot: By Your Side
(album)

Az Ed Bangerhez az elektrón kívül mára ugyanúgy szorosan köthető a diszkó és a funk is. Ennek legjobb példája Breakbot - ehető csokilemezzel promózott - bemutatkozó albuma, tele funkos-diszkós slágerrel, a fő énekes közreműködő Irfane pedig kiválóan hozza Jackót.

9.  Carte Blanche: Black Billionaires (EP)

DJ Mehdi ismét, ezúttal a beskatulyáthatatlan brit producerrel, Ritonnal közös projektjével. Sajnos korai halála miatt nem készült sok közös zenéjük, de ez az EP az Ed Banger legszebb (legkoszosabb?) house-pillanatait hozta.


10.  Cassius: I <3 U So
(single) 

Ha francia vagy és elektronikus zenét csinálsz, előbb-utóbb az Ed Bangernél kötsz ki, említettem már? Bizony, a legendás francia duó is hozott ki zenéket Pedrónál, talán ez a legerősebb. Az Ed Banger nem csak zenében, de vizuális megjelenéseiben is mindig különösen erős volt, ez a klip például messze a korát megelőzve játszik el a mai snapchatelős-instázós őrülettel. 

https://recorder.blog.hu/2017/05/07/az_ed_banger_records_tiz_legjobb_kiadvanya_urban_daniel_bermuda_szerint
Az Ed Banger Records tíz legjobb kiadványa Urbán Dániel (Bermuda) szerint
süti beállítások módosítása