Albumpremier! Babé Sila: August

2017.05.05. 11:00, rerecorder

1.jpg

A friss, 51. Recorder magazin címlapján és címlapinterjújában Babé Sila – azaz a korábban Barbara Stahl néven ismert – elektronikus r&b dalszerző-énekesnő szerepel, akinek már 9 című debütalbumát is nemzetközi színvonalú produkcióként mutattuk be és akinek a harapósabb You Know That című tavaly decemberi dallal beharangozott második nagylemeze, az August is kiemelkedő kiadvány, nyugodt szívvel odatehető az elektronikus r&b-élmezőny produkciói mellé. A május 26-án a Brody Studios-ban élőben is megszólaló lemezanyag itt hallható először.

babe_sila.jpgBabé Sila a lemezcím megmagyarázásával rögtön egy összefüggésre is felhívja a figyelmet: „az előző albumom címe a születésnapom számát, ez pedig a születésem hónapjának nevét kapta. Ez azért van így, mert ez a lemez is személyes, ezen az albumon is nagyon sok arcomat mutatom meg, például amikor játékos vagyok, szerelmes, vágyakozó, törékeny, szomorú, konfrontatív és így tovább. Ha egy dalt ragadunk ki, az csak egy töredék belőlem, így azt szerettem volna, ha az album címe a teljes lényemre, egészemre reflektál.” Az új album szinte pontosan egy évvel az első lemez, a 9 után jelent meg. „Igazából nem volt ez így beütemezve. Folyamatosan írtam a dalokat, születtek újabb és újabb kollaborációk és egy év alatt összeállt a teljes anyag. Az első lemezem, a 9 egy homogén, zárt világ, de fontosnak tartottam, hogy egységet képviseljen és az emberek valamennyire be tudjanak általa kategorizálni. Azután hogy lefektettem az alapokat, a második lemez készítésénél már sokkal szabadabbnak éreztem magam és sokkal többet kísérleteztem a hangommal, hangzásokkal és új producerekkel. Szerintem ez érezhető is az Auguston. Hangszerelésben, hangulatban megmaradtak a dalokban az elektronikus r&b fő stílusjegyei – zongora, gépdob, mély basszusok, trapcinek, vokálok –, de emiatt a nyitottság miatt születtek poposabb és elvontabb számok is a lemezre.”

A lemez tizenegy dalán öt különböző producerrel dolgozott együtt az énekesnő, három dal megírásában pedig co-producerként is részt vett. Árzsinak (High Love) foglalt helye van és lesz minden albumomon, neki köszönhetem a 9-et és egyébként is imádok mindent, amit csinál. Az Augustra három alapot írt nekem, a 7012-t, a Homesicket és a Fingerprints-t. Általa ismertem meg Issit (Siaga), aki szintén nagy tehetség és penge stílusérzékkel megáldott producer. A Special, a Bed, a Darling és a Blues is vele készült közösen. Általa Rubóczki Bálint (Glxy) is becsatlakozott a munkába, ő az eredetileg Havai Gábor gitártémáján alapuló Never And Again című dalt gyúrta ki. Stámusz Feri (Stamusic) sokáig bandatag volt és mindkét albumomat ő mixelte és maszterelte, így már régóta szerettünk volna közös dalokat. A You Know That és a Sirens zenei alapját is ő szerezte. Az ötödik kollaborációm Berlinhez fűződik, tavaly a Reeperbahn fesztiválos fellépésem óta egy nemzetközi publishing/kiadó egyengeti a külföldi karrieremet, így szerveztek nekem több sessiont is berlini producerekkel. Az első kollab kint a Dope est Dope fiúkkal indult, két dalt is írtunk, ebből az egyik rákerült az Augustra és szerintem az egyik legütősebb dal a lemezen, ez a Luna. (A másik dal pedig a berlini producerek kiadványaként jelent meg: Dope est Dope feat Babé Sila: Yoddie – a szerk.) Három dal is van az albumon, aminek a szövegén és az éneken kívül a zongoratémáját/alapkezdeményét is én írtam. Ez annak köszönhető, hogy tavaly elkezdtem barátkozni az Abletonnal és közben kaptam egy midi keyboardot is. Így a munkafolyamatok is felgyorsultak, hiszen egyrészt dolgoztam én is zenei alapokon, másrészt a kapott beateken is tudtam otthon ötletelni, nem pedig csak a stúdióban. A 7012, a Blues zongorajátékát írtam én és a Darling beatkezdeményét is én raktam össze."

4.jpg


Az egész albumot a Stamusic studios mixelte és maszterelte. A lemez képi világáról pedig ezt meséli Babé Sila: „Az album képi világát kitalálni legalább annyira élvezem, mint a zenei oldalát. Nagyon vizuális típus vagyok, szóval eleve a zenéket is úgy írom, vagy az alapjaimat is úgy hallgatom, hogy azokhoz nagyon erős képet, sokszor színeket társítok. Az Augusthoz tartozó összes covert Földes Dóra berlini festő és barátnőm készítette, nagyon jó vele együtt dolgozni, teljes mértékben rá tudom bízni magam művészileg, hiszen hihetetlenül jó stílusa és szemléletmódja van. Ugyanilyen jó közös munkáról tudok beszámolni Földi Ádám fotós kapcsán, akivel ugyan most dolgoztam együtt először, de azonnal éreztem, hogy mennyire passzolunk ízlésvilágban. Fantasztikus fotózást hoztunk össze, vintage kocsiban, ping-pong asztalon, a kedvenc magyar tervezőim ruháiban, az album színeivel, egyszóval számomra tökéletes lett az egész. Az Augusthoz tartozó első videoklipen a Rácz Dani-Mendrei Miki művészpáros dolgozik éppen nagy erőkkel. A klip a 7012 című dalhoz készül és miután a fiúk meghallgatták a dalt, szinte ugyanaz a kép tárult eléjük, mint ami az én fejemben volt az írása közben. Az tehát biztos, hogy a video tükrözni fogja az érzelmi világomat és gyönyörű is lesz.”


Az énekesnő egyesével is kommentálta a lemez dalait:

01. 7012 

Ez az egyik legérzelmesebb dal a lemezen, nagyon szeretem. Távolságokról szól (pontosan 7012 km-ről), ki nem mondott szerelemről, teli van kérdésekkel, de mégis nagyon könnyű az egész. Ami a zenei alapot illeti, ez az első dal, aminek én szereztem a zongoratémáját is, ezután nyúlt hozzá Árzsi (High Love). Ehhez a dalhoz készül az első videoklip is!


02. Luna

Ahogy a cím is sejteti, a dalban a Holdé a főszerep és azt metaforaként használva viszem végig a régi románcaimat. Azokat a fiúkat, akiket 'üldözni' kellett az éjszakában, akik hol jelen voltak, hol eltűntek, hol elvakított a fényük, hol teljes sötétségben hagytak. A dal végén pedig az egészet lezárom egy más lüktetésű részben és feloldódik minden. Szeretem ezt a versemet, mert egy lezárult korszakom emléke, a dalt pedig azért, mert egy új korszak kezdetét jelöli a karrieremben, hiszen Berlinben készült.


3.jpg03. Special

A Special az első közös dalunk Siagaval. Egy álmodozós, huncut, gyermekded hangvételű dal. Belepirulós, szerelemvallós, titokban vágyódós. Sorolja mindazt a jó érzést, amit egy románc adhat. Madárcsicsergés, gyereknevetés, barackszínű égbolt vagy rózsaszín felhők, a közös dal felcsendül a rádióban, száz kaland.


04. Blues

Egy szomorkás estén írtam a zongoratémát és az éneket is. Siaga szellős, 80-as évek hangulatát idéző basszus- és dobgép-témái azért felpezsdítik kicsit a melankolikus hangulatot. 


05. Homesick

Árzsáng már korábban megjelentette az instrumentálját ennek a dalnak, Shabba Ranks címmel. Amikor először hallgattam azonnal énekelni kezdtem rá egy szövegemet, annyira erős hangulata volt. Meseszerű, de azért kicsit fájdalmas, pontos, steril, de azért egy kis kosz is van benne. Elküldtem Árzsinak és végül belement, hogy az én albumomon is megjelenjen az éneklős verzió. A honvágy kicsit más értelmet nyer a dalban, a romantikus hiányérzetnek egy upgradelt változatát. Nagyon sok emlék és egyedüllét cukormázban.


06. Sirens

A You Know That után ez volt a második közös trackünk Ferivel. A versem volt a kiindulópont, ami egy vizes, szeles, dinamikus képet ír le. Feri alapjaiban imádom a húzást, azt, hogy azonnal megmozdulna rá, aki hallgatja, így ez lett A táncolós dal a lemezen.


2.jpg07. Bed

Elég szexi, chill dal és ahogy a címből is kiderül, az ágyban "játszódik". Kicsit rappelek is benne, a végén pedig Siaga megőrült az alappal – ez a kedvenc részem benne.


08. Fingerprints

A dal picit interlude jellegű, szerkezetét tekintve elég egysíkú, viszont annál mélyebb és rétegzettebb. Egy fájó pont ihlette. Persze, hogy szerelmi csalódás.


09. Never And Again

A dalt Havai Gáborral (aki zenésztársam és az egyik legjobb barátom) kezdtük el írni, ő játszotta fel a gitártémáját. Nagyon örülök, hogy ő is 'megszólal' a lemezen. Szerettem volna, ha kap egy kis modern hangzást is, így Glxy kezelésbe vette. Ez A szomorú dal a lemezen, témája a vágyakozás az elérhetetlennek tűnő dolgok után.


10. You Know That

Első közös számunk Ferivel, egy őrlődős szerelmi sztori köré épül – kicsit már késő minden, kicsit el kellene engedni („mint egy régi kedvenc ruhát”), de azért persze szeretem. Pimasz a hangvétel, odamondós, ugyanakkor értelemszerűen sebezhető is. A dal hangzásra pedig érces, zörgős és van egy erős húzása is.


11. Darling

A legcukibb dal a lemezen, van egy erős vintage hangulata (kicsit Minnie Ripperton-os) és a végén egy magyar nyelvű rész is felcsendül.

Lemezbemutató május 26-án a Brody Studios-ban.


a lemez kijön majd cd-n is, alább pedig máris végighallgatható a MamaZone gondozásában ma megjelent egészen kitűnő album: 


az August Spotifyon is: 


és Deezeren is: 


fotók: Földi Ádám
lemezborító: Földes Dóra

Babé Sila Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/05/05/albumpremier_babe_sila_august
Albumpremier! Babé Sila: August
süti beállítások módosítása