Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

18+ Elmosódó határok a vágy és hiúság, valamint a hatalom és kapzsiság között

2017.04.27. 16:50, rerecorder

odd_beholder.jpg

Gondolatébresztő videóval jelentkezett a Svájcban működő, de a holland és amerikai tagokból álló Odd Beholder duó. Most megjelent második EP-jük (Atlas), Coins című dalához erőteljes képekkel teli klip készült: "a mennybe kerül-e a pénz, ha eltűnik?"

Az Odd Beholder 2013-ban alakult, a holland Daniela Weinmann énekes-dalszerző és az amerikai James Varghese producer egy Zürich-közeli város, Dietikon elhagyott légvédelmi bunkerében találtak közös zenei hangra, első EP-jük, a hatszámos Lightning tavaly jelent meg, de máris itt a folytatás, az ötszámos Atlas. Elektropopos dalaik közül a szintisek néha táncosabbak, a gitárosak shoegaze-es/dreampoposak, eszünkbe juthat róla a Polica világa is. Már előző anyagukhoz is erős klipet forgattak (a külvárosi Azerbajdzsánban forgatott Landscape Escape emblematikus képekkel teli), de a friss Coins klipje még inkább magnetikus hatású.

A videót az amerikai Garrick J Lauterbach rendezte és szépen összehozza benne a dal témáját az őt foglalkoztató kérdésekkel. A Coins a pénz iránti szükségletet, vágyat, a kapzsiság és az önmegtartóztatás kérdéseit vizsgálja: ha csak aprót kapnánk, rengeteg pénzünk lenne; az aprók csörgése majdnem zenei; ha kimossuk (tisztára mossuk) a papírpénzeinket és kiakasztjuk őket száradni, akkor a szél játékát láthatjuk bennük; ha elfogy, eltűnik (meghal) a pénzünk, akkor vajon a mennybe megy-e; ahogyan testünk és kezünk munkáját pénzre váltjuk, azt pedig más szükségletekre, az túl régóta átkoz minket; összességében túl régóta szolgáljuk a pénzt. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok jelennek meg az egyre monumentálisabbá tornyosuló remek dalban. Mindehhez a vizuális képzettársítás még a genderfaktort is beveszi és ezzel a videóklip a vágy és hiúság, valamint a hatalom és a kapzsiság közötti elmosódó határokat vizsgálja. Egy idősebb fémmunkás nő (Stella Palino kiváló alakításában) keresetkiegészítésként (?) lepukkant sztriptízbárban dolgozik munka után, ahol a gyártulajdonos (?) fiatal férfi pénzét üres vágyak kielégítésére használja. A klip erős és meghökkentő képek egész sorával ejt rabul: "a kapzsiság és a hiúság azok a hajtóerők, amik a munka és az ipar rabszolgáivá tesznek bennünket. A dal és a videó azokat a tényezőket vizsgálja, amelyek meghatározzák, hogy miket találunk kívánatosnak, és hogy mit szeretnék elérni az életben - előregyártott elképzelések, amik önmaguk és nemünk szerepein alapulnak. A klipben el akartam halványítani a határt a között, akié a hatalom és aki szükségben szenved" - mondja a rendező.

18+ ÍME, MÉG EGY TUCAT KORHATÁROS VIDEÓ >>>

a Coins erős, meztelenséget is tartalmazó klipjében elég egyértelmű, hogy a végkifejletben kinek a kezében van az irányítás: 

https://recorder.blog.hu/2017/04/27/18_elmosodo_hatarok_a_vagy_es_hiusag_valamint_a_hatalom_es_kapzsisag_kozott
18+ Elmosódó határok a vágy és hiúság, valamint a hatalom és kapzsiság között
süti beállítások módosítása