Szeretnél tunéziai tradicionális zenét hallgatni online? Mostantól megteheted

2017.04.21. 12:38, therecorder

alan-lomax.jpg

A világ leghíresebb etnográfus-zenegyűjtője, az amerikai Alan Lomax (1915-2002) hosszú évtizedeket töltött azzal, hogy különböző népek tradicionális zenéit kutassa és rögzítse – ezeknek egy jó része pedig most online is elérhetővé válik akárki számára.

Lomax már tizenévesen gyűjteni kezdte a tradicionális zenéket, az amerikai ős-blues nem kis részben az ő fiatalkori munkásságának és elhivatottságának köszönhetően maradt fenn. A legismertebb popzenei kapcsolódása Moby 1999-es 12 milliós eladású Play sikeralbumához köthető, amelyen az elektronikus zenész egy Lomax által gyűjtött blues és gospel cd-kollekcióból hangmintázva alkotta meg a modern köntösbe csomagolt ősblues-elektronikát. A kutató által alapított Association For Cultural Equity most nagy lépést téve folytatja Lomax megkezdett munkáját, a The Global Jukebox nevű oldalon új, digitális adatbázist alakítottak ki: eddig úgy 1000 különböző kultúra, mintegy 6000 dalát találhatjuk meg online, ebben már benne van Lomax majdnem teljes gyűjteménye is, aminek persze egy jó része különböző kiadványokon is megjelent az elmúlt évtizedek során. A honlapon a felhasználók egyszerűen nézelődhetnek: a GeoArchive menüpontra kattintva egy hatalmas világtérképen pörgethetik a Földet és régió alapján kereshetnek, de ezen belül még kultúrára és alkalomra lebontva is elérhetőek a felvételek, tehát mostantól akárki könnyedén hozzáférhet tunéziai esküvői számokhoz, ha éppen azt szeretne hallgatni. Ha Magyarországra fókuszálunk, akkor kiderül, hogy Lomax tolnai népdalokat és alighanem szabolcsi romadalokat gyűjtött - utóbbihoz még nincs feltöltött audio, csak dalcímek (az első mindjárt az, hogy Bari Kurva).

A The Global Jukebox azért is izgalmas, mert segítségével Lomax öröksége végre jobban átlátható lesz – maga a gyűjtő is próbálkozott különböző kategorizálási módszerekkel a nyolcvanas években, ám akkor még nem volt meg a megvalósításhoz megfelelő technológia. 

Lomax börtönben felvett blues-gyűjteménye: 

Címkék: alan lomax
https://recorder.blog.hu/2017/04/21/szeretnel_tuneziai_tradicionalis_zenet_hallgatni_online_mostantol_megteheted
Szeretnél tunéziai tradicionális zenét hallgatni online? Mostantól megteheted
süti beállítások módosítása