Klippremier! Takáts Eszter és Zenekara & Heinczinger Mika: Okozz engem másnak

2017.04.15. 11:00, rerecorder

takats_eszter_ny.jpg

A tavaly átalakult felállásban továbbműködő Takáts Eszter és Zenekara már év vége felé bemutatott egy új klipes dalt (Bocsáss meg), most pedig hamarosan érkező új EP-jét harangozza be egy letisztult videóval. Az Okozz engem másnak a május 23-án a Kobuci Kertben bemutatandó négyszámos anyag címadó dala. Az elégikus, istenkeresésről szóló személyes szerzeményben Heinczinger Miklós a Misztrál együttes egyik alapítója működik közre.

Takáts Eszter tíz éve dolgozik Barabás Zsolt operatőrrel, számos klipet forgattak már (Szép és jó, Elhajolt, Szeressünk, Ha túl közel vagy). Rendezésre az énekes-szerző ezúttal az Első Puszi gyereklemezéről ismerős Juhász Kristófot kérte fel. Heinczinger Miklós nem csak vokállal és furulyával színesíti az istenkeresésről elégikus, költői, mégis nagyon személyes és friss hangon megszólaló dalt, hanem a klipben is játszik, a főszereplő pedig nem más, mint lánya, az ígéretes színészi pályája kezdetén álló Heinczinger Flóra (jegyezzük meg a nevét, fogunk még vele találkozni). Eszter a dalt egy éve írta a Holdvilág-árokban, a forgatáshoz szintén a Pilis egyik szakrális gócpontját, a pilisszántói Boldogasszony kápolnát és környékét választotta (a csapat ezúton is köszöni a pilisszántói Boldogasszonynak és a kápolna környékét gondozó Pilisszántóért Egyesületnek, hogy ilyen csodálatos helyen dolgozhatott). A rendező így beszélt az alkotásról: „a klip tudatosan építkezik olyan mesterek régi iskolájából, mint Bergman, vagy Tarkovszkij. Egyszerű, tiszta, allegorikus képekkel operál, szembefordulva a ma divatos, színes-szagos agyszaggató, lélektelen látvány- és ingerdömpinngel. A forgatás során ugyanakkor semmi erőltetett nem volt. "Beállítások szempontjából végigimprovizáltuk az egészet. Semmi nem volt kőbe vésve, ez egyszerűen hasonlóan gondolkodó emberek örömjátéka. Mindenki hozta a maga ötleteit és mindenki jókat. Egy gramm fölösleges mozdulat se volt.”

takats_eszter.jpg

Ehhez Eszter annyit tesz hozzá: nem akarom túlmagyarázni a klipet, az ember tart valahová és ezt az utat minden életszakaszában segítik valamilyen erők. Ha eléggé nyitott szakaszban sikerül lenni, akkor a sárga köves úton érezzük magunkat, kicsit a tenyerén hordoz minket az élet, ha magunk akarunk mindent kontrollálni, akkor kacskaringósabb, és van ezek között is balansz vagy egyensúly: a felelősség.”

Takáts Eszter az év végére nagylemezzel készül, amit majd két EP előz meg, ez a tavaszi lesz az első. A nagylemezen több vendégművésszel is dolgozik, Heinczinger Mikán kívül Oláh Annamária (Meszecsinka), a Fool Moon, és Pély Barna működik közre, a zenei anyagot Giret Gábor tartja össze, a Takáts Eszter és Zenekara közreműködésével.


A Takáts Eszter és Zenekara május 23-án mutatja be ezt a dalt is tartalmazó friss EP-jét a Kobuci Kertben.


és akkor a friss szép dal és a letisztult videó: 


fotó: Barabás Zsolt

Takáts Eszter és zenekara Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/04/15/klippremier_takats_eszter_es_zenekara_heinczinger_mika_okozz_engem_masnak
Klippremier! Takáts Eszter és Zenekara & Heinczinger Mika: Okozz engem másnak
süti beállítások módosítása