Slowdive: új dal, visszatérő lemez 22 év után és fellépés a Pohoda fesztiválon!

2017.03.29. 11:03, rerecorder

slowdive-fb-post.jpg

A Slowdive a kilencvenes évek eleji shoegaze/dreampop-mozgalom egyik legjobb, legfontosabb zenekara, amely 1995-ös megszűnése után 2014-ben kezdett újra koncertezni, majd idén januárban új dallal jelezte, hogy hamarosan visszatérő nagylemez is várható. Nos, most egy még újabb dal kíséretében itt a május 5-én érkező címnélküli album híre, meg az is, hogy a közeli Pohoda fesztivál csütörtöki nyitónapján, július 6-án ők lesznek a főfellépők.

slowdive_lp.jpegAz elmúlt évek szinte teljes shoegaze-élmezőny feltámadása (My Bloody Valentine, Ride, Swervedriver, Lush) a My Bloody koncertes-lemezes visszatéréssel vette kezdetét, ám a Swervedriver- és a rövid életű, egy EP-t magába foglaló Lush-comeback kivételével hanganyag nem társult a másik két nagy, a Ride és a Slowdive koncertjei mellé. Idén ez változott, januárban a Slowdive osztott meg új dalt 22 év után, februárban a Ride két új felvételt 21 év csendet követően. Egy hete aztán a Ride jelentette be, hogy júniusban érkezik Weather Diaries című új lemeze, most pedig a Slowdive, hogy május 5-én itt a cím nélküli negyedik stúdiólemez (borító balra - Harry Smith 1957-es kultklasszikus animációjából a Heaven And Earth Magic-ből egy kiragadott kép). Mi van itt, 1991 van megint?

A Slowdive a lemezhírrel párhuzamosan egy második dalt is közzétett, a Sugar For The Pillhez ráadásul minimalista, szintén Heaven And Earth Magic-ből inspirálódott klip is tartozik. Ha a januári Star Roving című dalról azt írtuk, hogy "a kezdeti nyersebb, zajjal zilált hangzás és a későbbi légies-ambientes letisztulás közé esik", akkor a mostani szám a második és a harmadik lemez hangzása között képezhetne hidat, a zenekarra annyira jellemző lassú, lebegős, szép a megszólalás - nagyjából ez minden, amit egy ekkora szünet után érdemes elvárni és ezt tökéletesen hozza a dal. Aki eddig kimaradt a Slowdive-koncertek hangulatából, annak a szlovákiai Pohoda fesztivál hozza Magyarországhoz legközelebb a zenekart. Július 6-án érdemes lesz a trencséni repülőtér nagyszínpadához közel állni majd.

SZERINTÜNK AZ 1993-AS MÁSODIK ÉS AZ 1995-ÖS HARMADIK SLOWDIVE-LP AZ ADOTT ÉV LEGJOBBJAI KÖZÉ TARTOZIK.

A zenekar ma, március 29-én este a londoni The Garage-ben lép fel, a koncertet magyar idő szerint 10:10-től a zenekar Facebook-oldalán keresztül bárki megnézheti, további új dalok is várhatók.


a klasszik slowdive-os Sugar For The Pill klipje: 

https://recorder.blog.hu/2017/03/29/slowdive_uj_dal_visszatero_lemez_22_ev_utan_es_fellepes_a_pohoda_fesztivalon
Slowdive: új dal, visszatérő lemez 22 év után és fellépés a Pohoda fesztiválon!
süti beállítások módosítása