Egyéjszakás kalandokról és a mocsokra emlékezésről – Babel-dalkommentár a friss EP-hez

2017.03.20. 16:08, rerecorder

babel_1_1.jpg

A napokban adta legújabb EP-jét a Babel, a letisztult és egységes The End Of It All című anyagot, ami sokkal inkább valami kezdete, mint vége a zenekar pályáján. Ugyan azért korszakzáró/korszaknyitó is, hiszen a zenekar tavaly ősszel új felállással tért vissza a színpadra, és a friss energiák a mostani dalokat is áthatják. „Ennyire még nem próbáltunk maximalisták lenni” – állítja a kvartett a friss anyagról, de állít mást, a Recordernek ugyanis dalról-dalra kommentálták az új szerzeményeket.

babel_end.jpgBe Safe:

Az egy éjszakás kalandokról. Enyhe negatív felhanggal, de magabiztosan elcsábít, majd helyenként elbizonytalanít mindenben. („…so die with me!”; „And I enjoy this!”). Miért mondana bárki ilyet, ha csak egy éjszakát akar / ha nem önmagát akarja meggyőzni? A megváltást keresem ebben. Ráadásul így leszel igazán az enyém, mert a szenvedély akkor a legerősebb, amikor célja reménytelen, vagy múló. Ez esetben múló.


The End Of It All:

Újabb éjszaka. Meddig tart ez az egész? Vezetem a tömeget, de csak ha nincs más. Van ennek vége? Mert ha van, akkor már csak egy lépés. Milyen lehet a vég? Milyen a túloldal? Már csak egy és ott vagyok. Mindenkinek van valami amit ’túl tol’, amiből tényleg csak egy kicsit kell többet tennie, vennie, bevennie, ennie, szednie, innia (, stb…), és onnan nincs megállás: fejjel ugrik a túloldalba.


Siblings:

A testvérem szemszögéből, rólam. Ha te lent vagy, én fönt akkor együtt pont középen vagyunk. Ha én vagyok lent, te pedig fönt, akkor fönt vagyunk mindketten. Ezt te is így látod, csak pont fordítva. Csak egymásra számíthatunk úgy, ahogy senkire, soha. Nincs hasonló kapcsolat. Rád támaszkodhatok. Ettől leszek gyenge? El kell, hogy engedjelek. De hogyan? El kell engedjelek, hogy erősödjek, aztán te is támaszkodhatsz rám.


Cliché: 

Mindenki tisztán születik, de nem marad az. Bárki, bármilyen mélyre ás el, van valaki, aki kiás a föld alól, vagy ha nem, akkor én kaparom ki magam. Egy pillanat a megbocsátás. A kosz megmarad, nincs értelme lemosni. Emlékezni kell a mocsokra, nem pedig hazudni azt, hogy tiszta vagy. Hiába vagyok szutykos, maradok a világban így is. Ha kell alkalmazkodok, de maradok, mert ez van. Amit én akarok nem ér többet annál, amit bárki más akar. Nem vagyok első semmiben, de akkor is szabad leszek, amíg csak élek, mert élek. Mi mást tehetnék? Alkalmazkodok. Nem vagyok az első.


és akkor a The End Of It All EP: 


Babel-Facebook

Címkék: babel dalkommentár
https://recorder.blog.hu/2017/03/20/egyejszakas_kalandokrol_es_a_mocsokra_emlekezesrol_babel-dalkommentar_a_friss_ep-hez
Egyéjszakás kalandokról és a mocsokra emlékezésről – Babel-dalkommentár a friss EP-hez
süti beállítások módosítása