Az új Óriás-lemez dalról-dalra kommentárjai

2017.02.10. 12:11, rerecorder

orias_kosa_peter_kepe.jpg

A tízéves születésnapját tavaly ünneplő Óriás néhány csendesebb év után új lendületet vett és nemrég friss albummal jelentkezett. A Minden villany ég bátran új irányokba elinduló, nagyon erős anyag, amelyet a zenekar most dalról-dalra kommentál is.

Lássuk, mit mesélnek az új dalokról a zenekar tagja (a szövegek alatt pedig elindítható hozzá az album is):

orias.jpg1. SENKI SE FÉL
Egyedi Péter: Mi az új lemez programadójának tartjuk, egy dalban magában hordozza az új lemez "óriásságát", az átmenetet a régiből az újba, a klasszikusból való nyitást: nincs üvöltözés, a verzék kifejezetten szellősek, a refrén sem akar agyonnyomni. A fojtott nyugodtság volt a cél, ami szemben áll a bennem lévő “nyugodtsággal”, amit ma érzek, és nem csak magammal, hanem a szűkebb és távolabbi környezetemmel kapcsolatban is. Kíváncsi vagyok, szívesen belenéznék egy varázsgömbbe, hogy mi lesz velünk 50 év múlva.

Örményi Ákos: Az egyik legkorábban született szám, szerintem már van másfél éves is. Tetszik, hogy ilyen riffes, mégse metálos, hanem szexi, vonaglós szám, viccesen kiegészíti a dalszöveg mondandóját.


2. KEZDJÜK EL
ÖÁ: Teljesen más formában született, emlékszem először Peti nem talált rajta fogást, aztán egy kis idő rajtaülés után átküldte a nagyjából a lemezen hallható verziót. Nagyon szeretem, imádom benne a dalhoz illő stíluskavalkádot, és hogy a végén mégis az az érzésed, hogy teljesen természetes módon lett olyan, amilyen.

EP: Igen, “itt gurult el a Péter gyógyszere”, mondta Ákos nemrég egy interjúban, és tényleg, a teljes újrafogalmazás legjobb példája a Kezdjük el. Eredetileg egy kb Hellacopeters hangulató kolompos power-rock szám volt, és egy idő után minden olyan dolognak a szinonímája lett, amivel szakítani akartam. A feszülő zenekar lecserélődött egy rhodes-ra és egy énekre, a refrént ellepte egy sistergő szintetizátor, és egyből megszületett a szöveg is, ami talán a legfontosabb sort tartalmazza a Minden villany égen: “lemaradtál de innen szép nyerni, már ha nyerni kell”. Ez akkor még le sem esett, most utólag már giccsesen igaz ars poetica.


3. TALÁN A MOZIBAN IS LÁTTÁL
ÖÁ: Óriás pszichedelikusan, aminek a végén jól esik az indokolatlanul kellemes pop-refrén.

EP: Szintén az elsők közt született, a refrénen később sem voltam hajlandó csiszolni, kifejezetten fontos maradt ez a dúrból mollba kalandozó sokakkordos dalfolyam, miközben számomra a dal legfontosabb része (ami miatt nem is hagytuk kiszórni, pedig egy időben le akartam hagyni a lemezről) a káosz-rész. Nekem ez a dal lényege, e köré épül a cukros refrén és a lendületes, groove-alapú verze. Meg fontos pont az életemben az a felismerés, hogy nem akarom magam kivülről szemlélni, és külső perspektíváknak bohóckodni, sokkal inkább belülről, magától értetődően szeretném megélni a dolgokat, csak ehhez le kell jönni a tetszelgésről. Alakul.


4. SOHA NE MENJ VISSZA
ÖÁ: Nagyon szép szöveg, ami a számmal együtt belesulykolja magát a fejekbe. C-rész csúcsponttal.

EP: Számomra ez a mi Nekem senkim sincsenem. Tök egyértelmű, nyílegyenes, de elborult riff, amihez sikerült egy különleges hangulatú verzét írni. Múltban kotorászás, szar emlékek, picit csellengők-hangulat, de olyan határozottan gurult ki, hogy be kellett látnom: ha cicomáznám, belehazudnék.


5. MÁSHOL
ÖÁ: Eredetileg csak a dobtéma meg a basszus volt meg, arra került ez a történetmesélős szerkezet. Vidám! Szeretem a vidám számokat.

EP: Az első a két meghatározó basszus-riffből, amit Ákos hozott a lemezre. Fontos volt a tudat, hogy lehet egy dob-basszus-ének megszólalásból Óriás-dal. Hogy nem MUSZÁJ bele a gitár. És közben szívesen hallgatom magam, ahogy mesélek. Egy ülésből lett meg a szöveg és nagyon örültem neki, a maga útját járta, nem kellett feszes rocktémákra prozódiát eröltetni, hanem magának csinálta a teret a dalban. A Máshol is legalább annyira szól mindenkiről körülöttem, mint rólam.


6. DÜHÖS VÍZ
ÖÁ: Frankenstein-szörny. Nemcsak azért, mert Gergő is velünk gitározik most, de folyton annabarbi érzésem van, mikor játsszuk.

EP: Kései befutó, egy elborult dzsemmelés eredménye, október tájékán rögzítettük; akkortájt éreztem, hogy kell még egy pici hangerő meg karc a lemezre, de nem úgy ahogy eddig. Az énekkel bíbelődtem, a szöveg már megvolt cetliről, és rájöttem, hogy nincs szólam. Viszont a nem létező szólamra ráment egy másik. Meg egy harmadik. Meg egy negyedik. És így ált össze egy új organikus valamivé, Németh Robi szerint bebaszott Queen. És olyan jó volt ének nélkül hagyni a hangos részeket. A csend az új üvöltés.


7. CSAK AZ ÉG
EP: Beck Zoli mesélte, hogy amikor végre megvették a házukat, akkor a Pinyon mondta neki, hogy a házzal meg a kerttel nem csak a földet veszed meg, hanem a felette álló eget is. Ez szerintem nagyon szépen szembenáll a hosszú éveken keresztül alaposan kigyakorolt “részegen kb bárkivel összefekszem” attitűddel.


8. FÉNY

ÖÁ: Régebben mondtam, hogy csináljuk meg ezt a Peti-szólódalt, nagyon benne volt a fejemben hogy milyen jó lenne zenekarosan megszólaltatva. Aztán persze tök más lett, de így is nagyon fasza, igazán monumentális, meghatározó dal.

EP: Azért nagyon más nem lett! Viszont tény, hogy annak ellenére, hogy a Fényt már több éve játszom egyszálgitárosan, készítettem hozzá anno 2011 körül egy hasonlóképpen meghangszerelt demót, végül ez lett az alapja a mostani verziónak a kórusokkal, pitch-elt énekkel. Szépen fonódott rá a zenekar arra a szellős verzióra, nem fojtotta meg, sőt.


9. A ROSSZ ÉS A SZÉP
ÖÁ: Nekem ez egy klasszikus Óriás-szám. Ami jó benne, hogy ugyanolyan frissnek érzem mint anno az első lemez számait, és asszem úgy is született: Peti lehozta, rájátszottunk, kitaláltuk, kész volt.


10. SZÓLJ, HA FÁJ
EP: Az újabb felfogás programadó dala volt. Már a legelején a helyére kerültek benne a kis részletek, a mű-vonósoktól kezdve a xilofonig. A szöveg is egyből jött. A verze basszusriffje volt az inspiráció, a köré alakult minden. A vége persze adta magát; meg az is, hogy ez legyen a lemezlezáró dal.

ÖÁ: A kedvencem a lemezen. Jó lesz élőben játszani.

AZ ÓRIÁS TÍZÉVES TÖRTÉNETÉT TAVALY RÉSZLETESEN ÁTVETTÜK EGYEDI PÉTER FRONTEMBERREL.

a zenekar február 18-án mutatja be a friss albumot az A38-on, Facebook-eseményoldal 


a Minden villany ég című friss és remek album: 


nyitókép:
Kósa Péter

Óriás Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/02/10/az_uj_orias-lemez_dalrol-dalra_kommentarjai
Az új Óriás-lemez dalról-dalra kommentárjai
süti beállítások módosítása