Ímpetu: telt ház az A38 Hajón, majd dalpremier, jövő pénteken pedig koncert a Mika Tivadar Mulatóban.

2017.02.07. 15:46, Recorder.hu

impetu_650.jpg

Egy kislemez, öt videó, húsz koncert, élő zenélés a Tilos Rádióban – alig másfél éves működése alatt ezt tudja felmutatni a budapesti Ímpetu, akik január 21-én telt házas koncertet adtak az A38 Hajón, február 17-én pedig a Mika Tivadar Mulató színpadán mutatnak be egy vadonatúj számot.

Rosecker Péter, Király Tamás, Kovács Dávid és Molnár Tamás az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Pozsonyi Zeneakadémia tanulói/hallgatói voltak. Az Ímpetu alapötlete a klasszikus gitárra írt darabok áthangszerelésből (pl. dobszerkóval és basszussal való megtámasztásából) ered, a dél-amerikai ritmus- és dallamkincs nyomán. Ebből az ihletésből születtek később a saját számok, amelyekben már nem csak a samba, a choro vagy a milonga, hanem a hiphop, a house és legfőképp a drum’n’bass jegyei vegyülnek egymással. A klasszikus gitár technikájából fakadóan egyfelől „sokszólamú” kompozíciós zene született, a jazz erős hatása miatt pedig a szólók szinte mind improvizáltak.

Legelső saját számuk, a 2015 őszén született Prelude & Sambass in d, címével is utal a műfaji kevertségre. A prelűd mint önálló klasszikus zenei forma a XIX. század végén nyerte el létjogosultságát, a sambass pedig a samba és a drum’n’bass jellegzetes brazil ötvözete:

A bossa nova Brazília nagy zenei forradalmi újítása, melyet Tom Jobim és João Gilberto neve fémjelez mind a mai napig. Az Indigo – mely a zenekar legújabb szerzeménye  gitártémája a bossa nova ritmusát hozza, míg alatta egy hiphopos groove szól a dobokon. Ezután jön az elmaradhatatlan dnb:

Dél-Amerika zenéjébe természetesen a populáris zene is beletartozik, amely éppoly gazdag, mint a tradicionális muzsika. A chilei Sol Azul Sola Bossa című számának feldolgozása nyomokban reggae-t is tartalmaz:

A Kavits Produkció 2016-ban egy interjúfilmet készített az akkori felállással, ahol még Kozma György harsonázott, és a zenekar bemutatkozó kislemezén is ő hallható:

Az Ímpetu 2016-ban két jelentős hazai fesztiválon is szerepelt: a nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztiválon, illetve a Gyöngyösi Nemzetközi Gitárfesztiválon, ahol egymás után két este is koncerteztek. Műsorukban a mai napig szerepelnek átdolgozások olyan szerzőktől, mint például Stevie Wonder, Paco de Lucía, Anouar Brahem és Garoto.

És néhány szám a legutóbbi mikás koncertről:

A zenekar 2017-ben elkészült weboldala: www.impetumusic.com

Az Ímpetu Facebook-oldala: www.facebook.com/impetumusic

 

https://recorder.blog.hu/2017/02/07/impetu_telt_haz_az_a38_hajon_majd_dalpremier_jovo_szombaton_pedig_koncert_a_mika_tivadar_mulatoban
Ímpetu: telt ház az A38 Hajón, majd dalpremier, jövő pénteken pedig koncert a Mika Tivadar Mulatóban.
süti beállítások módosítása