Magyarradar – Landing Venus

2017.01.10. 15:34, rerecorder

landing_venus.jpg

Megszólalásában nagy teret kap a két női énekhangra épített, laza kereteken belüli szabad improvizáció és a kísérletező hangzásvilág, inspirációik közé tartoznak: az avantgárd jazz, a nowave, a pszichedelikus rock és a zajzene. Nemrég jelent meg első (koncert)lemezük, amelyet ősszel vettek fel a budapesti Kéklóban. Nem szokványos zenekar a Landing Venus, amelyet január 12-én az Aurórában élőben is láthatunk.

Megalakulás éve: 2016.

Tagok: Kisgyörgy Ilka (ének), Horváth Hanna (ének), Vajsz Kornél (gitár), Takács Rajmund (basszusgitár), Kovács Gergely (dob).

Stílus: Experimental/psych rock/nowave/avantgárd/darkjazz.

Hatások: Meredith Monk, Mike Patton, George Brecht, Swans, Bohren & Der Club Of Gore, The Pop Group, Fire Orchestra, Sonic Youth, The Velvet Underground, Portishead, Jefferson Airplane.

Kiadó: Még nincs.

Történet: Van úgy, hogy fel kell próbálni két-hrom pár bakancsot mire kiderül, melyik nem nyomja a tyúkszemünket. Valahogy így indultunk. Először a 2016-os MÜPA Jazz Showcase felkérésére Ilka hívott össze egy csapatot az avantgárd jazz műfajában. Tök jó felállás jött létre, arra az egy koncertre, de valahogy a tagoknak nem volt terve az ott létrejött megszólalást hosszútávon továbbvinni, viszont a levegőben maradt egy kibontakozni vágyó anyag, ami akkor és ott elindult saját útjára. Fel kellett próbálni egy olyan bakancsot, melyben nincsenek hangzásbeli előfeltételek, csak a közös zenélés tyúkszemkompatibilis öröme. Kornél, Rajmi és Gergő korábban már összejártak kötetlenül improvizálni, és valahogy összeértek a szálak, megtaláltuk egymást. Egy új felfogással körülbelül fél éve elindult egy próbafolyamat, mely a zenekar jelenlegi megszólalásához vezetett. Azóta rendszeresen összeülünk akár kísérletezni, akár a kezdetekből megörökölt szerkezeteket, egyszerű témákat közösen fejleszteni vagy új dalokat írni, melyekre Hanna spontán szövegekkel reflektál. Célunk mindig frissnek maradni, helyzettől, hangulattól függ, melyik dal honnan hová fejlődik tovább.

landing_venus_2.jpg


Megjelenések
: Live At Kékló (2016).

Küldetés: Szeretnénk bemutatni, hogy a kísérletezés nem kifejezetten fülsüketítést, vagy hangszereken mazsolázást jelent. Egy olyan hangzást próbálunk felépíteni, amely nem csak a rétegzene kedvelőinek csemege, de nyit a populárisabb zenei fülek felé is. Egyrészt nehezen befogadható zenét játszunk, de az egyszerű, énekközpontú témákkal ott van benne a megváltás, mint maratoni futás után a szőlőcukor.

Jövőkép: Külföld, belföld, 2017-ben lemez.

Mellékprojektek: Gentry Sultan, Pásztorz, Asphaltbreath, Tape Kebab, Hipermarx, Grencsó Open Young Ensemble, FUNKorporation, i m p o r t.

Szexepil: Two girls in front.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A MÜPA Jazz Showcase-n nyert különdíj, egyben koncertlehetőség, amelyre a Művészetek Völgye MAO udvarában került sor júliusban a mostani felállással.


a Landing Venus tehát legközelebb január 12-én látható élőben a Céh társaságában az Aurórában, Facebook-eseményoldal

a Live At Kékló című remek koncertlemez: 


Landing Venus Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/01/10/magyarradar_landing_venus
Magyarradar – Landing Venus

A bejegyzés trackback címe:

https://recorder.blog.hu/api/trackback/id/tr6512115767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása