20 év, 20 dal – az 1G Records története Keleti Tamás alapító dallistája alapján

2016.12.28. 18:01, rerecorder

1g_1.jpg

Az 1G Records 2016-ban ünnepelte jubileumi születésnapját, immár huszadik éve állandó szereplője a magyar zenei életnek. Az eltelt két évtizedben az alapvetően underground zenészekkel, zenekarokkal foglalkozó kiadó számos hazai hírességet, sztárelőadót mutatott be a közönségnek, kulturális színtérnek. A kiadó műfaji repertoárja igen széleskörű. Hiphop/gengszterrap-vonalon Dopeman, Sub Bass Monster vagy a szintén nemrég jubiláló Ganxsta Zolee és a Kartel, az igazi Rakendroll/punkrock berkein belül a Junkies, a Supernem, a klasszikus magyar alternatív zászlóshajói közül a Hiperkarma, a Heaven Street Seven, a Pál utcai fiúk, de a szintén korszakos és meghatározó Bëlga valamint a hangszeres elektronikájával híressé vált The Carbonfools és Colorstar is mind kötődnek legalább egy lemezzel az 1G Records-hoz.  A kiadó 20. születésnapja alkalmából Keleti Tamás ”Kelo” az 1G Records alapítója és vezetője állított össze egy anekdotáktól, háttérinformációktól sem mentes húszas dallistát.

Sub Bass Monster – Nincs nő, nincs sírás (1999)

„Kijelenthetjük, hogy ezzel a dallal futott be Sub Bass. Maga a lemez is óriási siker volt, hiszen 52 000! példány kelt el belőle, ami akkoriban is relatíve magas számnak számított, napjainkban pedig közel elérhetetlen. A dalt – bár ez nem titok – Bob Marley No Woman No Cry című száma ihlette.” 


Dopeman
Enyém a világ (1999)

„Ez az a dal, amiről mindenki azt hiszi, hogy Virítsd a lóvét a címe. Érdekesség, hogy a klipforgatás nem volt éppen zökkenőmentes: A forgatásra kivitt harci kutyák közül egy ugyanis megharapta az operatőrt. Ebből elég nagy veszekedés kerekedett és a munkálatok is majdnem félbeszakadtak. A klipet egyébként Antal Nimród rendezte. Ebben a számban hallható először Dopeman legendás 'aaaaaaaah' kiáltása.” 


Hiperkarma
Dob + basszus (2000)

„A Hiperkarma nagy áttörő dala, a kulturálisan rendkívül fontos első lemezről. A banda első nagyobb költségvetésű klipjét is ehhez a számhoz készítettük el. A dalt, az egyébként szintén Dob+Basszus című zenetörténeti műsor főcímdalának választották” 


Heaven Street Seven
Hol van az a krézi srác (2000)

„Nagyon fontos szerzemény a kiadó életében, hiszen ez az első az úgynevezett alternatív zenei műfajba, szcénába besorolt dal, amely első helyezést volt képes elérni országos rádiós toplistán. Ennek hatására nem sokkal később megnyílt a kapu és egyre több 'alter' zenekar került be a mainstream kultúrába. Emlékszem, még azt sem hittük el először, hogy egyáltalán bekerült a rádióba.” 


Nyers –
Fényre csúnyuló lányok (2000)

„A Nyers zenekar egyik legsikeresebb dala, a banda egyik legsikeresebb lemezéről (Szeretet, béke van, 2000). A Nyershez kapcsolódik egyébként kiadói pályafutásom egyik legkellemetlenebb fiaskója. Történt egyszer ugyanis, hogy a gyárban véletlenül egy másik banda, a Hollywoodoo lemezét nyomták rá a kazettára. Szerencsére több ilyen alkalom nem volt.” 


Publo Hunny
1000000 kislány (2001)

„A Publo Hunny 'pop' dala. A zenekar ősrajongói ki is akadtak, mert sokak szerint nagyon 'popos' lett a zenekar imidzséhez, stílusához képest. Ez az egyetlen olyan szám a magyar rocktörténelemben, melynek címében 6 db nulla meg egy egyes szerepel. Ez biztos. A klipet egyébként a metróban forgattuk, mindenféle engedély nélkül. El is zavart minket a rendőrség." 


B
ëlga Szerelmes vagyok (2005)

„Bár nehéz ilyet kimondani és egy tételt kiválasztani, de talán ez a legsikeresebb Bëlga-szám. A klipje VIVA Comet díjat nyert 2006-ban „legjobb klip” kategóriában, ami szintén nagy áttörés, hiszen korábban nem történt ilyesmi az 1G életében. A cometes díjátadó érdekessége, hogy a gálán a klipben szereplő chippandale fiúk vették át a díjat a zenekar helyett. Tízéves évfordulója alkalmából tavaly rendhagyó album készült a számhoz, amelyen 14 nyelven adja elő a dalt a banda. A román verzió egyébként nagy siker lett, még egy játékfilmbe is bekerült.” 


Supernem
Generáció (2007)

„A klip érdekessége, hogy egy snittes az egész. Az egyik kedvenc klipem, nagyon jól néz ki. Hál' Istennek ez a video is nyert VIVA Comet díjat még 2008-ban, szintén 'legjobb klip' kategóriában.” 


Pál Utcai Fiúk –
Legelő (2008)

„A dal, a PUF azonos című, kvázi visszatérő lemezén található. Amikor már azt hittük, hogy a Lecsó kifogyott a szövegekből és vége a bandának, kijöttek ezzel a zseniális anyaggal. A Legelő elég magas rádiós rotációt kapott, így a visszatérés maximálisan sikeresnek mondható.”


Fehér Balázs
Down (2011)

„Ez Fehér Balázs első és egyetlen igazán szóló projektje, amiben úgymond megmutathatta a The Carbonfools melletti romantikusabb oldalát. Nagyon sikeres lett és a rádióban is sokat játszották. Sajnos ennek a projektnek nem lett folytatása.”


Odett –
Van az a pillanat (2011)

„A klipjét a legendás Fészek Klubban forgattuk, ami már megszűnt akkori formájában. A hely zenészek hajnali találkozóhelye volt hosszú évtizedeken át. A dal maga Odett egyik átütő slágere lett, még a tévében is sokat pörgött a videoklip.”


Frenk
Minden ellen (2011)

„A 'Minden ellen' című album címadó dala, amiről kijelenthetjük, hogy a legsikeresebb tétel volt a lemezen. Bár talán nem annyira slágeres, belopta magát sokak a szívébe. Nem mindenki tudja, de a lemezen a hangszerek döntő százalékát Frenk maga játszotta fel, ez pedig hűen tükrözi Frenk sokszínűségét.”


The Carbonfools –
Clublights (2012)

„Egy híres sörmárka reklámjában szólt a dal éveken át. Onnan rengeteg ember ismerte meg. Ami még érdekesség, hogy a klip eredeti koncepciója teljesen más volt, az utolsó pillanatban kellett mindent újratervezni. A mára már megszűnt PeCsa-ban lett volna felépítve a helyszín és a díszlet. Nagy volt a kapkodás, de a végeredmény magáért beszél. Egy nap alatt sikerült csaknem 200 rajongót odacsábítani a forgatásra. Nélkülük ez nem jöhetett volna létre. Kis furcsaság még, hogy a legnagyobb videómegosztó portálra egy pipával a címe után került fel a klip. Senki sem emlékszik, hogy ez miért történt, de már így fog maradni.”


Junkies –
A szerelmedtől lettem ilyen (2012)

„Ekkortájt elég hosszú kihagyás után jelentkezett új lemezzel a zenekar. Ez volt a 'Mi van veled? Semmi?', melynek húzódala A szerelmedtől lettem ilyen. A hozzá készült klip mai napig a zenekar legnézettebb klipje. A lemez óriási örömünkre Fonogram-díjat is nyert 2013-ban, melynek átadóján Riki összetört egy széket.”


Larry Hangman –
Tedd a napfényt be a számba (Anima Sound System Remix) (2013)

„Az Anima Sound System nagy sikerű dalának remixe. Ami érdekes, hogy a teljes hanganyagot próbatermi körülmények között rögzítettük. A zenekar egyébként több esetben elő is adta a számot, Prieger Fannival, az Anima egykori énekesnőjével (a dalt eredetileg is Prieger Fanni énekelte - a szerk.).”


Ő és Én (Fehér Balázs és Felcser Máté) –
Ha nem mondod (2014)

„Egy üdítő zenei kollaboráció, ami egy akkor friss barátság eredménye volt. Sajnos ennek a felállásnak nem lett folytatása, de bízunk benne, hogy a jövőben lesz még rá esély. Egyébként ez a legnézettebb videó az 1G csatornán.”


Quimby
Hasta la Ganxsta (Ganxsta Tribute) (2014)

„Ehhez a dalhoz készítettük a dupla platinalemezes Ganxsta Tribute projekt első klipjét. Sosem gondoltam volna, hogy a temetős ötletemet át tudom vinni a csapaton, de sikerült és mindenki poénra vette. A közönségnek is nagyon tetszett. A dalban a Quimby egy egészen új arcát mutathatta meg. Liviusnak pedig innen üzenem, hogy elvihetné már a kocsimat a tisztítóba, mert még mindig ott díszelegnek a kárpit tetején a vörös kéznyomai.”


Punnany Massif
Való világ (Ganxsta Tribute) (2015)

„Ezt a számot sok kritika érte a Ganxsta rajongók részéről, mondván nem elég kemény. Azonban, ha jobban megnézzük, a Punnany átdolgozása tökéletesen megmutatja, mit is jelent tribute dalt készíteni. Az elkészült tétel persze azt is hűen reprezentálja, hogy mekkora, úgymond sztárokat sikerült a Ganxsta Tribute-ügy mellé állítanunk. Örülök, hogy ilyen sok zenekarral tudtunk eredményesen együttműködni.”


Patikadomb
Süssön (2015)

„A Süssön 1G-s kiadása és a Patikadomb foglalkoztatása nagyszerűen tükrözi a kiadó mostani, régi-új irányvonalát: egy új generációval kezdtünk el foglalkozni. A Patika egyébként már több rádiós dalon is túl van és az 1G egyik nagy reménysége. Most ősszel indulnak majd második országos turnéjukra a Zaporozsec társaságában. Érdekesség, hogy a klip - kvázi dalszöveg-videó -  felvételéhez a srácok lezárták a balatonszemesi bicikli utat egy napra.”


Copy Con
Albi party (2016)

„Ez a szám Copy Con visszatérő, 'Az' című lemezén található. Copyval a nálunk kiadott lemeze mellett elég sok klipet készítettünk az elmúlt időszakban. Nem ismerek még egy olyan előadót, aki egy levegővétellel végigtolna egy lemezt, vagy egy koncertet.”

Címkék: 1g keleti tamás
https://recorder.blog.hu/2016/12/28/20_ev_20_dal_az_1g_records_tortenete_keleti_tamas_alapito_dallistaja_alapjan
20 év, 20 dal – az 1G Records története Keleti Tamás alapító dallistája alapján
süti beállítások módosítása