Válogatás a Recorder 2016-os cikkeiből – Fókusztémák

2016.12.26. 20:16, prerecorder

 david_bowie_jan16.jpg

Idén is folytatjuk hagyományunkat és összegezzük az év legjobb recorderes cikkeit. Az összegzést legjobb interjúinkkal kezdtük, most pedig idei fókusztémáinkat foglaljuk össze.

rec039_cover_1_1.jpgAz év első fókusztémája a FILM ÉS A ZENE kapcsolata volt, amely során külön tárgyaltuk a kísérőzenéket és a betétdalokat. Továbbá a 21. századi filmzene fejleményeit, trendjeit, a szupersikeres Disney-filmzenék titkát, a kortársa magyar film és tévé sorozatzene helyzetét is kitárgyaljuk. Készítettünk interjút az egyik legismertebb magyar hangmérnökkel Zányi Tamással, aki a Saul Fia munkálataiban is dolgozott. Világrecorder rovatunkban pedig a világzene legjobb filmjeiről írtunk

2016 nem igazán indult fényesen a zenerajongók és különösen David Bowie rajongói számára. Címlapunkra a januárban elhunyt Bowie került, akiről egy külön cikkben megírtuk, hogy miért is ő a legnagyobb hatású popzenész és tárgyaltuk filmzenéit, filmszerepeit

 


rec040_cover_1.jpgMárciusi számunkban mindent megtudhattak olvasóink az iskolákról. Viszont nem egy felvételi kiadványt készítettünk, hanem egy jó stréber módjára körüljártunk minden olyan dolgot, ami a ZENE ÉS ISKOLÁRÓL szól. Iskolás nevű zenekarok, oktatáshoz fűződő dalok, sulis lemezborítók, tanárból lett zenészek, a zeneoktatás rendszerszerű felépítése ma Magyarországon, a zeneoktatás, zeneterápia haszna, a külföldi zeneiskolákban tanult/tanuló magyar előadók tapasztalatai és persze hazai popsztárok iskolás élményei, kedvenc tantárgyakkal, ének-zene órai tapasztalatokkal. 

Magazinunk címlapjára a Alex Turner és Miles Kane alkotta The Last Shadow Puppets került, hiszen róluk és a hozzájuk hasonló szupergroupokról is írtunk.


rec041_cover_1_1.jpgMajd körüljártuk az EGZOTIKUS ZENE témáját is, amely során az olvasók megismerhették az Exotica-történetét és az orientáldiszkót.

Ezek mellett olvashatták Stas mexikói beszámolóját és megtudhatták, milyen a K-Pop és a global bass most a hazai producerek fülével.

A hónap egyik főszereplője az új albummal megjelenő Blahalouisiana volt, akik a címlapunkon is szerepeltek. 

 

 

rec042_cover_1.jpg

Májusi számunk fókusztémájába a JAPÁN ZENÉT helyeztük, amely során bemutattuk a tíz legjellemzőbb japán zenei színteret és a legfontosabb, legnépszerűbb előadókat. Fókusztémánkból eredendően Front cikkünk az egyik legismertebb japán formációval a Babymetal-jelenségével foglalkozott.

A japán zenekar mellett írtunk a japán metál előretöréséről is.






rec043_cover_pl_1.jpgA nyarat két fókusztémával indítottuk. Elsősorban a FOCI EB lázra tekintettel elkészítettük a huszonnégy résztvevő ország zenei gyorstérképét és megrendeztünk egy fiktív meccset a popzenei és világzenei válogatott között. Emellett beszélgettünk magyar zenészekkel a szurkolásról. Másik fókusztémánk pedig JAMAICAI zenéje volt, benne húsz napfényes album ajánlata a szigetországból, valamint hazai előadók meséltek Lee "Scratch" Perry iráni rajongásukról

Címlapunkon a Radiohead volt, akikről egy cikkben vizsgáltuk meg, hogy hogyan lettek ők a 21. században egy "állam az államban" zenekar művészi és főleg zeneipari szempontból. 

 

rec044_cover_1.jpgJúlius-augusztusi számunk címlapjára Rihanna került, akinek legjobb dalaival csináltunk kedvet szigetes koncertjéhez. Ezt felolvashatta volna valamilyen asszisztens neki koncertje előtt, lehet akkor jobban beleélte volna magát a fellépésbe. Rihanna apropóján azt is megnéztük, hogy a nyugati popzene mit köszönhet a karibi zenének.

Nyári fókusztémánk az OLIMPIA volt, amely elé egy sport és zene közös identitásbeli vonásait állítottuk párhuzamba, továbbá a görög zenéről szólunk

 

rec045_cover_1.jpgAz őszt egy különleges fókusztémával indítottuk, nem mással, mint önmagunkkal. Magazinunk ötéves évfordulója alkalmából írtunk a zeneipar elmúlt öt évről és az eljövendő öt évéről. ÖTÉVES A RECORDER: REWIND & FORWARD címmel a Recorder szerzői elmesélik, hogy a magazin indulása óta mik voltak a legjobb, legfontosabb zenei és nemzenei élményeik (valamint hogy ki volt az első kedvenc előadójuk), valamint szakértők (Nótári Péter, Kitzinger Dávid, Horváth Máté, Valdinger Gábor, Bari Máriusz) elképzelik, hogy milyen lesz a zeneipar (lemezpiac, digitális zene, koncertipar, partiélet és zenetechnikai fejlődés) 2021-ben. 

Frontcikkben a zenélő humoristák szerepeltek élen Ricky Gervais-zel, aki akkor készítette el zenés filmjét a Life on the Roadot.



rec046_cover_kis_2.jpg

Következő számunk a nosztalgiafaktorra építkezett, aminek fókusztémája 1996 éve volt. Egy idővonalon végigvettük az év fontos zenei eseményeit. Egy cikkben megírtuk, hogy mik voltak a legjellemzőbb történések a mainstreamben, popban, rockban, indie-ben, hiphopban és az elektronikus zenében. Továbbá megírtuk azt is, hogy szerintük  melyek  a 20 (+10) legjobb 1996-os albumok, de a magyar zenei élet húsz évvel ezelőtti helyzetével is foglalkoztunk.

Frontcikkben a Quimby-vel beszélgettünk, többek között a negyedszázadnyi zenei környezeti átalakulásról.

 

rec047_cover_2.jpgNovemberi számunk fókusztémája az AMBIENT műfajról szólt. Három korszakot szedtünk össze három cikkben: Eno és a gyökerek, az ambient house és ambient techno, és foglalkoztunk a műfaj kiszélesedésével a kilencvenes évek közepe óta (ezeket a cikkeket hamarosan online is lehet majd tanulmányozni). Címlapunkon szereplő Brodka beszélt nekünk arról hogyan lehet valaki tehetségkutató-nyertesből autonóm popsztár nemzetközi lemezkiadónál.

 

rec048_cover_1.jpg

Az év utolsó számának fókusztémájába a sok szempontból veszteséges 2016-ot helyeztük, amelyben összegeztük az év trendjeit poprockoban, hiphop/elektronikában és magyar zenében (ezeket a cikkeket január elején lehet majd olvasni online), valamint közöltük, hogy melyek voltak szerintünk az év legjobb albumai.

Címlapunkon pedig a Mary Popkids szerepelt, akik nemrég jelentek meg új albumukkal, az All You Can Keeppel. Velük beszéltünk új albumukról és a hazai színtérről is szintén.

 

Jó böngészést!

https://recorder.blog.hu/2016/12/26/valogatas_a_recorder_2016-os_cikkeibol_fokusztemak
Válogatás a Recorder 2016-os cikkeiből – Fókusztémák
süti beállítások módosítása