Itt a Cseh Tamás Program: Öröm a zenélés – Megyei tehetségkutatók a CSTP támogatásával

2016.12.12. 03:16, rerecorder

andrasikremo.jpg

Több éves hagyománya van az Öröm a zene tehetségkutatónak, amelynek döntőjét évek óta a Budapest Music Expón rendezik. A tehetségek keresésébe tavaly a Cseh Tamás Program is bekapcsolódott, ebben az évadban pedig meghívásos pályázatot írt ki a versenyeket szervező Öröm a Zene Nonprofit Kft-nek. Andrásik Remo, a cég vezetője, a versenyek főszervezője válaszolt kérdéseinkre. Interjú: Kőszeghy Béla (Cseh Tamás Program).

Mikor indultak ezek a megyei tehetségkutatók?

Az Öröm a Zene tehetségkutatók nyolc éve indultak, de akkor még edukációs ének-zenei versenyben gondolkodtunk. Három évad után azonban be kellett látnunk, hogy nem tudjuk elég hatékonyan bevonni az iskolákat és a tanárokat. Ugyanakkor éreztük, hogy óriási igény lenne a fiatalokban a kereskedelmi műsoroktól eltérő, de mégis nagy téttel bíró, komolyan vehető és minden szempontból életszerű tehetségkutatókra. Így indítottuk el 2012-ben az akkor még Hangfoglaló Magyarország nevű sorozatot 14 megyében.

Milyen elvek mentén próbálták egységessé tenni a versenyeket?

Az elejétől igyekszünk markáns, zenész-szakmai alapokra helyezni a versenyt, amihez talán egy egészséges küldetéstudat is társul. Alapvetés, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a Kárpát-medencében működő, feltörekvő zenekaroknak, miközben tehetségük, befektetett munkájuk összemérésével, és azok korrekt szakmai értékelésével valós távlatokat mutatunk zenei pályájuk folytatásához. Szeretnénk segítséget nyújtani értékeik, önértékelésük pontos meghatározásához, továbbá ismereteket, kapcsolatokat és támogatást kínálni a szakmai közegbe való beilleszkedéshez. Mindezek alapján, illetve azzal, hogy díjazzuk, támogatjuk és gondozzuk a legérettebb produkciókat, egyedülállóan eredményes pályakezdési lehetőséget biztosítunk nemcsak a nyerteseknek, de minden résztvevőnek.

Vannak olyan versenyek, amelyek régebb óta működnek, mint az Öröm a Zene. Milyen szempontok alapján választanak helyszíneket és ezzel partnereket?

Az első években egyszerűen körbenéztünk és próbáltuk bevonni, meghívni mindazokat, akik hosszú évek vagy évtizedek óta elkötelezettjei voltak az általunk is vallott szakmaiságnak, és magányosan szervezték a hasonló megmérettetéseket. Szerencsére könnyű volt helyszíneket találni, ami nemcsak megalapozta a későbbi bővítés irányát, de az elveinket is megszilárdította. Így ebben az évben már olyan helyszínek és szervezők a partnereink, akik tudnak és akarnak azonosulni ezzel a sokszor nem is olyan egyszerű feladattal.

Hány formáció fordult már meg ezeken a tehetségkutatókon?

Nem tudnék pontos számot mondani, de biztos, hogy több ezer lehet a meghallgatott zenészek száma. Amiből egyébként az is látszik, hogy zeneileg elképesztően tehetséges, kreatív, ügyes és naprakész a feltörekvő generáció. Sorolhatnám az egyes helyszínek győzteseit, csak éppen sajnálnám, hogy a második, harmadik, vagy épp ötödik, hatodik helyezettekről nem tudok beszélni, pedig ők is megérdemelnék. Szatmári Juli, Margaret Island, Junkie Jack Flash, Koalabell, ők az utóbbi négy év országos győztesei, de mindenképp említést érdemel a teljesség igénye nélkül a The Luckies, a The Immigrants, a Fatal Error, a Hot Beaver, a Kalef is, és még hosszan sorolhatnám.

A Cseh Tamás Program tavaly támogatta először a megyei versenyeket. Ez miért volt fontos?

Fontos lenne megérteni, hogy a könnyűzenéért dolgozóknak szükségük van támogatásra. A szférát felületesen ismerők hajlamosak a könnyűzenét összemosni a kereskedelmi, zeneipari termékkészítéssel. Ez káros, mert megfeledkeznek azokról az önfeláldozó emberekről, akik időt és energiát nem sajnálva dolgoznak gyakran 20 éve, nem ritkán lehetetlen körülmények között, hogy a gyerekeink megmutathassák a tudásukat, a tehetségüket. Éppen ezért a tavalyi évadhoz kapott támogatás a legjobbkor érkezett, sok esetben életmentőnek bizonyult. Kellett ahhoz, hogy több helyszín és így a sorozatunk is talpon maradhasson.

Idén már meghívásos pályázat útján történik a támogatás. Lesz valami változás az új évadban?

A támogatásnak köszönhetően a 2016-2017-es évadban végre elértük, amit a kezdetektől szerettünk volna, nevezetesen, hogy valamennyi megyében és a fővárosban is legyen egy-egy önálló, de azonos elveket valló tehetségkutatója a sorozatnak. Így a 20 helyszínnel – ami kiegészül a székelyudvarhelyi versennyel – a legnagyobb könnyűzenei tehetségkutató és -gondozó rendszerré válhattunk.

Az Öröm a Zene tehetségkutató és gondozó sorozat kilencedik évadának (2016-2017) naptára

2016. november 19.

Paks: Öröm a Zene Paksi Országos Amatőr Pop-Rock- Jazz Fesztivál

(Lezajlott, döntőbe jutott a Helló Pisti)


2016. november 26.

Székelyudvarhely: Székelyföldi V. Peron Music Tehetségkutató

(Lezajlott, döntőbe jutott a Mary Grace)


2016. december 2.

Budapest: Kikeltető

(Lezajlott, döntőbe jutott a Tape Delay)


2017. január 6.

Sopron: Sop-rock Amatőr Tehetségkutató Fesztivál


2017. január 14.

Pécs: Start Könnyűzenei Tehetségkutató


2017. február 18.

Kecskemét: Öröm a Zene


2017. március 18.

Balatonboglár: XIX. Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál


2017. március 25.

Hajdúszoboszló: XI. SZOBROCK


2017. április 1.

Veszprém: Élő-Zene Tehetségkutató


2017. április 8.

Szeged: Amatours Tehetségkutató


2017. április 22.

Martonvásár: Fülesbagoly Tehetségkutató


2017. május 10.

Nyíregyháza: Öröm a Zene


2017. május 17.

Miskolc: XIXO Borsodi Amatőr Zenekarok Versenye


2017. május 27.

Szombathely: Jam Music – Öröm a Zene


2017. június 2-3.

Eger: Éter Fesztivál


2017. június 17.

Szarvas: Dobbantó


2017. augusztus 12.

Érsekvadkert: Gödör Fesztivál


2017. augusztus 14.

Törökszentmiklós: AztaQ


2017. augusztus 26.

Letenye: RoXinpad


2017. szeptember 2.

Szigetszentmiklós: XIII. Roxiget, rockzenei fesztivál és tehetségkutató verseny


2017. szeptember 23.

Tatabánya: XXII. Peron Music Tehetségkutató


2017. október 6-8.

Budapest Music Expo: Öröm a Zene döntő


A
cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2016/12/12/itt_a_cseh_tamas_program_orom_a_zeneles_megyei_tehetsegkutatok_a_cstp_tamogatasaval
Itt a Cseh Tamás Program: Öröm a zenélés – Megyei tehetségkutatók a CSTP támogatásával
süti beállítások módosítása