Albumpremier! Pátkai Rozina: Paraíso na Terra

2016.12.05. 13:00, rerecorder

rozina67137.jpg

Pátkai Rozina 2010 óta aktívan koncertező jazz- és bossa nova-énekesnő, akinek ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy egyrészt számos hazai és nemzetközi díjat nyerve bizonyítsa, mennyire kiemelkedő jazz, bossa nova és egyéb latin stílusokban, másrészt pedig hogy már harmadik remek kiadványát jelentesse meg. A bemutatkozó 2013-as Você e Eu album és a 2015-ös Samba Chuva EP után itt az újfent szuper második nagylemez, a debüt klasszik bossa novái után már döntően saját dalokat tartalmazó, a pszichedélia felé is elkalandozó Paraíso na Terra. Premier!

rozina_cover_notitle.jpgAz olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő és zenekara ezúttal is Fenyvesi Márton producer irányításával dolgozott, ám a második nagylemezen már nem a klasszikus bossa nova repertoárból válogattak dalokat, hanem nagyrészt saját szerzeményeket adnak elő. A szövegek jó részét a Rio de Janeiróban született Bán Zsófia író, irodalomtörténész szerezte, de akad Federico Garcia Lorca-, Jane Tyson Clement- és Szabó Ádám-versmegzenésítés, valamint egy Chico Buarque- és egy Caetano Veloso-feldolgozás is. Utóbbiak már jelzik, hogy a tropicália hatása is megjelent a pszichedeleikusabb, elektronikusabb hangszerelésben, de erről már az énekesnőt kérdeztük:

„Olyan lemezt szerettem volna készíteni, ami nem színtiszta bossa nova. Megjelent egy elektronikus hatású, pszichedelikus zenei vonal, amit a két társzeneszerző, Ávéd János és Tóth Mátyás eredeti koncepciója mellé Fenyvesi Márton gitáros-producer hozott a képbe. Nagy öröm, hogy olyan fantasztikus zenészek is vállalták a lemezen való vendégszereplést, akik a nemzetközi jazz- és komolyzenei élet élvonalához tartoznak.”

És, hogy kik ezek az zenészek? A megszokott gitár-bőgő-dob-trombita felálláson (Tóth Mátyás gitár, Soós Márton bőgő, Cseh Balázs dob, Pecze Balázs trombita) túl számos közreműködő feltűnik: Lukács Miklós cimbalmon, Orosz Zoltán harmonikán, Dés András ütőhangszereken, Ávéd János szaxofonon, Fenyvesi Márton gitáron, Tálas Áron zongorán és a New York-i Wayne Tucker trombitán.

Pátkai Rozina a terveiről is beszélt: „a távolabbi jövő pedig már számos új dalt tartogat, illetve az új projektem, a Minka anyagát szeretném bővíteni.” Rozina Minka projektje versfeldolgozásokat készít modern elektronikus hangszereléssel, tervben van egy nagylemez is.


AZ ELSŐ ILYEN VERSFELDOLGOZÁS A RECORDEREN DEBÜTÁLT - EGY POE-KLASSZIKUS KAPOTT IPARI ELEKTRONIKUS KEZELÉST.

A cd-n is megjelenő Paraíso na Terra (előrendelhető a Tom-Tom oldalán) borítófüzetét Pátkai Rozina izgalmas rajzai és montázsai díszítik, ezek világába hamarosan nyíló kiállításán is bepillanthatunk.

rozina.jpg


Pátkai Rozina december 7-11. között ötállomásos erdélyi turnét tart, majd december 17-én, MINKA - rajzok címmel kiállítása nyílik a Budapest Jazz Clubban és aznap este, azaz jövő szombaton ugyanott lehet először hallani az új lemez dalait élőben, Facebook-eseményoldal


és akkor a príma friss album, a Paraíso na Terra


és íme, a Minka projekt egy Áprily Lajos-átdolgozással - A menekülő


és egy Ady Endre-megzenésítessel - Kocsi-út az éjszakában


nyitókép:
Zsólyomi Norbert

rozinapatkai.com
Pátkai Rozina Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2016/12/05/albumpremier_patkai_rozina_paraiso_na_terra
Albumpremier! Pátkai Rozina: Paraíso na Terra
süti beállítások módosítása