Lemeztáska – Laraaji

2016.11.19. 11:14, rerecorder

liam_ricketts_laraaji_warp_records_mg_8612.jpg

Edward Larry Gordon, azaz Laraaji zenész, jógaoktató és nevetésterapeuta, mellesleg az ambient zene megkerülhetetlen alakja, akit még a stílus keresztapja, Brian Eno fedezett fel egy New York-i parkban. A híres albumsorozat citerázó utcazenésszel készült darabja (Ambient 3: Day Of Radiance, 1980) a műfaj egyik fontos lemeze lett, és elindította Laraaji pályafutását is. A citera mellett többféle hangszeren is zenélő előadó november 19-én, a Trafó kortárs zenei sorozata, az Electrify keretében először lép fel Budapesten, rögtön kétszer is – szólóban és duóban, Sun Araw-val közösen. A számára legfontosabb zenékről mesélt a Recordernek. A 47. Recorder magazinban megjelent interjú következik.

Első zenei emlék

Talán a templomi kórus, vagy azok a rádiós szappanoperák, amiket anyám hallgatott délutánonként, takarítás közben.


Zene, ami zenélésre inspirált

Florian ZaBach. Egy professzionális hegedűs volt, saját tévéműsorral. Az ő hatására kezdtem el én is hegedülni, az volt az első hangszerem.


Első lemez, amit saját pénzből vettél

ahmad_j.jpgHa jól emlékszem, Ahmad Jamal jazz-zongorista Poinciana című lemeze, bakeliten (ez Jamal első válogatáslemeze 1963-ból – a szerk.).


Meghatározó koncertélmény

A Spelman kollégium fekete kórusa New Jerseyben. Egy gimnáziumi auditóriumban léptek fel és csak néger spirituálékat énekeltek. Az egy nagyon inspiráló fellépés volt, már csak azért is, mert a hangjukon kívül semmi mást nem használtak.


Minden idők legjobb lemeze

The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967).


A létező leginkább spirituális zene

Hm, a transz ambient drone-osabb oldalhajtásai, Alice Coltrane hárfajátéka és az orgonaművek.


Kedvenc new age lemez

halper_r-2860300-1304377665.jpegSteven Halpern: Christening For Listening (A Soundtrack For Every Body) (1975-ös jazzfunk-new age-ambientlemez – a szerk.).


Kedvenc citeralemez

Ambient 3: Day Of Radiance. (nevet, miközben saját lemezét említi) Emellett Anton Karastól a Theme For The Third Man, a Third Man filmzene lemezről. Utóbbi egy jóval konvencionálisabb dal, senki sem játszik úgy a citerán, mint én.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

1970-ben, egy alkalommal, mikor épp nagyon mély meditatív transzban voltam, más dimenziók zenéjét hallottam. Azóta sem hallottam újra, de érzem a vibrálását és képes vagyok meríteni az inspirációból. Egyfajta kozmikus fúvósszekció volt – később utánaolvastam és megtudtam, hogy ezt belső kozmikus zeneként definiálják.

 


Kedvenc zene utazáshoz

A Vision Songs első albuma, ami jövőre fog megjelenni.


Dal, amit bár csak te írtál volna

Vision Songs: Blissed Out For Days.


Zene, ami megnevetett

Clark Terry szkettelése. Nemcsak zseniális trombitás és szárnykürtös volt, de teljesen egyedi módon tudott szkettelni, nagyon komikusan. Ha meghallom, mindig elmosolyodom.


Kedvenc jazzlemez

Oscar Peterson nagy kedvencem, illetve Joe Zawinul. Meg persze Ahmad Jamal és a Poinciana.


Kedvenc heartbreak lemez

Jerry Butler valamelyik lemeze, hirtelen nem tudom, melyik is pontosan. Illetve Smokey Robinson & The Miracles: Tracks Of My Tears.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Prince: Little Red Corvette. A többi szám címe nem jut eszembe, de attól még nagyon szeretek rájuk táncolni.


Kedvenc szombat esti bulizene

Earth, Wind & Fire: Let’s Groove.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Ismét csak a saját zenémet tudom mondani, az In A Celestical Water Garden (Laraaji 2005-ös lemeze, egy egybefüggő transz-ambientalbum – a szerk.).


Kedvenc Brian Eno-lemez

Ambient 4: On Land. A többinek nem jut eszembe a címe.


lejegyezte:
Kollár Bálint

https://recorder.blog.hu/2016/11/19/lemeztaska_laraaji
Lemeztáska – Laraaji
süti beállítások módosítása