Magyarradar - Droli

2016.11.17. 12:19, Frontrecorder

droli.jpg

A gagyi szintetizátorra hangszerelt naiv popzenéért Uhrin Benedek óta rajong az internet, persze szigorúan az összekacsintós, "tudjuk ám, hogy ez nagyon rossz, de mekkora poén úgy csinálni, hogy tetszik" poszt-ironikus védőállásból. Ebben a műfajban (és tekintsük legitim műfajnak) alkot Droli is, hobbiból, hobbieszközökkel a kevés szabadidejében, és miközben félig--meddig ő maga is viccnek szánja, komolyan veszi, a korlátaival pedig tökéletesen tisztában van - ettől lesz őszinte és a maga nemében  a produkció. Ja, azt még nem mondtuk, hogy a dalokat egy japán fejlesztésű énekszintetizátor adja elő. Imádjuk. Őszintén.

Indulás: 2016 tavasza.

Tagok: Szabó Roland, egy régi Casio szintetizátor és egy Vocaloid nevű énekszintetizátor-program.

Stílus: Minimalista, dallamos szintipop-rock. Minimalista, mert nincs agyonvariálva. A dallam szerepe nagyon fontos, könnyen befogadható zenéről van szó, a dalokat akár az utcán is lehet fütyörészni. Minden dal egy érzésről vagy egy pillanatról szól, esetleg egy nagyon hülye poénról.

Hatások: Zenei mindenevő vagyok, de a kedvencem a dallamos rockzene. Ettől függetlenül rám talán a Beatles, a Deep Purple, Robbie Williams és a Green Day hatott leginkább. De tényleg meghallgatok mindent akár Zámbó Jimmytől Eminemig, és mindegyik műfajban igyekszem a jó dolgokat megkeresni. Persze a legjobban természetesen a csajok inspirálnak.

Kiadó(k): nincs.

Történet: Ez egy nagyon friss dolog, ezért túl nagy története nincs.Gyerekkorom óta billentyűzöm, teljesen magamtól tanultam meg játszani, úgy, hogy nagyjából az alapakkordokat mutatták meg, minden másra nekem kellett rájönnöm. Ha pedig valaki zenél, egy idő után nem csak más dalait akarja játszani, hanem lesznek saját ötletei is, nálam ugyanígy volt. A szintetizátorom alsó kategóriás, de van egy nagy előnye: képes sávonként felvenni a dalokat, így szép csendben meg kellett tanulnom alapszinten dobolni, basszusozni, a végén keverni, szóval egy kicsit mindent, ami magáról a zenekészítésről szól. Persze ahogy tapasztal vagy tanul az ember, úgy jön rá, hogy mennyi mindent nem tud, ezzel én sem vagyok másként. A zenei alapokon lenne még mit dolgozni, bele lehetne csempészni egy-két szólót, pár meglepő megoldást, mert a a mostani dalok elég konzervatívak - de hát én így szeretem. Az énekszintetizátor tulajdonképpen kényszer: nekem nincs jó hangom, az ismerősök szégyellősek, meg normális mikrofonom sincs, így kénytelen vagyok a Vocaloid  programot használni, ami elénekli az előre feljátszott dallamra a beírt szöveget. Tudtommal Magyarországon én használok egyedül énekszintetizátort, legalábbis netes kereséseim során nem találtam mást. A Vocaloid nagy hátránya, hogy főleg japánul tud; ugyan van angol karakter, de az is japán akcentussal.szólal meg. A dalok amúgy könnyen készülnek, élvezettel csinálom végig az egész folyamatot, és jó érzés, amikor a végén a zenei ötletemből kész dal lesz. Vannak olyan dalok, amiket csak a magam szórakoztatására játszottam fel, és igen, sok köztük a poén, de azért van pár olyan is, amelyik tapasztalatom szerint bejön a Szenes Ivánon és a Bereczki Zoltánon szocializálódott korosztályoknak.

Megjelenések: Összeraktam ugyan egy "albumot", de inkább csak felteszem a dalaimat a SoundCloudra.

Küldetés: Szeretnék a dalaimmal örömet szerezni az embereknek. Meg a világbéke.

Jövőkép: Igazság szerint a munkámból kifolyólag nincs időm komolyabban foglalkozni a zenéléssel. Nem vagyok profi zenész és nem is szeretnék az lenni. Viszont szeretném, ha mások normálisan - értsd, rendes hangszerekkel - feljátszanák a dalaimat, és egy rendes énekes elénekelné őket. Úgyhogy ha valakinek megtetszik valamelyik dal, és szeretné magáévá tenni, semmi kifogásom ellene.

Mellékprojektek: nincsenek.

Szexepil: a lábam középső ujja.

Legnagyobb eredmény és elismerés: amikor a zenémmel örömet szerzek valakinek. Különböző fórumokon már kaptam elismerő kommenteket, ezek azért jólesnek.


Droli Foolish Chicken című dalának klipje azt a kínzó kérdést szegezi nekünk, hogy a csirke vagy az ember hülyébb. "A
zenéje megpróbál nagyon kemény lenni (csodás benne a szintetizátor által létrehozott gitár), de a videoklip is szenzációs, csirkék vannak benne rossz felbontásban" - mondja az alkotó.




Droli legújabb klipje szerinte "a világ legrosszabb videója, de hát valamiben ki kell tűnni": Maga a dal pedig "Zámbó Jimmybe oltott Házibuli főcímzene, melyet egy olyan karakter énekel az énekszintetizátorból, akit még Keresztes Ildikó is száraz szemmel zavarna el az X-Faktor előselejtezőjéből (férfihanggal jobb lenne, de hát azon a területen még sokat kell fejlődnie a programot fejlesztő Yamahának)'."


"A Babyface egy rendkívül egyszerű, de szerethető dalocska (ez a szerethető kicsit olyan, mint a magyar labdarúgó válogatott: szerethető, de általában a selejtezőkörökben elvérzik)."




"A
Flying című dalnak szerintem kivételesen eltaláltam a hangszerelését."




"A Waking Up egy egyszerű popdalocska, és magasan veri Gyurcsik Tibor Mozi széles vásznon című, rádióban érthetetlenül agyonjátszott förmedvényét."

Címkék: magyarradar droli
https://recorder.blog.hu/2016/11/17/magyarradar_droli
Magyarradar - Droli
süti beállítások módosítása