Tíz év után ad ki új lemezt a Coldcut

2016.11.03. 12:58, Frontrecorder

coldcut.jpg

A modern elektronikus zene brit úttörője, a Coldcut november 25-én egy EP-vel jelentkezik, tíz év után ez lesz az első új zenei anyag a veterán duóról. Az Only Heaven két közreműködője a rapper Roots Manuva és az énekesnő Roses Gabor, a lemezről előzetesen két szám már meghallgatható.

Matt Black és Jonathan More harminc éve ismerkedtek össze, közös formációjuk, a Coldcut 1987 januárjában debütált. A mindig új utakat kereső, vizionárius páros a nyolcvanas évek utolsó éveiben hangmintákból összerakott cut and paste-számaival törte az utat a szempling-alapú elektronikus zenében, menet közben pedig inspirálóan hatottak a brit house-, hiphop- és a későbbi breakbeat-színtér fejlődésére is. Belekóstoltak a popsztárságba (1988-ban vezették a brit kislemezlistát a The Only Way Is Uppal, 1989-ben a People Hold Onnal ők indították el Lisa Stansfield karrierjét); független lemezkiadót indítottak (1990-ben az elektronikus zenére fókuszáló Ninja Tune-t); új szintre emelték a mixlemezt (19995-ben a Journeys By DJs-sorozatban); élen jártak az audiovizuális dj-zés, multimédia mashup-olás/culture jamming terén a kilencvenes-kétezres évek fordulóján, amikorra tehát bőben kiérdemelték az nagy hatású úttörő minősítést. Az utóbbi másfél évtizedben leginkább a kiadóval, a rádióműsorukkal (az 1987 óta futó Solid Steel), különféle szoftverfejlesztésekkel, kortárs művészeti, illetve társadalmi-politikai ügyeket zászlajára tűző audiovizuális projektekkel voltak elfoglalva, a Coldcut pihent.

Ám idén véget ér a 2006-os Sound Mirrors album óta tartó pauza, és a Coldcut tíz év után visszatér egy ötszámos EP-vel. Az Only Heaven a duótól mostanra megszokott módon erőteljesen politikai hangvételű anyag; az EP-hez társuló interaktív felület a szenzációhajhász brit napilapokat, és azok pánik- és gyűlöletkeltő szalagcímeit állítja pellengérre.  Az anyag érdekessége, hogy a két vendéghang, a dörmögő hangú rapper, Roots Manuva és a méltatlanul keveset foglalkoztatott énekesnő, Roses Gabor mellett dolgozott rajta a Major Lazerből kiebrudalt, az utóbbi években szinte teljesen felszívódott producerzseni, Dave Taylor, az EP kedvéért pedig a Coldcut felélesztette a Ninja Tune előtt indított Ahead Of Our Time labelt. A november 25-én érkező kiadványról az a triphopos címadó dal, plusz a breakbeates Donald's Wig (vajon kire utalhat a cím?) meghallgatható itt:

Címkék: coldcut
https://recorder.blog.hu/2016/11/03/tiz_ev_utan_ad_ki_uj_lemezt_a_coldcut
Tíz év után ad ki új lemezt a Coldcut
süti beállítások módosítása