Lemeztáska – Szepesi Mátyás (Konyha)

2016.10.21. 16:15, prerecorder

20160310-mark-mirko-mmm9900-szepesi-matyas-konyha-interju.jpg

Szepesi Mátyás a 2000-es évek elején Egyszercsak nevű formációjával tűnt fel (aztán tagja lett a Magashegyi Undergroundnak is), majd a 2010-es években Konyha nevű zenekarával adott ki három lemezt (az eklektikus Konyhanyelv című 2012-es debüt után, a 2014-es Elmentek a szörnyek letisztultabb anyag), a legfrissebb, néhány hete megjelent és október 22-én, szombaton az Akváriumban is bemutatásra kerülő Különbéke ismét frissített a megszólaláson, ezúttal a zongora és a fúvóshangszerelés előtérbe kerülése hoz új színt. A zenekar frontembere mesélt kedvenc lemezeiről, legnagyobb zenei hatásairól Lemeztáska rovatunkban.

Első zenei emlék

The BeatlesHey Bulldog. Nyolcvanas évek, fehér Zsiguli hátsó ülés, Zebegény, fák, hányinger, vicces angol bácsik kutyaugatást utánoznak.


Els
ő kazetta, amit saját pénzből vettél

Szentendrén, ahol felnőttem, volt egy klasszik “lengyel piac”, földre terített pokrócon árultak olcsó TAKT márkájú kazettákat, no booklet, random dalsorrend és néha lemaradt 1-1 dal, viszont meglepően up-to-date volt, pár hét késéssel a legfrissebb lemezek is megvoltak. Rettenetes mennyiségű kazettám lett végül, minden zsebpénzem erre költöttem. Az első a Guns N’ Roses: Lies / Live Like A Suicide dupla EP-je volt.


Zene, ami zen
élésre inspirált

Pearl Jam, The Police.


Meghatároz
ó koncertélmény

Hobo Blues BandValami majális (1992), aztán egy évig kábé minden Hobo klub hetente. Aztán Chick Corea - Budai Parkszínpad (1994), David Bowie - Sziget (1997), Die Antwoord - Balaton Sound (2010) még kisszínpadon, Barabás Lőrinc Eklektric búcsúkoncert A38 (2010).

 
Hatások az Egyszercsak indulásakor

Lenny Kravitz, Alanis Morrisette, Brand New Heavies, Fun Lovin’ Criminals.

 
Hatások a Konyha indulásakor

The Black Keys, Kings Of Leon, Beck, Charlie Winston, The Qualitons. Nagyon fontos inspiráció volt G. Szabó Hunor személye és zeneisége. 2008-9 körül ismerkedtem meg vele, nagyon tetszett a zenei világa, a dobolásának jóleső szabálytalansága, illetve a dalainak (a Qualitons mellett akkoriban publikált 1-1 szólódalt) érzékenysége, kortalansága. A Konyha hivatalos megalakulása előtt felvettem vele négy dalt, ezek közül a Nem a régi fel is került az első lemezünkre.


Kedvenc magyar lemez

Erik Sumo Band: My Rocky Mountain.


Kedvenc magyar dal

Hiperkarma: Hiperkarma.


Kedvenc rocklemez

Húúú, öt alatt biztos nem fogok megállni! Alice In Chains: DirtFaith No More: King For A Day, Guns N’ Roses: Appetite For DestructionTemple Of The Dog: Temple Of The Dog, The Black Keys: Chulahoma.


Kedvenc dalszerző
-előadó lemez

Lorde: Pure Heroine.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

Basement Jaxx: Kish Kash. Jó, hát egyrészt minden idők egyik legjobb számával indít (Good Luck), másrészt egy hihetetlen színes, izgalmas, szellemes mozaik, saját belső játékszabályokkal és rengeteg lélekkel, ami nélkül ez a műfaj sem működik.


Minden id
ők legjobb lemeze

…áááá…. Annyi jó lemez van, annyi stílusban, ezeket nem lehet összemérni, max érzelmileg lehet valamelyik fontos. Illetve teljesen más dolog jó dalokat írni és jó lemezt. Mindenesetre itt egy top 5 talán legtöbbet hallgatott lemez, fájóan sok hiánnyal:

Amy Winehouse - Back To Black, The Beatles - Revolver, Me’Shell NdegéOcello - Peace Beyond Passion, Red Hot Chili Peppers - Californication, U2 - Achtung Baby.


Lemezgyűjtem
ényed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Ani DiFranco: Reprieve. Ez egy személyes sztori. Ani az egyik legkedvesebb szövegíróm és előadóm, úgy 15 éve fertőzök vele, akit csak tudok. Ezt a lemezét egy olyan sráctól kaptam (Amerikából rendelte), akit már a Konyhán keresztül ismertem meg, rajongóból lett számomra fontos zenei véleményvezér és vitapartner. :)

51z22kvypnl.jpg


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodt
ól, mégis nagyon szereted

Akkezdet Phiai: Kottazűr. Flow, flow, flow. Elkap a szöveg és nem ereszt.

 
Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

The Rolling Stones: You Can’t Always Get What You Want. ….na jó, most UTOLJÁRA!!!!! :)

 
Dal, amit bárcsak te írtál volna

Tracy Chapman: Fast Car. Ennek a dalnak minden részlete zseniális: a szöveg flow-ja, a szöveg maga, a kortalan ballada (ami ugyanúgy ütött volna 1958-ban és üt ma is), a letisztult, rafinált gitártéma, az énekdallam és persze a kicsorduló lélek minden elénekelt sorban. A mostani tizen- huszonévesek a Jonas Blue verziót ismerik csak, többször volt már, hogy megmutattam nekik az eredetit és azóta azt hallgatják.

 
Zene, amitől boldog leszel

Simon And Garfunkel bármi, még a szomorú számok is.

 
Kedvenc heartbreak lemez

Amy Winehouse: Back To Black

 
Kedvenc zene szexhez

Kings Of Convenience: Riot On An Empty Street

 
Kedvenc szombat esti bulizene

The Kooks: Listen. Borogassunk kukákat és aztán doboljunk a tetejükön!

 
Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

The Rolling Stones koraiak.

 
Kedvenc friss, idei lemezek

Bon Iver22 A Million, DJ ShadowThe Mountain Will Fall, Iggy PopPost Pop Depression, RadioheadDaydreaming (dal), Two FeetFirst Steps.


SZEPESI MÁTYÁS ÍRT IS EGY AJÁNLÓT IGGY POP LEGFRISSEBB ALBUMÁRÓL.
ITT ELOLVASHATJÁTOK
!

 
Kedvenc őszi zene

Miles Davis: Kind Of Blue.


A Konyha október 22-én szombaton, mutatja be új albumát a Különbékét. Az Akváriumban rendezett lemezbemutató vendége az ex-Kiscsillagos Mihalik Ábel formációja, a Drastik Putto lesz. Facebook-esemény


A Konyha legutóbbi, szuper klipje: 


és a Konyha Különbéke című friss albuma:

https://recorder.blog.hu/2016/10/21/lemeztaska_szepesi_matyas_konyha
Lemeztáska – Szepesi Mátyás (Konyha)
süti beállítások módosítása