A legütősebb hard dance-zenék A*S*Y*S szerint

2016.10.20. 16:01, Frontrecorder

asys.jpg

A frankfurti születésű Frank Ellrich idestova két évtizede az acid-bázisú kemény tánczenék (hard trance / tech trance / hardstyle) császára A*S*Y*S fedőnéven. Mostanáig elkerülte hazánkat, ezért lesz abszolút hiánypótló első itteni fellépése, november 4-én a legendás Supersonic (mai nevén Blue Hell & KVLT) klubban. A legnagyobb elektronikus tánczenei fesztiválokon (Tomorrowland, Electric Daisy Carneval, Mysteryland és a többi) rendszeres vendégnek számító dj-producer speciális karrieráttekintő szettet ígér, nekünk pedig a összeszedte a tíz all time kedvenc hard dance -számát.

10.  A*S*Y*S: Acid Space

 A 2012-es Qlimax (a kemény elektronikus tánczenék holland megafesztiválja -  a szerk.) intrója örökké a szívembe és agyamba égett, és elképesztő, amit a szervező Q-Dance csapat akkor ott alkotott. Bárcsak újra tudnám élni azt a pillanatot! De még így is, minden alkalommal, amikor játszom ezt a track-et, újra ott vagyok és eszembe jut az az érzés... végtelenül hálás vagyok azért az élményért!


9. Southsstylers aka Walt & Zany: Wraow

A korai holland hardstyle-ból a személyes abszolút favoritom. Azóta is kíváncsi vagyok rá, hogy a "nightmare" sample vajon az én Acid Nightmare track-emből van-e, de ha így is lenne, nem bánom. Ebben a számban olyan tökéletes pumpáló agresszió van, ami a közönséget a mai napig meg tudja őrjíteni.


8. DJ Scot Project: O (Overdrive)

Rengeteg időtlen klasszikus kötődik Scot Project (a német Frank Zenker a hard trance /tech trance egyik vezéralakja - a szerk.) nevéhez, ez a szám is közel mestermű. A toplistámba leginkább azért került bele, mert imádom benne a széttekert-széttorzított TB-303-as basszusokat és melódiákat.


7. Jowan: Faceplant

A holland Jowan írja talán a tech trance-en belül a legeslegjobb kiállásokat és abból az építkezéseket, amik annyira misztikusak és sötét hangulatúak, hogy mindig tiszta libabőr vagyok, amikor játszom őket!


6. Kamui: Electro Slut

Ez a track volt a kiadóm - a 2008-ban alakult Fe Records - legsikeresebb megjelenése. Soha nem bírom megunni játszani, és úgy tűnik, a közönség se tudja megunni hallgatni! 


5. A*S*Y*S: No More Fucking Rock'N'Roll

Ez a szám igazából a személyes és politikai nyilatkozatom volt a mesterséges hype ellen, amit az akkori német tehetségkutató műsorok gerjesztettek. A 2000-es évek közepén az egész elektronikus zenei szcéna (minden alfajával együtt) nagyon komoly kritikákat kapott a mainstream médiától, főként a bulikon tapasztalt droghasználat miatt, de emellett sokan úgy gondolták, hogy ez a fajta zene buta, primitív és hihetetlenül egyszerű ilyen stílusban zenét írni ("gombnyomásra automatikusan működik"), tehát az egyetlen, amit igazi zenének lehet nevezni és elismerésre méltó, az az, amit kézzel csináltak igazi zenészek igazi hangszereken. A tévében folyamatosan új, feltörekvő rockbandákat kerestek valami mutatós lánnyal a mikrofon mögött. Ugyanazt, ezer különböző formában. Erre volt a reakcióm és a válaszom a No More Fucking Rock'N'Roll. Ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy én rockellenes lennék, sőt, gyerekkoromban hatalmas Motörhead és Iron Maiden fan voltam.


4. Kai Tracid: Destiny's Path (Warmduscher Remix)

Kai Tracid - aki a "cinkostársam" volt az A*S*Y*S projektemben 2008-ig - szintén készített jó néhány zseniális klasszikust, saját néven és különféle alias-ok alatt is, mint például Warmduscher. Ismételten: le vagyok nyűgözve az ordító-torzított TB-303-astól és az egész számot átlengő hangulattól.


3. Hennes & Cold: Second Trip (DJ Scot Project Remix)

Bármilyen bulin zenélek, klasszikus vagy sem, ez a track mindig tökéletesen működik. Véleményem szerint ez DJ Scot Project karrierjének a csúcsa, az elsőtől az utolsó másodpercig egyszerűen hibátlan.


2. Solar Quest: Acid Air Raid

Ez a track inspirálta a korai hardstyle-mozgalmat a 2000-es évek elején. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor először hallottam Sven Väth egyik rádiós szettjében a 90-es évek elején. Micsoda misztikus intró! Micsoda elképesztő TB-303 modulációk! Azelőtt soha nem hallottam még olyan zenét, amiben valaki olyan elemi erejű érzelmeket tudott kitekerni a 303-asokból, ami konkrétan meg tud változtatni egy életet.


1. A*S*Y*S: Acid Nightmare

Nem voltam biztos abban, hogy jó ötlet-e saját zenét tenni a top 10-es listám első helyére, olvasóként ezt a nagyképűség egyértelmű jelének gondolnám, de ebben az esetben nem tehettem mást, hiszen soha nem volt még egy olyan track, ami ekkora hatással lett volna rám és az életemre... egészen egyszerűen azért, mert az egész karrierem erre az egy számra épül, vagy legalábbis ebben volt az az indító energia, aminek segítségével berobbantam a zenei világba. Az Acid Nightmare első volt rengeteg ország bakelit eladási listáin, még Hollandiában is!




A*S*Y*S tehát november 4-én játszik először hazánkban, a budapesti Supersonic-ban, részletek a Facebook-eseményben.


az említett 2012-es Qlimax fesztiválos live szettje:


A cikk elkészítésében nyújtott segítségéért köszönet a Supersonic részéről Menyhárt Tibornak.

Címkék: acid asys hard dance
https://recorder.blog.hu/2016/10/20/a_legutosebb_hard_dance-zenek_a_s_y_s_szerint
A legütősebb hard dance-zenék A*S*Y*S szerint
süti beállítások módosítása