Új lemezéhez csomagolva szórja szét néhai tagjának hamvait a Negativland

2016.10.19. 17:29, Frontrecorder

donjoyce.jpg

Mi azt hittük, emberi hamvainak vinyl lemezbe préselésénél morbidabb ötlettel már nem fogunk találkozni, de persze tévedtünk: a konceptuális zenei csínytevései révén híres-hírhedt amerikai Negativland ugyanis tavaly elhunyt tagjának (a fenti képen) hamvait porciózza ki az új lemeze mellé, "amíg a készlet tart".

EMBERI HAMVAK LEMEZBEN, VAN DURVÁBB? VAN, MUTATJUK!

negativland-still-just-say-bono.jpgA kaliforniai Negativland kollektíva több mint 35 éve borzolja a közönség és a zenei szakma idegeit összelopott szöveges és zenei hangmintákra, dalrészletekre épülő, a popkultúrát és tömegmédiát görbe tükör elé állító kollázsaival. A multimédia-formáció véletlenszerűnek tűnő, de nagyon is konceptuális  plunderphonics-műveinek van egy mélyebb, kritikai rétege, de általában működnek jól irányzott zenei viccként, heccként is, mint a Chumbawamba Tubthumping című világslágerét, a Sex Pistols-féle Anarchy In The UK-t és a Teletubbies főcímzenét egybeaprító The ABCs Of Anarchism. A Negativland máig legemlékezetesebb, leggonoszabb poénjának céltáblája a U2 volt: 1991-ben kiadtak egy EP-t, rajta az ír zenekar I Still Haven't Found What I'm Looking For című dalának paródiájával, illetve egy kollázzsal, melynek egyik alkotóeleme az amerikai rádiós műsorvezető-legenda Casey Kasem adáson kívüli U2-gyalázása, ráadásul az egész olyan megtévesztő borítóval jelent meg, mintha ez a U2 Negativland című kiadványa lenne. A U2 kiadója, az Island persze azonnal perelt, az EP-t bezúzatták, de a Negativland-nek sikerült erkölcsi győzelmet aratnia: két tagjuk inkognitóban interjút készített The Edge-dzsel a Zoo TV-turné apropóján (amely gyakorlatilag a Negativland művészi eszköztárát koppintotta), melynek során erről az ügyről is kérdezték, majd felfedték a kilétüket, mire a U2 gitárosa kínos magyarázkodásba kezdett.

Ha pedig egy zenekar számára Bono sem szent, miért pont saját tagjainak halálából ne csinálnának viccet. A csoport tavaly január és idén április között három tagját is elvesztette; a U2-csíny ötletgazdája, Don Joyce (aki 2010 óta nem lépett már fel a formációval) tavaly júliusban, 71 évesen hunyt el, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy  a "rajongók" között szórják szét a hamvait. Joyce a nyolcvanas évek közepe óta vezetett heti rádióműsort Over The Edge címmel, az adások anyagából egy lemezsorozat válogat, melynek kilencedik része október 21-én jelenik meg. A lemez egyes példányaihoz egy kis zacskó is jár, benne nagyjából két gramm Joyce hamvaiból. Mint a hivatalos sajtóközleményében írják: "Ez nem átverés: elhatároztuk, hogy a lemez koncepciójának megfelelően 'termékesítünk' egy zenekari tagot.", aki számára ráadásul "a művészetben nem létezett tiltott terület", így szinte biztosak benne, hogy "ő is így akarta volna". A Facebookon mindehhez még hozzáfűzték, hogy Joyce hamvait nem árusítják, ajándékba adják, és ez a gesztus szervesen illeszkedik a lemez tematikájához, aki meghallgatja, érteni fogja, miért. A morbid extrával csomagolt lemez limitált példányszámban rendelhető, "amíg a készlet tart". Íme, így néz ki a Negativland néhai zenészének hamvait tartalmazó zacskó:

dons-ashes_large.jpg


és a lemez beharagozó videója, melyen a hamvak porciózását végző férfit is megismerhetjük:


A Negativland első halottja Ian Allen volt (tavaly januárban, 56 évesen hunyt el), majd Joyce-t az egyik alapító tag, Richard Lyons követte idén áprilisban, 57 évesen. A tervek szerint az ő hamvaival ugyancsak kezd valamit a még élő három tag; akiknek Lyons a halála előtt rendesen feladta a leckét, mert kikötötte, hogy az ötlet nem lehet ugyanaz, ellenben legyen vicces. Jézus, vajon mi jöhet akkor ezután??

Címkék: negativland
https://recorder.blog.hu/2016/10/19/uj_lemezehez_csomagolva_szorja_szet_nehai_tagjanak_hamvait_a_negativland
Új lemezéhez csomagolva szórja szét néhai tagjának hamvait a Negativland
süti beállítások módosítása