Totális meglepetés: Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat!

2016.10.13. 14:04, rerecorder

bob_dylan.jpg

A svéd Királyi Akadémia a megszokott időzítésnél úgy egy héttel később, ma jelentette be, hogy a 2016-os irodalmi Nobel-díjat Bob Dylan kapta. A legrangosabb irodalmi kitüntetés történetében még soha nem fordult elő, hogy dalszerző-énekest díjaztak volna.

Az indoklás szerint azért kapta a folk- és popzene történetének egyik legnagyobb hatású előadója a kitüntetést, mert az amerikai dalszerzői hagyományokon belül újfajta költői kifejezésmódot hozott létre. 

Dylan kétségkívül a dalszövegek egyik legjelesebb költője, aki amúgy íróként is bemutatkozott már, önéletrajzának első kötete, a Chronicles: Volume One 2004-ben jelent és számos díjjal tüntették ki (magyarul Krónikák - első kötet címmel jelent meg 2005-ben). Dalszövegei több alkalommal is megjelentek már összegyűjtött kötetekben (legutóbb The Lyrics: Since 1962 címmel, majd ezeroldalas vaskos kiadásban), de a hetvenes években két másik könyvet is kiadott, az első 1971-es és Tarantula a címe, prózaversek szerepelnek benne. Az 1973-as Writings and Drawings dalszövegek mellett rajzokat is tartalmaz. A képzőművészként is tevékenykedő zenésznek több művészeti albuma is napvilágot látott. 


A HÚSZÉVES DYLAN AD INTERJÚT EBBEN AZ ANIMÁCIÓVAL UTÓLAG FELDOBOTT VIDEÓBAN.

Bob Dylan neve már többször felmerült a Nobel-díjjal kapcsolatban, de a sajtóvisszhangok alapján azért most mindenkit meglepetésként ért, hogy meg is kapta. Popzenei körökben mindenesetre már régóta nem vita tárgya, hogy Dylan a legfontosabb 20. századi költők egyike.

Dalszövegeit magyarul először a Mit fúj a szél című 1989-ben kiadott kötetben lehetett olvasni, ezt Barna Imre fordította, aki 1986-ban életrajzot is írt róla Bob Dylan címmel. Aztán 1994-ben Göbölyös N. László Vadpartok című dalszövegfordításaiban jelent meg sok más dalszerző mellett néhány Dylan-szöveg, majd 2006-ban jött ki egy átfogóbb könyv Lyrics - Dalok 1962-2001 címmel (ezt szintén Barna fordította). 

A Recorderen néhány hónapja foglaltuk össze Bob Dylan kevésbé szeretett lemezeinek történetét, itt olvasható a cikk és hallgathatók a lemezek.


KI EZ A NŐ A DYLAN-LEMEZ BORÍTÓJÁN?

Címkék: bob dylan nobel
https://recorder.blog.hu/2016/10/13/totalis_meglepetes_bob_dylan_kapta_az_irodalmi_nobel-dijat
Totális meglepetés: Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat!
süti beállítások módosítása