David Bowie is ezt akarná: Skepta nyerte az idei Mercury-díjat

2016.09.16. 14:43, prerecorder

8599e7d3.jpg

2016-ban leginkább a tottenhami / londoni mc, Skepta nyerte el a Mercury-díj zsűrijének tetszését. A nyertesen kívül az est folyamán színpadra állt a The 1975, a Savages, Jamie Woon és még sokan mások. A fellépések során az utolsó lemezével szintén jelölt David Bowie-t pedig Michael C. Hall színész képviselte, aki a januárban elhunyt énekes Lazarus című színdarabjának a főszereplője.

Skepta Konnichiwa albumával olyan közkedvelt jelölteket előzött meg, mint David Bowie, a Radiohead, The 1975 vagy éppen a Savages. Miután nyertesként bejelentették a nevét, a színpadra anyukájával és a Boy Better Know csapata tagjaival (ennek testvére, JME is része) ment fel. A győzelmet szüleinek ajánlotta, majd beszédében a fiatalokat kezdte el buzdítani: "Amikor az öregebb emberek azt mondják nekik, hogy maradjanak csöndben és azt, hogy rosszul csinálnak mindent, persze csak azért mondják ezt, mert nem ismerik őket és csak a saját kényelmük lebeg a szemük előtt. Ekkor azt szeretném, ha a kölykök azt mondanák, hogy 'Nem. Skepta azt tanította, hogy csináljam és mondjam azt, amit érzek, mert csak egy esélyt kapok erre."


ITT ELOLVASHATJÁTOK SKEPTA MERCURY-DÍJAS ALBUMÁRÓL ÍRT KRITIKÁNKAT.


A győztesről a Pulp énekese Jarvis Cocker, a Radio 1 dj-je Annie Mac, az angol producer Naughty Boy és Jessie Ware döntöttek. A végső bejelentéskor Cocker a következőket mondta: "Mi, mint zsűri úgy látjuk, hogyha David Bowie néz minket most fentről, akkor azt akarná, hogy Skepta kapja ma este a díjat." 

A díjra 1992 óta minden évben 12 brit vagy ír lemezt jelölnek zeneipari szakemberek és a győztes a dicsőségen, a garantáltan megugró lemezeladásokon túl 20 ezer fonttal gazdagodik.

Íme, a többi idei jelölt:

Anohni: Hopelessness
Bat For Lashes: The Bride
David Bowie: Blackstar
Jamie Woon: Making Time
Kano: Made in the Manor
Laura Mvula: The Dreaming Room
Michael Kiwanuka:  Love & Hate
Radiohead: A Moon Shaped Pool
Savages: Adore Life
The 1975: I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it
The Comet Is Coming: Channel the Spirits


Skepta fellépése:


a Dexter című sorozat főszereplőjének, Michael C. Hallnak a Bowie-feldolgozása:



habár személyesen nem jelentek meg, a Radiohead küldött egy videót, amin eljátszák a Present Tense-t:

https://recorder.blog.hu/2016/09/16/_david_bowie_is_ezt_akarna_skepta_nyerte_az_idei_mercury_dijat
David Bowie is ezt akarná: Skepta nyerte az idei Mercury-díjat
süti beállítások módosítása