Albumpremier! Dessert For Dinosaurs: Please Don't Stop Playing With Me

2016.08.26. 11:00, rerecorder

dsc_5223_corr.jpg

Mintha egy Michel Gondry-film vált volna valósággá: egy művészeti koncept keretében létrejött, csak borítókban, számcímekben materializálódó, fantáziavilágban létező zenekarokkal foglalkozó fiktív lemezkiadó, a Wannabe Records fiktív formációja, a Dessert For Dinosaurs megszólal! A képzeletbeli együttest a Destroy The Plastic Chairs!-es Ködöböcz Gábor és a Felső Tízezer-, The Somersault Boy-frontember és Szabó Benedek és a Galaxisok-tag Sallai László keltette életre - itt az első nagylemez! Premier!

dfd1.jpgA 2013 vége óta aktív Wannabe Records hét fiatal képzőművész laza kollektívája, egy általuk futtatott "lemezkiadó", ami tulajdonképpen egyedi műalkotásokat hoz létre, úgy, hogy lehasznált lemezeket és azok borítóját felhasználva, átfestve új albumcoveröket alkot, de a koncepciót rendesen körbe is járja. Minden lemezhez tartozik egy fiktív előadó, minden lemeznek van címe, a hátoldalon dalcímek sorakoznak és persze a nem-létező előadóknak biográfiája is akad. Egyik-másik ilyen formáció szinte megszólal, halljuk a leírások és a vizuális körítés alapján a zenét, ami persze mindenki fejében kicsit más tónusú lehet. A Wannabe-lemezeket a kiadó Tumblr-én lehet csodálni.

Ködöböcz Gábor és Sallai László egy közös sörözés alkalmával aztán arra jutott, hogy ők bizony életre keltik az egyik ilyen zenekart és dalokat írnak az adott számcímekre. Választásuk a Rumi Zsófi által kitalált Dessert For Dinosaurs nevű formációra esett, aminek a Wannabe katalógusa szerint két albuma van, az első a Your Kisses Taste Like Lego Bricks!, a második pedig a Please Don't Stop Playing With Me (eredetileg mindkettő 2014-es kiadvány). A Párizsban kitalált formáció a fantáziavilágban egy trió: "a  három párizsi nagykamasz, Tristan, Kaito és Milan borzasztó angoltudása vagy borzasztó kiejtése az elbűvölőbb! Mindenesetre a My Grandma > Your Boyfriend az egyik legjobb unokapop nóta evör!" – írták az első lemezről a kiadó sajtóanyagában. Gábor még a duóként a valóságban is megszülető formáció előtt írt egy - naná, hogy szintén fiktív - ajánlót a Dessert For Dinosaurs második albumáról (a Wannabe Naspolya című fanzine-jában jelent meg 2014-ben), ez jelentette a másik alapot a közös munkához. "Az akusztikus/elektromos gitár-ukulele-szinti-melodika felállásban csilingelő trió dalai visszarepítenek a gyermekkorba, és legalább olyan örömmel töltik meg a hallgatók szíveit, mint amit egy karéj házi lekvároskenyér elmajszolgatása okoz" – szólt a recenzió.

dsc_5253_corr.jpg


Az igazi duó 2015 telén tartotta első próbáját, 2015 nyarán elkészültek az első felvételek, a következő év tavaszára pedig készen volt az összes dal, amiknek a címei már eleve adottak voltak a lemezborítón, így a fiúknak ezek köré kellett dalokat építeniük. A felvételt végül júliusban fejezte be a Dessert For Dinosaurs, igaz, Párizs helyett Zuglóban.

dfd3.jpgA szövegeket is jegyző Ködöböcz Gábor mesélt a dalok megszületéséről: „már az első próba után éreztük, hogy ebből valami igazán játékos és szórakoztató lemez kerekedhet. Öröm volt kitalálni a dalszövegeket, mondjuk ilyen 10/10-es címekkel ez nem is csoda! (Óriási köszönet illeti ezúton is Rumi Zsófit, aki ennyire transzparens erejű szókapcsolatokkal rukkolt elő!) Életem egyik legélvezetesebb kreatív folyamata volt a szövegkönyv kiötlése. Az album popossága a fülbemászó refrénekkel pedig főként Laci érdeme, aki néha maga is meglepődött, hogy ilyen jó értelemben vett infantilis dalokat tud írni. Irtó klassz móka volt összerakni és felvenni ezeket a számokat, remélem  a Wannabés lányoknak és a gyermeklelkű zenebuzzancsoknak is tetszeni fog!

A másik dinó, Sallai László ehhez azt tette hozzá, hogy: „az első próbán körülbástyáztuk magunkat vagy tíz különböző hangszerrel, és bátran próbálgattuk azokat is, amiken nem, vagy csak alig tudunk játszani. A gyermeki hozzáállás nagyszerű alap volt a Dessert For Dinosaurs megszemélyesítéséhez, ráadásul a dalszerzés közben egyre nyilvánvalóbb lett, hogy óriási szabadságot jelent az, hogy francia tinédzsereknek képzeljük magunkat, akik csodagyermekként éppen a debütáló lemezüket készítik. Így bátran belefértek olyan ötletek is, amiket a saját zenekarainkban legfeljebb csak viccből mutatnánk meg egy próbán.

A játék persze akár folytatódhat is, stílusosan úgy, hogy ismét előbb készül egy fiktív lemezborító, megvalósítandó számcímekkel.

és akkor íme, ilyen a vérbeli unokapop (az album az együttes Bandcamp-oldaláról ingyen letölthető), amely nem áll messze az olyan csodás twee-popzenekartól sem, mint például a The Boy Least Likely To


az eredeti korong: dfd2.jpg

dsc_5246_corr.jpg


külön is a felvezető kislemez, a My Grandma Had A Rock Band című dal: 



lemezborító/zenekarkoncept: Rumi Zsófi / Wannabe Records
zenekari fotók: Bradák Soma

Wannabe Records-Facebook
Wannabe Records-Tumblr

Dessert For Dinosaurs-Facebook

https://recorder.blog.hu/2016/08/26/albumpremier_dessert_for_dinosaurs_please_don_t_stop_playing_with_me
Albumpremier! Dessert For Dinosaurs: Please Don't Stop Playing With Me
süti beállítások módosítása