„A srác, aki a koncert elején elővette a farkát" – FIDLAR-interjú

2016.08.19. 18:08, therecorder

fidlar_4.jpg

Majdnem egy évvel ezelőtt jelent meg a garázsos henyepunk FIDLAR második albuma a Too, a zenekar most pedig eljutott végre Magyarországra is, és a Szigeten nyomott egy tisztességes, pörgős koncertet, amin minden elhangzott, aminek el kellett hangoznia, ráadásnak még egy Beastie Boys-feldolgozás is. A kaliforniai szörfös punkok mostanában legbefutottabb képviselőivel beszélgettünk koncertélményekről, Harry Houdiniről és a készülő harmadik albumról.

homepage_large_26277787.jpg- Az előző albumotok, a Too most szeptemberben lesz egyéves. Hogyan tekintetek vissza erre a lemezre?

Zac: - Meguntuk.


- Mármint élőben játszani?

Zac: - Igen. Egyszerűen csak új cuccokat akarunk írni. Például egy harmadik albumot.


- A harmadik albummal kapcsolatban nem érzitek úgy, hogy néhányan csak legyintenek majd, hogy oké, írtatok egy első albumot arról, hogy partiztok, drogoztok meg deszkáztok, aztán egy másodikat arról, hogy milyen lejönni a kábítószerről és megbirkózni a felelősségvállalással meg a felnövéssel – de mi jöhet még ezután? Milyen irányba haladtok?

Elvis: - A második sokkal nehezebb volt.

Zac: - Igen. A harmadik csak nagyjából arról fog szólni, hogy mindannyian újra jól akarjuk magunkat érezni, együtt jammelni, vágod? Nem olyan lesz ez, hogy ÚRISTEN, ÍRNUNK KELL EGY ALBUMOT!

Brandon: - Ja, nincsen nyomás.


- Mikor terveztek visszatérni a dalszerzéshez?

Zac: - Hát... azért annyira nem akarunk sietni. A második albumra nem volt túl sok időnk, két hét alatt csináltuk meg. Nem, inkább tizenkét nap alatt. Kerestünk most némi pénzt, szóval nem kell azon feszkózni, hogy nem tudunk lakbért fizetni. Most egyszerűen csak vissza akarunk térni abba az állapotba, amikor csak jól éreztük magunkat és mindenféle faszságot csináltunk.

Brandon: - Valami mással akarunk most próbálkozni. Semmit sem szeretnék megtervezni – csak úgy egyenesen a dolgok közepébe ugranánk.

Zac: - Ja, én fogok dobolni. Max énekelni fog. Elvis basszusgitározni, Brandon meg dj lesz.

Brandon: - Jaja, betörünk a dj-szcénába.

Zac: - Triphop.


- Teljes műfajváltás?

Elvis: - Max tereminezni fog. (Elvis pár másodpercig teremin hangokat ad ki.)

A FIDLAR ÉV ELEJÉN MEGJELENT EMOJIS KLIPPJÉRŐL ÍTT ÍRTUNK. 


- Milyen érzés turnézni most, hogy már ennyien kíváncsiak rátok? Változott valami a kezdetekhez képest? Gondolom kevésbé laza az egész.

Zac: - Egyrészt sokkal egyszerűbb lett, kevésbé vagyunk idegesek, másrészt meg nem is az, hogy nehezebb lenne, hanem sokkal, de sokkal több munka. Vagyis nem tudom. Srácok, nehezebb lett?

Brandon: - Az elején tök vicces turnézni, hiszen még sosem csináltad és most hirtelen rád szakad az egész. Egy idő után elfelejted, milyen normális embernek lenni, érted? Kurvajó helyekre jutsz el, nagyon király dolgokat csinálsz, de teljesen el tudsz szakadni a valóságtól. Néha eszedbe jut, hogy oké, van egy olyan dolog, hogy normális élet, de már nem emlékszel annyira rá. Ki kell találnod, hogyan legyél újra normális emberi lény.


- Mi a legfurább dolog, ami valaha koncerteteken történt?

Brandon: - Ma a srác, aki a koncert elején elővette a farkát.

Elvis: - Komolyan ez a legfurább, amit eddig láttunk, de ezen a turnén legalábbis biztosan.

18+ INSPIRÁCIÓ? ENNEK A FIDLAR-VIDEÓNAK A SZEREPLŐJE IS VILLOGTATJA A SZERSZÁMÁT.

- Gondolom tetszett.

Brandon: - Nagyon.

Max: - IMÁDTAM.

Zac: - Pont az előbb beszéltünk erről – szerintem egész fesztivál alatt itt volt, minden fellelhető kábítószert beszedett, rohadt fáradt volt, nem volt már egyetlen tiszta ruhája sem, szóval teljesen elengedte magát.


fidlar_fidlar_2013_musicfire_in.jpg- A második albumnál dalszövegileg elég mélyre mentetek – nem érzitek néha, amikor nagyon fiatal kamasz srácokat láttok a koncertjeiteken, hogy oké, hogy jól szórakoznak, de talán ők ezt nem érezhetik át teljesen, hiszen nem mentek keresztül azokon a dolgokon, amik a
Too-t előzték meg? Vagy nem számít, a lényeg úgyis az, hogy mindenki eggyé válik a moshban?

Zac: - Szerintem az emberek azért járnak a koncertjeinkre, mert tényleg csak jól akarják magukat érezni. Ha megnézel egy-két másik bandát – mi sokkal több energiát viszünk a fellépéseinkbe, mint ők. Nem olyanok vagyunk, mint azok a hülye hipszterek, vágod? Hétköznapi emberek vagyunk, akik pár órára nem akarnak a normális, megszokott életükre gondolni. Szóval ez ilyen. Eszképizmus mindenki számára. Mondjuk, azt hiszem, most nem teljesen a kérdésedre válaszoltam, de ja.

Elvis: - Harry Houdini. Brandon ma elment egy Harry Houdini múzeumba.


Mi minden van Budapesten, ugye?

Brandon: - Hát, ma egy személyes körbevezetést kaptam ott, szóval ja.

Zac: - Ő magyar nem?

Brandon: - Ja. Kibaszott király. Privát varázs-showt kaptam. De a Sziget is nagyon jó.

Zac: - Hatalmas.

Brandon: - Mindig, amikor új helyeken játszunk, nagyon király érzés FIDLAR-pólós embereket látni mindenfelé. Ma, amikor koncert közben leguggoltak anélkül, hogy akár egy szót is szólhattunk volna, mintha a gondolatainkat találták volna ki.

Max: - Ezen a turnén ez volt az eddigi legjobb közönségünk. Király látni, ahogyan ezek a srácok össze-vissza ugrálnak, hogy ekkora élmény nekik.

Zac: - Meg előveszik a farkukat.

KÉT ÉVVEL EZELŐTT ÍRTUNK A COCAINE PISILŐS VIDEÓJÁRÓL IS.


- Nektek mi volt a legnagyobb koncertélményetek eddig?

Zac: - Explosions In The Sky beacidozva. Az elég menő volt.

Max: - My Bloody Valentine, nagyon beekizve.

interjú: Blaskó Zsófia


a legutóbbi lemezről származó Punks klipje: 


ilyen volt a zenekar a Bonnaroo-n:

https://recorder.blog.hu/2016/08/19/_a_srac_aki_a_koncert_elejen_elovette_a_farkat_fidlar-interju
„A srác, aki a koncert elején elővette a farkát" – FIDLAR-interjú
süti beállítások módosítása