Magyarradar - JaMese

2016.08.18. 15:22, Frontrecorder

jamese.jpg

Az etno-, a dzsessz-, a folk- és a popműfaj közti szabad, improvizatív átjárások dalokba foglalása élteti a JaMese zenekart, amely inkább élőben aktív - most nyáron egy különleges szabadtéri koncertsorozatot szerveztek, amely augusztus 27-én érkezik utolsó állomásához a budapesti Építész Pince kertjében. A kvartettről névadója, a dalszerző-énekesnő Molnár Emese mesél.

jameselive.jpgIndulás: 2013.

Honnan: Budapest.

Tagok: Badics Márk (dob), Éder Ferenc "Lá" (basszusgitár) Molnár Emese (ének), Udvarhelyi Gábor (gitár).

Stílus: A JaMese stílusa sehová sem illik igazán és nem is akarom, hogy besorolható legyen: dzsessznek túl popos, popnak túl folkos, folknak túl világzenés, világzenének túl kísérletező.

Hatások: Lizz Wright, Lianne La Havas, Zap Mama, Palya Bea, Szalóki Ági, Nikola Parov, Avishai Cohen, Beady Belle, klasszikus zene, tradicionális magyar népdalok.

Kiadó(k): saját szakáll.

Történet: Néhány éve eljött az a pont az életemben, amikor éreztem, hogy el kell kezdenem kísérletezni a hangommal és az emberek elé kell tárni a saját zenei gondolataimat. Gábort és Lát még a Kőbányai Zenei Stúdióból ismertem, és már akkor együtt játszottunk a Why Not nevű akusztikus zenekarban. Márkó kicsit később csatlakozott egy Víg Színházas együttzenélésnek köszönhetően, így állt össze a JaMese. Megszülettek az első dalok, egyik koncert hozta a másikat, közben egyre több dolog letisztult, és azt éreztem, hogy bár eklektikus még az anyag, de az enyém és szerethető. A dalok szövegeinek nagy része a sajátom. Ezekből kettő halandzsa nyelven íródott, ami kifejezetten jót tesz az ember szövegírói kreativitásának - mindenkinek ajánlom kipróbálásra. Plusz vannak versfeldolgozásaink, amelyek nagyon újszerűek és szakítanak a régivonalas megzenésítettvers-hagyományokkal. A dallamtöredékek tőlem származnak, majd általában továbbíródnak Gáborral, a gitárossal és az utolsó fejezet a zenekari próbákon jön el, ilyenkor minden a helyére kerül. Aztán játszani kell sokat, és a dal kiforrja magát.

Megjelenések: Csak a Napba (2013).



Küldetés:
A Hétköznapi mennyország című filmből idéznék: olyan zenét szeretnék csinálni, ami megnyitja az emberek szívét. Ennyi és nem több.

Jövőkép: Leírhatatlanul sok tervünk van, de ami biztos a közeljövőben a budapesti és vidéki koncertek mellett, hogy nyár után felvesszük a második lemezünket De már 2017-re is tele a tervnaptár! Szeretnék újra a közönséggel improvizálni, mint idén februárban a JaMese Dixit Impro keretében, illetve remélem, hogy video ügyileg is frissülünk majd - ha rajtam múlik, minden kitűzött tervet megvalósítok!

Mellékprojektek: Mindenki szuper bandákban játszik: Márkó a Konyha zenekar és a Kék Nyúl dobosa, Gábor Fábián Julival és Zoohackerrel szaggatja a húrokat, Lá pedig a Fortissimo zenekar fantasztikus fúvósnégyesével turnézik országszerte. Plusz Gáborral és Lával én továbbra is együtt játszom, a Why Not kvartettben.

Szexepil: Hódmezővásárhelyi születésű vagyok, így folyékonyan őzök. A nyelvjárásom még mindig tartom, de csak a közvetlen környezetemmel és a családommal - azt mondják a külső fülek, hogy ez szexi.

Legnagyobb eredmény, elismerés:: A legnagyobb dolog, ha reakciót váltasz ki az emberekből és megmozgatod őket, és ezt meg is osztják veled. Erre volt már példa párszor, és remélem, a jövőben még több lesz. Mellesleg pedig első lett a szerzeményem a Magyar Napló által meghirdetett versmegzenésítős pályázaton.


A JaMese Szabadon címszó alatt futó négyállomásos szabadtéri koncertsorozata Nagymaros, Kapolcs és Őriszentpéter után Budapesten ér a finisébe augusztus 27.én, az Építész Pince kertjében, Facebook-esemény


a Tanganyika című dal élő verziója:

 

A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

Címkék: magyarradar jamese
https://recorder.blog.hu/2016/08/18/magyarradar_jamese
Magyarradar - JaMese
süti beállítások módosítása