Elektronikus tánczene – Utat törnek a ritmusok

2016.08.08. 19:00, Frontrecorder

araab.jpg

Elektronikus tánczenében az új araabMUZIK (a fenti képen) megkerülhetetlen a nyáron, de a nyomdokain haladó feltörekvők debütálásai is ígéretesek.


araabmuzicover.jpgÖt évvel a kultikus Electronic Dream után Dream World (Araabmuzik Label Group, 2016) címmel jelent meg araabMUZIK második albuma (bár az elsőt inkább mixtape-nek hívja). Az MPC-k Michael Jordanje stílusban ismét maradt a trance-nél és leágazásainál (ami néha így EDM-be, trapbe és hiphopba is hajlik), számai viszont változatosabbak lettek, a végeredmény pedig színesebb. Az album néha pofátlanul slágeres, máskor meg nagyon ügyesen masírozik földalatti birodalmakban (a Baauerrel közös zene jó példa erre), így aztán joggal mondhatjuk rá, hogy igazi blockbuster anyag, ráadásul sokszor elég jó.

 

elysiacrampton_cover_web.jpgA bolíviai-amerikai Elysia Crampton saját elmondása szerint olyan folkzenéket ír, amik egyszerre köthetőek a múlthoz és a jelenhez, tradicionális dallamokat tördel és kever futurisztikus ritmusokkal. Tavaly American Drift címmel már kiadott egy remek minialbumot, most pedig a Demon Cityvel (Break World, 2016) nagylemezes formátumban is debütál, ráadásul olyan izgalmas vendégekkel, mint Rabit, Why Be, Lexxi és Chino Amobi. Kemény szubbasszusok, elhaló sikolyok, robbanáseffektek és kaotikus zajok a legkarakteresebb pillanatokban - elismerésre méltó munka.




palmistrypagan.jpgA londoni Palmistry (a producer-énekes-dalszerző Benjy Keating) rendkívül érdekes koncepcióval dolgozik: neonszintis dancehallt csábít hálószobájába. PAGAN (Mixpak, 2016) című albuma tizenhárom meghitt felvételt tartalmaz már-már költői szövegekkel, sérülékeny témákkal és elképesztő, minimalista hangzással.
A drum padek persze ismerősek lehetnek a klubosra húzott dancehell zenékből, és a dallamok is lelassított, de jobbára ismert témákból származnak, mindazonáltal a kivitelezés elég különleges ahhoz, hogy meghallgassuk jónéhányszor.






A Bala Clubot jelenleg az underground elektronikus tánczene egyik legfontosabb helyének tartják, és hogy rászolgáljanak erre, most kiadtak egy válogatást Vol. 1 (Bala Club, 2016) címmel. A szerzőlista valóban szép számmal vonultatja fel azokat a feltörekvő neveket, akikről még nem biztos, hogy nem hallottunk, ám jó eséllyel fogunk a közeljövőben (pl. Kamixlo, Endgame, Sky H1, Lunarios, vagy az előző bekezdésben szereplő Palmistry). Modern bass, grime, trap, dancehall és 4/4 alapú zenéket hallhatunk cyberpunk-köntösben közel 50 percen át, és a végeredményt illetően valóban nem lenne rossz, ha valami forradalmit örökítene meg ez az összeállítás.




Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2016/08/08/elektronikus_tanczene_utat_tornek_a_ritmusok
Elektronikus tánczene – Utat törnek a ritmusok
süti beállítások módosítása