Premier! ZUP: Muzsik és Volkova EP

2016.07.29. 10:00, Frontrecorder

zup_1.jpg

Két év után és kéttagúra fogyatkozva tér vissza a ZUPaz indiefolkos/akusztikus poposszemélyes és egyúttal a mai magyar közállapotokra reflektáló Muzsik és Volkova EP itt hallható először 

zup2.jpgA 2007-ben, Záhonyból indult ZUP 2014 júliusában adta ki második albumát (Huszonvalahányban). Tavaly ősszel a zenekar tagsága a felére redukálódott, Farkas Krisztina (ének, billentyű, ukulele, tangóharmonika, csörgők) és Farkas János (ének, gitár, szájharmonika, didgeridoo, lábdob) duójává. Ezzel a testvérpár elmondása szerint a korábbinál izgalmasabb perspektíva nyílt meg előttük a dalírás terén, melynek első gyümölcse a Muzsik és Volkova című négyszámos EP. A dalokat a budapesti Keleti Blokkban írták és ott is rögzítették idén júniusban, a felvételeket és a keverést a The pUnch dobosa, Vitéz Gergő végezte. "Sok inspirációt adott nekünk a Keleti Blokk Művészeti Egyesület légköre. Amíg mi zenéltünk és pöfékelve álmodoztunk a Városliget szomszédságában, addig a bekokózott politikusaink már ide is beköszöntek egy-két zseniális húzással. Én meg ennek örömére akkora tripbe kerültem, hogy kénytelen voltam annyi dalszöveget írni, amennyit csak bírtam. Nekem/nekünk terápia, ami most dalírásban zajlik. A Blokk pedig ehhez a legjobb szanatórium, és a kezelés kiválóan halad" - foglalja össze ezt az időszakot Farkas János, aki a szövegeket egyedül, a zenét húgával közösen jegyzi. A dalok róluk is szólnak (ők maguk Muzsik és Volkova), de még inkább az országról, és ahogy az EP-t múlt hónapban beharangozó Hangerien Feritél már a címével is jelzi, szarkasztikus hangvételű, és gúnyosan-keserűen szókimondó társadalomkritikákat fogalmaznak meg. Mindezt a ZUP saját stílusában, amit ők greengrass-nek neveznek (nyilván a bluegrass megint csak nem éppen áthallásmentes kifordításaként). 

Az NKA támogatással megjelent Muzsik és Volkova egyébként egy folytatásos EP-sorozat első része, a másodikat őszre tervezi kihozni a zenekar, és ugyancsak ősszel mutatkozik majd be élőben a duó felállás, a hiperkarma turnéjának néhány állomásába becsatlakozva (Bérczesi Róbert zenekarának legutóbbi klipjében Farkas Krisztina a főszereplő). Most viszont  mi mutatjuk be a ZUP új anyagát, Farkas János dalkommentárjaival:

Hangerien Feritél: "Valaki biztosan felfedez majd a zenében egy erős 5'nizza-hatást. Legalábbis remélem. De a dal címéhez már egy angol nyelvű Matolcsy-interjú kellett. Hát ja... Akkoriban eléggé kétségbe voltam esve. Nyúltam is gyorsan a tollért meg a jointért. Kriszti meg annyira boldog lett, hogy örömében wah wah pedált kötött az ukuleléhez."

Stadionfolk"Ordas nagy hazugság lenne, ha azt mondanánk, nem szeretnénk, ha bárki is politikai célokra használná fel a dalainkat. Mi nagyon is szeretnénk! Ha lenne vállalható alternatíva ugye... Csak közben élni is szeretnénk. És nem birka módjára legelni a stadion gyepét, várva, mikor füttyent a díszpáholyban pöffeszkedő pásztor, hogy most már elég lesz, mert még sok havert kell megetetni. A greengrass-ben mindent szabad és mindent kötelező is kimondani. Ellenkező esetben stílusidegen, kollaboráns megalkuvó divathippiknek ereznénk magunkat."

Vájár és a nővér: "Sokáig némi távolságtartással viseltettem a dal irányába. Nem éreztem magaménak a sztorit. Végül sokadik eljátszásra kellett rájönnöm, hogy minden sorát magamról írtam."

A krumpli leve"Ha egy kádárjaninak a krumplileves volt a kedvence, akkor én beérem a levével is. Sőt! Megosztom bárkivel, ha segít barikádot építeni."

 
fotók: Lippai Balázs

Címkék: premier ep zup ep-premier
https://recorder.blog.hu/2016/07/29/premier_zup_muzsik_es_volkova_ep
Premier! ZUP: Muzsik és Volkova EP
süti beállítások módosítása