Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe

2016.07.07. 08:15, rerecorder

european-championship-1383208_960_720.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: TörökországIzlandAlbániaOroszországRománia, Horvátország, Ukrajna, AusztriaÍrországCsehországSvédország, SvájcPortugáliaÉszak-ÍrországBelgiumOlaszország, AngliaLengyelországWalesNémetországFranciaországSpanyolországSzlovákia (és jelképesen Magyarország) után – a mai elődöntő elé – egyben a teljes mezőnyt.

A csoport 

Franciaország

flag_of_france_svg.jpg

784px-france_flag_map_svg.jpgAranylemez: 50.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A nálunk inkább színészként ismert Patrick Bruel, a sikeres teniszezőből sikeres énekessé avanzsált Yannick Noah, a fiatal popszólisták (Jenifer, Indila, Kendji Girac), a legsikeresebb hiphopcsapat (a Sexion d’Assaut) és olyan régi motorosok, mint a Louise Attaque és Mylène Farmer. A nemzetközi sikerűeket meg úgyis ismerjük: Daft Punk, Air, M83, David Guetta, Alcest, sok-sok stb.

Klasszik sztárok: A nagy sanzon- (Aznavour, Piaf stb.) és dalszerző-klasszikusok (Brassens), yé-yé- (France Gall, Françoise Hardy) és poprock-bálványok (Michael Polnareff, Johnny Hallyday), Serge Gainsbourg, Jean Michel Jarre, Cerrone, Noir Desir.


A HATVANAS ÉVEK YÉ-YÉ-SZTÁRJAI.

Jellegzetes stílusok: A sanzon-, a yé-yé-, a coldwave- és French touch-hagyományok mind nagyon erősek. Ezen kívül pedig nagyjából minden.

HOGY MI AZ A FRENCH TOUCH? ITT A MEGFEJTÉS.

Románia

flag_map_of_romania_svg.jpg

Aranylemez: 10.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Az eurodance-szereplők: Inna, Edward Maya, Alexandra Stan, Radio Killer, Akcent, DJ Project, Haiducii, The Cheeky Girls satöbbi. És az ország egyik legsikeresebb popszólistája, Smiley.

Klasszik sztárok: A progfolkos Phoenix, a progrockos Sfinx, a hardrockos Metropol, a poprockos Voltaj, az elektronikus Rodion G.A., az eurodance-es 3rei Sud Est és persze az O-Zone.

Jellegzetes stílusok: Régen a Schlager-vonal ment nagyon, a helyi mulatós a manele (ezt Diplo mikor fedezi fel?), ma már egyértelműen az elmúlt tíz évben utat tört dance-pop (helyileg: popcorn) egyik európai nagyhatalma, de erős a techno/house-színtér is (Petre Inspirescu).


Albánia

c9e82327129f3b91fcdc2a4ca8f2bacf.png

flag_map_of_albania_svg.jpgAranylemez: Nincs adat.

Kurrens sztárok: A popos, r’n’b-sek: Samanta, Dhurata Dora, Soni Malaj és a hiphopos UnikKatil.       

Klasszik sztárok: A poprockos (ex-jugó, koszovói) Gjurmët.

Jellegzetes stílusok: Tallava, a hamisítatlan extatikus balkáni popzene helyi megfelelője. Napjainkban az átlagos elektronikus popzene is hódít, de népszerű a hiphop is.


Svájc

flag-map_of_switzerland_svg.jpg

Aranylemez: 10.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A slágerrapper Bligg, az elektro-house-os DJ Antoine és az elmaradhatatlan tehetségkutató-győztes Baschi. Van jó is: Aisha Devi.

Klasszik sztárok: A hetvenes évekből az énekes-dalszerző Toni Vescoli, a helyi Fonográf Rumpelstiltz, a krautrockos Walter Wegmüller és Sergius Golowin, a new age-hárfás Andreas Vollenweider, a hardrockos Krokus és az extrémmetálos Celtic Frost. Posztpunkban a csupacsaj Kleenex, újhullámban a Grauzone fontos, a Double pedig népszerű volt 15 percig 80s popban, és aztán rajtuk kívül a legismertebbek: az indusztriál-úttörő Young Gods, az elektropop-zseni Yello és hát DJ Bobo.

Jellegzetes stílusok: Kevés nagy hazai helyi sztárjuk van (annál több náluk élt (Johnny Winter), élő nemzetközi híresség: Lee Perry, Phil Collins, Tina Turner). A folkzene felől a jódli, a popzene felől az elektronikus zene és az eurodance használata egyedi, de rengeteg a metálzenekar is.



B csoport

Anglia

1280px-flag_of_england_svg.jpg

flag_map_of_england_svg_1.jpgAranylemez: 100.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Adeletől kezdve… á minek soroljuk, mindenki.

Klasszik sztárok: A Beatles-től Bowie-n át a Radioheadig. Minimum minden második kedvenced.

Jellegzetes stílusok: Minden. Nemcsak a focit, a popzenét is ők találták ki (részben). Ezt a tornát ők nyerték.


Oroszország

flag-map_of_russia_svg.jpg

Aranylemez: 25.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Nem sztár, de nemzetközileg is felkapott az elektropopos Kedr Livanskiy, meg a t.A.T.u. sem volt annyira régen.

Klasszik sztárok: A Koncz Zsuzsa-szerű Edita Piekha, a legendás trubadúr Viszockij, a hatvanas évek óta működő poprockbanda Vesyolye Rebyata, a legendás fiúzenekar Laskovyi Mai és kedvencünk, Jegor Letov és zenekarai. Aztán: Zvuki Mu, NOM, Leningrad.


JEGOR LETOV MUNKÁSSÁGÁT HOSSZAN ÉLJENEZTÜK ÉS ÉLTETTÜK.

Jellegzetes stílusok: Az eurodance és az eurovíziós nyálpop nagyon megy. Meg a nagyterpeszes rock is.


Wales

flag_of_wales_2_svg.jpg

2000px-flag_map_of_wales_svg.jpgAranylemez: Az egységes egyesült királyságbeli adatok érvényesek: 100.000 példánytól.

Kurrens sztár: Sztárok, akikről nem is feltétlenül tudjuk: Marina & The Diamonds, Duffy, Cate Le Bon. Illetve két nagyon fontos zenekar: a Super Furry Animals és a Manic Street Preachers.


CATE LE BON FRISS, REMEK ALBUMÁRÓL ITT ÍRTUNK!

Klasszik sztárok: Róluk se nagyon jut eszünkbe, hogy walesiek: Tom Jones, Shirley Bassey, Amen Corner, Badfinger, Shakin' Stevens, John Cale, Julian Cope. A hatalmas sikereket el nem érő, de nagyon fontos posztpunkos Young Marble Giants és pszichpopos Gorky’s Zygotic Mynci (meg persze sokan mások: The AlarmCatatonia, Stereophonics, Goldie Lookin Chain, Los Campesinos!, McLusky, Future Of The Left)

Jellegzetes stílusok: A walesi nyelven is éneklő pszichedelikus popzenekarok igazán különlegesek.


Szlovákia

flag-map_of_slovakia_svg.jpg

Aranylemez: 2000 példánytól.

Kurrens sztárok: A korrekt popszólista Jana Kirschner és Walter Schnitzelsson, a posztrockos The Ills, az indiepopos Billy Barman  és a gitárpopos Peha.

Klasszik sztárok: Az egyik legsikeresebb helyi énekesnő Marika Gombitová, legendás beat- és rockzenekarok (PrúdyFermátaModus, Elán), progrockerek (Collegium Musicum), újhullámosok (Banket) a talán már klasszikusnak számító popénekes Richard Müller vagy épp az alternatívabb, jazzrockos, remek Dežo Ursiny.

Jellegzetes stílusok: A klasszikus beat- és popzenekarok és a belőlük kinőtt szólóprojektek elég fontosak.



C csoport

Németország

flag_of_germany_unoff_svg.jpg

flag_map_of_germany.jpg

Aranylemez: 100.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A régóta színen lévő hiphopper Xavier Naidoo, a popénekesnő Helene Fischer, a könnyed poprockos Unheilig zenekar, az indierocker Kraftklub, a reggae-dancehall felől Gentleman és a Seeed, vagy épp a tehetségkutatógyőztes Andreas Kümmert. Meg Berlin összes dj-je és producere.

Klasszikus sztárok: A kabaré-korszakból Marlene Dietrich, a mindenki által ismertek mellett (Kraftwerk, Tangerine Dream, Can, Neu!Scorpions, Accept, HalloweenNina Hagen, Nena, Einstürzende NeubautenDAF, TrioDie KruppsDie Ärzte, Die Toten Hosen, AlphavilleAtari Teenage Riot, WestbamMarusha, Blümchen, Scooter, Jam & SpoonSvan VathDie Fantastischen Vier, Fettes Brot, Rammstein, Booka Shade, Boys Noise, stb.) a nyugatnémet-Cseh Tamás Reinhard Mey, vagy az egykor az átlagnál izgalmasabb és roppant sikeres poprock lemezeket készítő Herbert Grönemeyer. És hogy szuper gitárzenéket is mondjunk: a Fehlfarben, a Blumfeld, a Tocotronic, a Notwist, a Sportfreunde Stiller és a Wir sind Helden, na meg a posztminden Mouse On Mars


KRAUTROCK - TÍZ KULCSLEMEZ.

Jellegzetes stílusok: A Weill/Brecht-daliskola, Schlager (Heino és társai), krautrock, Neue Deutsche Welle – mind egyedi német kötődésű műfajok, de a reggae-, hiphop-, goth- és metálszintér is nagyon erős, a berlini techno pedig több könyv témája lehetne. A műfaj fénykorában a legjobb eurodance-slágerek (a Boney M-től a Modern Talkingon, Sandrán, a Bad Boys Blue-n, Fancyn, a London Boyson át a Culture Beatig, Haddawayig, a Snap!-ig) is innen jöttek.


Ukraja

ukraine-flag-map.jpg

Aranylemez: 50.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Az ország legnépszerűbb rockzenekara az Okean Elzy, eurovíziós sztárok (Verka Serduchka, Ruslana) a mellbedobó dj, Nastia, a magassarkús camp dance-popfiúcsapat Kazaky vagy a folkrockban utazó Mandry és Haydamaky.

Klasszikus sztárok: A legendás folkrock együttes Kobza, a még mindig aktív popszólista Sofia Rotaru és a fiatalon elhunyt helyi Máté Péter, Nazariy Yaremchuk.

Jellegzetes stílusok: A folkrock különösen népszerű, illetve az eurovíziós élmezőnyben is rendre ott vannak, az ideit is ukrajnai induló, Jamala nyerte. Jelentős volt a hedonista KaZantip edm-fesztivál, de Vakula vezetésével virágzik az underground elektronika is.


AZ UKRÁN UNDERGROUND ELEKTRONIKÁRÓL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEN.

Lengyelország

2000px-poland_map_flag_svg.jpg

Aranylemez: 15.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A kilencvenes évek óta uralkodó rockzenekar, a Hey és a Myslovitz, a könnyedebb rádiórockot játszó Varius Manx, a poprockos sztárénekesnő Kasia Kowalska vagy a legújabb nagy dobás, a nemzetközi mezőnyben is ismert Brodka. Az indie-s, elektropopos élmezőnyt pedig az OFF fesztiválon láthatjuk minden évben.


BRODKA NAGYSZERŰ FRISS ALBUMÁRÓL ITT ÍRTUNK.

Klasszikus sztárok: A jelentőségében az Illéshez mérhető Czerwone Gitary (és a Skaldowie), a jazzrockos Czesław Niemen, Tomasz Stańko, SBB. Na meg a szuper újhullámosok: Maanam, Republika, Brygada Kryzys, Lady Pank, Siekiera, Dezerter, Klaus Mitffoch, Lech Janerka, Kult, Aya RL és Urszula.


 LENGYEL NEW WAVE-RŐL PEDIG ITT.

Jellegzetes stílusok: Jazzben, jazzrockban nagyon erősek, a lengyel new wave kiemelkedő és a metál is folyamatosan népszerű (lásd Behemoth, KAT).


Észak-Írország

2000px-flag-map_of_northern_ireland_svg.jpg

Aranylemez: Az egységes egyesült királyságbeli adatok érvényesek: 100.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Az Ash már nagy öregnek számít, akárcsak a Divine Comedy és a Snow Patrol, az újabbak közül a remek indiepopper Villagers, a Two Door Cinema Club és a dalszerző-előadó James Vincent McMorrow fontos.

Klasszikus sztárok: A csúcs Van Morrison, de a punklegenda Stiff Little Fingers, a poppunklegenda The Undertones és a bluesrock, hardrock legenda Gary Moore is jelentős, na meg a Therapy? és persze David Holmes elektronikus zenész is az.

Jellegzetes stílusok: Folkrock, altrock, punkrock, posztrock.



D csoport

Spanyolország

1024px-spain-flag-map-plus-ultra.jpg

Aranylemez: 20.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A latin szívtiprók legsikeresebbjei (David Bisbal, Alejandro Sanz), a teátrális popénekesnő Mónica Naranjo, az alternatív hiphopos Mala Rodríguez, a kicsit Manu Chao-s, rockabillys Fito & Fitipaldis. Indie-ben: La Casa Azul, Delorean, legújabban a Mourn és a Hinds, elektronikában John Talabot a csúcs.

Klasszikus sztárok: A latin szívtiprók legfontosabbjai (Raphael, Julio Iglesias), a hatvanas évek csillaga, Marisol, a poprock-szupersztár Miguel Ríos, a Baccara diszkópopduó, a nyolcvanas évek újhullámának legsikeresebb zenekarai, a Mecano, a Los Toreros Muertos és a Radio Futura. A popos Hombres G, a rockos Héroes del Silencio, a sokszínű Barrabás, a világzenés Ojos de Brujo, a flamencopunk Morente & Lagartija Nick. Na meg az 80s dance (Azul y Negro, Ivan, David Lyme).

Jellegzetes stílusok: Latin pop és a Franco halála után kibontakozott La Movida Madrileña mozgalom zenei kapcsolódásai (újhullámos, indie-s zenekarokkal) – meg persze a baleári chill out Padillával.


Csehország

flag-map_of_the_czech_republic_svg.jpg

Aranylemez: 5000 példánytól.

Kurrens sztárok: A rádiórockos együttesek (Lucie, Chinaski) a folkos hatásokkal is dolgozó rocker a Wanastowi Vjecy, a funkys, popos J.A.R, a metálos Kabát, a legnagyobb szólista rocksztár Daniel Landa, az alt-punk-rockos Wohnout, a már régóta a helyi indie egyik kulcszenekara, a Sunshine. És a nemzetközileg is befutott Markéta Irglová.

Klasszikus sztárok: A beatkorszak nagy sztárja Marta Kubišová, az emigrációra kényszerülő, protest dalnok Karel Kryl, a legendás hardrock zenekar Olympic, a kelet-európai underground artrock kulcszenekara, a Plastic People Of The Universe és persze Karel Gott. Na meg alternatívban a hegedűs-énekes Iva Bittová és a zajrockos Ecstasy Of Saint Theresa.

Jellegzetes stílusok: A táncdalénekesek hagyománya borzasztóan erős, manapság a könnyed poprockzenében utazó zenekarok a nagy sztárok.


Törökország

flag-map_of_turkey_svg.jpg

Aranylemez: 50.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Teljesen (Tarkan, Gülsen) vagy részben (Sila, Kenan Doğulu, Murat Boz) a messziről felismerhető török-popban utazó énekesek.

Klasszikus sztárok: Az egyik első popsztár Ajda Pekkan, az egész török-pop soundot kitaláló Sezen Aksu, vagy épp a jazzes, folkos singer-songwriter Bülent Ortaçgil, na meg a nyugaton is felkapott pszichedelikus dalszerző-énekes Selda.

Jellegzetes stílusok: A semmihez sem hasonlítható török-pop, a helyi pszichedelikus ízű anatóliai rock és a nagyon felkapott török diszkó.


A TÖRÖK DISZKÓRÓL (ÉS EGYÉB ORIENTÁLPOPRÓL) ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEN.

Horvátország

flag_map_of_croatia_svg.jpg

Aranylemez: 7500 példánytól.

Kurrens sztárok: A hiphopos, alterockos The Beat Fleet, a rádiópopos szólisták (Gibonni, Tony Cetinski), a kedves popzenét játszó Jinx, a metálos, punkrockos Hladno Pivo, az alternatívabb és a rádiórock között elhelyezkedő Damir Urban, az alternatív rockszcéna sztárjai, a Let 3.

Klasszikus sztárok: Táncdalénekesek (Ivo Robić, Tereza Kesovija), poprock együttesek (Parni Valjak, Prljavo Kazalište, Novi Fosili), újhullámos zenekarok (Film, Denis & Denis, Paraf), az évtizedek óta pályán lévő Oliver Dragojević, a fiatalon elhunyt elektropop- és funkmester Dino Dvornik, a folkos dalszerző Darko Rundek.

Jellegzetes stílusok: Szólóénekesek és változatos pop-rockzenekarok. És nem stílus, de a horvát tengerparti elektronikus fesztiválok már évek óta Ibizával konkurálnak.



E csoport

Belgium

belgiummapwithflag.jpg

Aranylemez: 10.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A rádiópopsztár Axelle Red, a legendás altrock banda, a dEUS, a nemzetközileg is ismert dancepunkos Soulwax, a patikamérlegen mért popot szállító Milow, az elektropopos Oscar And The Wolf, a legnépszerűbb kortárs popsztárok közé tartozó Stromae.


INTERJÚNK A DEUS FRONTEMBERÉVEL. MÁSIK INTERJÚNK A DEUS FRONTEMBERÉVEL.

Klasszikus sztárok: A gitár zsenije, Django Reinhardt, sanzon atyaúristene, Jacques Brel, az olasz származású szívtipró Adamo, a hetvenes évek popikonja, Art Sullivan, na meg a nyolcvanas éveké, Lio, a több álnéven is zseniális slágereket gyártó Lou Deprijck, a punkos Plastic Bertrand, az elektropop-úttörő Telex, a szoftpopos Vaya Con Dios, a triphopos Hooverphonic és az elektronikus zene nagyjai (Front 242, Technotronic).

Jellegzetes stílusok: Sanzonhagyomány és erős elektronikus zenei gyökerek, az electric body music jórészt belga találmány, a house-ra és technóra reflektáló new beat teljesen az (és akkor azt még nem is mondtuk, hogy lemezkiadókban - Play It Again Sam, R&S, Apollo, Eskimo, Crammed Discs - is erősek).


Olaszország

flag_of_italy_svg.jpg

Aranylemez: 25.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Olasz rádióbarát szólisták (Eros Ramazzotti még mindig az élvonalban, Laura Pausini stb.), az itthon is jól ismert Jovanotti, a kedves alt-popper Simone Cristicchi, az olasz Coldplay, azaz a Negramaro és persze sokan mások.

Klasszikus sztárok: A három legfontosabb sztárénekes, Mina, Patty Pravo és Adriano Celentano, az olasz singer-songwriter nagyság Fabrizio De Andrè, a dalszerzőként megkerülhetetlen Lucio Battisti, a sok szólista között kitűnt együttes a Pooh, a progos PFM és Goblin, a világhírű poprocker Zucchero, a folkrockos Modena City Ramblers, a darkwave-es Kirlian Camera, a kismillió italo disco-sztár, az italo house-os Black Box, na és persze Giorgio Moroder.


AZ ITALO DISCO HATALMAS KEDVENCÜNK, ITT ÁRADOZTUNK A MŰFAJRÓL.

Jellegzetes stílusok: A nehezen megragadható Musica leggera (~olasz pop), szoftpop-rock, olasz prog, italo disco, eurodance.


NA ÉS PERSZE AZ OLASZ FILMZENESZERZŐKRŐL SE FELEDKEZZÜNK MEG - MORRICONÉTÓL ROTÁIG!

Írország

irelandflagimage.jpg

republic-of-ireland-map-flag.jpg

Aranylemez: 7500 példánytól.

Kurrens sztárok: A VOLT-on is fellépő Damien Rice-t muszáj megemlíteni, meg a nagy dalszerző egyéniségeket: Damien Dempseyt, Glen Hansardot, Cathy Daveyt, Lisa Hannigant. Az egyik legújabb sztáregyüttes, a rádiórockos The Script a szólisták között pedig Hozier.

Klasszikus sztárok: A kötelező neveken túl (The Boomtown Rats, U2, The Pogues, Sinéad O'Connor, My Bloody Valentine, The Corrs, The Cranberries, The Thrills, Hal, Boyzone, Westlife, Roisín Murphy) világhírű előadók a szoftrock (Gilbert O'Sullivan), a bluesrock (Rory Gallagher), a hardrock (Thin Lizzy) és a new age (Enya) műfajaiban. Nemzetközileg talán kevésbé ismert, de Írországban szupersztár a folkos Christy Moore, az indierockos Whipping Boy, a Frames és a Bell X1, valamint a folktronicás Jape. Ja és persze a folksztárok: Clannad, Chieftains, Planxty, Dubliners.

Jellegzetes stílusok: Pubrock, bluesrock, kelta hagyományok, folkrock, dalszerző-előadók, posztrock.


Svédország

flag_of_sweden_svg.jpg

flag-map_of_sweden_svg.jpg

Aranylemez: 20.000 példánytól.

Kurrens sztárok: Jobbnál-jobb popsztárok (az örökké aktuális Neneh Cherry, aztán Robyn, Lykke Li, Icona Pop, Tove Lo, az EB-himnuszban éneklő Zara Larsson) és Avicii.

Klasszikus sztárok: Igazi gigászok az ABBA-tól, a Europe-on és a Roxette-en át az Ace Of Base-ig és a The Cardigans-ig, a Peter Bjorn And Johnig, a Knife-ig, a Refusedig, a csak otthon ismertek közül Håkan Hellström a legna

https://recorder.blog.hu/2016/07/07/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe
süti beállítások módosítása