Albumpremier! (halál;orgazmus): DINAMIKUS MEDITÁCIÓ - A OLDAL

2016.07.05. 14:00, Frontrecorder

halalorgazmus_band.jpg

(halál;orgazmus) zenekar a 2014-es/2015-ös COITUS/EXITUS után egy újabb albumpárral jelentkezik, a Dinamikus Meditáció című konceptlemezzel, melynek két oldala egymástól külön jelenik meg - a "könnyedebb" A oldal itt hallható elsőként. Rohamszerű dalok halálról, testnedvekről, betegségekről.

A Dinamikus Meditáció összesen 19 dalt foglal magába, a zenekar egyszerre játszotta fel őket, de már előre eldöntötték, hogy kettéosztják az anyagot. A lemez producere a dobos, Gressai Ferdinánd volt, ő állította össze a dalsorrendet is. "A dalok tematikusan összedominózva kirajzoltak egy történetet. Voltak benne rések, de Gergő (Pintér Gergő énekes - a szerk.) még meg nem zenésített szövegei között találtam olyanokat, amikkel át lehetett hidalni ezeket, a zenéjüket pedig végül nem is egyesével, hanem a lemez egészét játszva írtuk meg" - mondja. A dalszerzésben Csank László basszusgitáros mellett - ezúttal már a szintis, Kocsis Szilveszter is részt vett, a lemez alapjait idén január elején vették fel a nagymarosi R33 Stúdióban Lászlóffy Andrással, aztán sok éneket, kórusokat, szintiket rögzítettek a próbatermükben. A keverést és masterelést Miskolczi Márton (Képzelt Város, Hostages Went Home) végezte, illetve a B oldalét majd csak ezután végzi.

A folytatásos lemez Ferdinánd szavaival "egy szövevényes történet két felvonásban. Az A oldal vidámabbik; a főhős találkozik a halállal, betegekkel, ártalmatlanul pirosló kiütésekkel és különféle zenei vegyületekkel. A nyár végére várható B oldalon a történet borongósabbá, keményebbé válik." A Dinamikus Meditáció zeneileg az előző albumpárnál eklektikusabb, de nem távolodott azért messzire a zenekar "diszkópunkos" (értsd szintis-grúvos avantgárd-alter-HC punk-metál-posztrock kevercs) hangzásvilágától.  Az A oldalon rövid, többségében felindult és zúzós attakszerű dalok sorjáznak, a punk és a metál dominál (szintis színezettel), de akad némi elektopop is, az utolsó szám posztrockos elszállása pedig átvezet a következő oldalra, ami még szélsőségesebb lesz. A Dinamikus Meditáció első részének dalról dalra súlyosbodó sztoriját Ferdinánd vázolja fel:

Művér

"A történet úgy kezdődik, hogy a főhős összeesik és meghal. Testen kívüli élményében még mindig élőnek érezve magát, tagadja bekövetkezett halálát. Bohókásan énekel a nővérnek."

.
Ne burjánozz túl

"A főhős túl az életveszélyen magához tér a kórházban, és a világ túlburjánzottságán kiakadva őrjöng a folyosón, kétségbeesetten énekel a megszeppent betegeknek."

Beteg dal

"Aztán a kórház előtti réten máris megtalálja a szerelem. Kedvese karjaiba ájulva dalol neki DNS-eiről, reprodukciós lehetőségeiről."

Megtisztulás-keresés

"Főhősünket a rosszullét szakítja el kedvesétől. Materiális megtisztulását szerencsére lélekben is átéli,

spirituális hasznot húzva a kellemetlen testi folyamatból."

Pirosló foltok

"A hang irányába haladva jut el a szórakozóhelyre, ahol a party épp a tetőfokára hág. Rózsaszín ködben ismerkedik fülledt erotikával, módosult tudatállapotokkal."

Ártalmatlan kiütések

"Miután a diszkóból kidobták, az utcán kóvályogva szembesül a lakosság ártalmatlannak titulált allergiás bőrreakcióival."

Kattant vagyok

"A főhős felismeri a többiekkel szembeni világnézeti különbségeit, érzékelési síkjuk eltérését. Vallomásra kényszerül: fogalmaik szerint ő zizzent."

Verőköltő

"Verőköltő-koncertre keveredve (a (halál;orazmus)-ból Ferdinánd és Szilveszter is tagja a zenekarnak - a szerk.) főhősünk átadja magát a metál, etál, propál, brutál és egyéb
vegyületek sodró lendületének."

Minimál elektro-pop

"A főhős végső számvetése a világ ingatag realitásáról, kudarcba fulladt megfejtési próbálkozásokról."


Kikelet, nyitnikék

"Az éjszaka végére egy sötét erdőben bolyongva talál magára, mocskosan, dideregve. Óvatosan 
sétálgat, megretten az árnyaktól és várja a tisztító tavaszi napfelkeltét. Folytatása következik, melyben főhősünk találkozik az idegenekkel, hittérít, később pedig alvilági pályára lép."


A (halál;orgazmus) új albumának bemutató koncertje június 8-án lesz a Toldiban (Facebook-esemény), a stúdióverzió alább hallgatható:

https://recorder.blog.hu/2016/07/05/albumpremier_halal_orgazmus_dinamikus_meditacio_a_oldal
Albumpremier! (halál;orgazmus): DINAMIKUS MEDITÁCIÓ - A OLDAL
süti beállítások módosítása