Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (20: Németország)

2016.07.02. 10:07, rerecorder

flag_of_germany_unoff_svg.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: TörökországIzlandAlbániaOroszországRománia, Horvátország, Ukrajna, AusztriaÍrországCsehországSvédország, SvájcPortugáliaÉszak-ÍrországBelgiumOlaszország, AngliaLengyelország és Wales után a ma este az olaszok ellen negyeddöntőt játszó Németország következik. Krautrock, NDW, techno - simán az egyik európai popnagyhatalom.

flag_map_of_germany.jpgNémetország

Aranylemez: 100.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A régóta színen lévő hiphopper Xavier Naidoo, a popénekesnő Helene Fischer, a könnyed poprockos Unheilig zenekar, az indierocker Kraftklub, a reggae-dancehall felől Gentleman és a Seeed, vagy épp a tehetségkutatógyőztes Andreas Kümmert. Meg Berlin összes dj-je és producere.

Klasszikus sztárok: A kabaré-korszakból Marlene Dietrich, a mindenki által ismertek mellett (Kraftwerk, Tangerine Dream, Can, Neu!Scorpions, Accept, HalloweenNina Hagen, Nena, Einstürzende NeubautenDAF, TrioDie KruppsDie Ärzte, Die Toten Hosen, AlphavilleAtari Teenage Riot, WestbamMarusha, Blümchen, Scooter, Jam & SpoonSvan VathDie Fantastischen Vier, Fettes Brot, Rammstein, Booka Shade, Boys Noise, stb.) a nyugatnémet-Cseh Tamás Reinhard Mey, vagy az egykor az átlagnál izgalmasabb és roppant sikeres poprock lemezeket készítő Herbert Grönemeyer. És hogy szuper gitárzenéket is mondjunk: a Fehlfarben, a Blumfeld, a Tocotronic, a Notwist, a Sportfreunde Stiller és a Wir sind Helden, na meg a posztminden Mouse On Mars

Jellegzetes stílusok: A Weill/Brecht-daliskola, Schlager (Heino és társai), krautrock, Neue Deutsche Welle – mind egyedi német kötődésű műfajok, de a reggae-, hiphop-, goth- és metálszintér is nagyon erős, a berlini techno pedig több könyv témája lehetne. A műfaj fénykorában a legjobb eurodance-slágerek (a Boney M-től a Modern Talkingon, Sandrán, a Bad Boys Blue-n, Fancyn, a London Boyson át a Culture Beatig, Haddawayig, a Snap!-ig) is innen jöttek.

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2016/07/02/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe_20_nemetorszag
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (20: Németország)
süti beállítások módosítása