Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (18: Lengyelország)

2016.06.30. 09:45, rerecorder

2000px-poland_map_flag_svg.jpg

Ha lenne zenei EB, azt melyik ország nyerné? Végre egy verseny, ahol tuti az angol befutás? Izland pedig itt biztosan nem lenne kisszínpados. Ifjú reménységektől stílusteremtő legendákig: erőviszonyok és esélyek Európában. A friss, 43. Recorder magazin EB és zene fókuszában gyorstalpaló keretében bemutatjuk a 24 EB-résztvevő ország zenéjét: Törökország, Izland, Albánia, Oroszország, Románia, Horvátország, Ukrajna, AusztriaÍrországCsehországSvédország, SvájcPortugáliaÉszak-ÍrországBelgiumOlaszország és Anglia után a ma este a portugálok ellen negyeddöntőt játszó Lengyelország következik. New wave-ben talán a legjobb a volt szocialista blokk országai közül.

Lengyelország

Aranylemez: 15.000 példánytól.

Kurrens sztárok: A kilencvenes évek óta uralkodó rockzenekar, a Hey és a Myslovitz, a könnyedebb rádiórockot játszó Varius Manx, a poprockos sztárénekesnő Kasia Kowalska vagy a legújabb nagy dobás, a nemzetközi mezőnyben is ismert Brodka. Az indie-s, elektropopos élmezőnyt pedig az OFF fesztiválon láthatjuk minden évben.


BRODKA NAGYSZERŰ FRISS ALBUMÁRÓL ITT ÍRTUNK.

Klasszikus sztárok: A jelentőségében az Illéshez mérhető Czerwone Gitary (és a Skaldowie), a jazzrockos Czesław Niemen, Tomasz Stańko, SBB. Na meg a szuper újhullámosok: Maanam, Republika, Brygada Kryzys, Lady Pank, Siekiera, Dezerter, Klaus Mitffoch, Lech Janerka, Kult, Aya RL és Urszula.


 LENGYEL NEW WAVE-RŐL PEDIG ITT.

Jellegzetes stílusok: Jazzben, jazzrockban nagyon erősek, a lengyel new wave kiemelkedő és a metál is folyamatosan népszerű (lásd Behemoth, KAT).

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2016/06/30/europop_divizio_a_24_eb-resztvevo_zenei_gyorsterkepe_18_lengyelorszag
Europop divízió – A 24 EB-résztvevő zenei gyorstérképe (18: Lengyelország)
süti beállítások módosítása